Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Το φάντασμα της χρεοκοπίας πλανάται ξανά πάνω από την Αργεντινή

Πιθανή στάση πληρωμών στα μέσα Δεκεμβρίου

Μετά την απόφαση δικαστή της Νέας Υόρκης που επιδίκασε την πληρωμή 1,33 δισεκ. δολαρίων σε κερδοσκοπικά κεφάλαια, η Αργεντινή ξαναβρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού--με το φάντασμα της πιθανής στάσης πληρωμών στα μέσα Δεκεμβρίου να αναβιώνει ένδεκα χρόνια μετά την κρίση του 2011.

Ο δικαστής Τόμι Γκρίζα κάλεσε σήμερα την Αργεντινή, που επί δέκα χρόνια βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με κερδοσκοπικά επενδυτικά κεφάλαια, να τα πληρώσει «ταυτόχρονα, ή πριν» αποζημιώσει τους πιστωτές της, οι οποίοι δέχθηκαν να απομειώσουν τις απαιτήσεις τους στην ανταλλαγή τίτλων του κρατικού χρέους της.

Ο Γκρίζα κατ' αυτά διέταξε την Bank of New York Mellon, μέσω της οποίας πραγματοποιούνται οι πληρωμές της Αργεντινής, να πληρώσει τα επενδυτικά αυτά κεφάλαια εάν το Μπουένος Άιρες δεν εκτελέσει την απόφαση.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής δήλωσε πως πρόκειται να ασκήσει έφεση.

Η Αργεντινή αρνείται πάντοτε να καταβάλει έστω και ένα σεντ στα κερδοσκοπικά κεφάλαια, τα οποία χαρακτηρίζει «σαρκοβόρα όρνεα, εκμεταλλευτές και τοκογλύφους», διότι απαιτούν να αποζημιωθούν για το 100% των τίτλων συν τους τόκους, τη στιγμή που οι περισσότεροι από τους πιστωτές της (τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες κ.ά.) αποδέχθηκαν να απολέσουν το 75% της αξίας των αργεντίνικων τίτλων χρέους που διακατέχουν.

Η χώρα κατ' αυτόν τον τρόπο αναχρηματοδότησε το 93% του χρέους της έπειτα από την κολοσσιαία στάση πληρωμών του 2001, η οποία έφθανε τα 100 δισεκ. δολάρια. Επενδυτικά ταμεία, όπως το NML, ή το Aurelius, είχαν αρνηθεί δύο φορές, πρώτα το 2005 και κατόπιν το 2010, τις προσφορές για ανταλλαγή τίτλων.

Ένδεκα χρόνια μετά, η επιμονή του Μπουένος Άιρες να μην πληρώσει οδηγεί --σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο-- τη χώρα ξανά στο χείλος της στάσης πληρωμών: εάν δεν αποζημιώσει παρά μόνον τους κατόχους του αναδιαρθρωμένου χρέους της, όπως επανειλημμένα έχει υποστηρίξει, κινδυνεύει να ξαναβρεθεί σε κατάσταση χρεοκοπίας.

«Η στάση πληρωμών ενδέχεται να έχει αρνητικές συνέπειες όχι μόνον στην Αργεντινή, αλλά και σε κάθε χώρα που βρίσκεται ενώπιον μίας οικονομικής, ή χρηματοπιστωτικής κρίσης», δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Ρικάρδο Αλφονσίν, συνοψίζοντας τους γενικότερους φόβους.

Η στιγμή της αλήθειας για το Μπουένος Άιρες θα είναι η 15η Δεκεμβρίου, οπότε η Αργεντινή θα χρειασθεί να αντιμετωπίσει την ωρίμανση του αναδιαπραγματευθέντος χρέους, στα 3,1 δισεκ. δολάρια, στα οποία θα πρέπει να προστεθούν τα επιδεδικασμένα 1,33 δισεκ. δολάρια των κερδοσκοπικών κεφαλαίων.

Σε περίπτωση που η χώρα επιλέξει να πληρώσει μόνον τους κατόχους των υπό ανταλλαγή τίτλων, τότε θα έλθει αντιμέτωπη με την δικαστική απόφαση και θα βρεθεί εκτεθειμένη στο ενδεχόμενο κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων της στο εξωτερικό: όπως στην περίπτωση της εκπαιδευτικής φρεγάτας που κρατείται στη Γκάνα από τις 2 Οκτωβρίου, κατόπιν απαίτησης των πιστωτών της.

Η Αργεντινή ενδέχεται, λοιπόν, να αναζητήσει μία ενδιάμεση λύση.

«Μια εναλλακτική λύση θα μπορούσε να είναι να κατατεθούν 1,3 δισεκ. δολάρια ως εγγύηση, ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία, καταθέτοντας παράλληλα έφεση στο αμερικανικό Ανώτατο Δικαστήριο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο οικονομολόγος Φάουστο Σποτόρνο.

Όποια όμως και να είναι η προκριθείσα λύση, η αλήθεια είναι πως το Μπουένος Άιρες βρίσκεται σε μία δύσκολη θέση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)