Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Δότες οργάνων με το ζόρι οι εκτελεσθέντες θανατοποινίτες

Η κυβέρνηση της Κίνας ανέφερε ότι θα περιορίσει την αμφιλεγόμενη πρακτική

Σε περιορισμό της χρήσης μοσχευμάτων από εκτελεσθέντες κρατούμενους μέσα σε δύο χρόνια, θα προχωρήσει η κυβέρνηση της Κίνας όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του τομέα της υγείας, στο πλαίσιο προώθησης ενός προγράμματος δωρεάς οργάνων με σκοπό σταδιακά να διακοπεί αυτή η αμφιλεγόμενη πρακτική.

Σχεδόν 1,5 εκατ. άνθρωποι στην Κίνα χρειάζονται μοσχεύματα κάθε χρόνο, αλλά μόλις οι 10.000 καταφέρνουν να βρουν και να υποβληθούν σε τέτοια επέμβαση, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Υγείας. Πολλά από αυτά τα μοσχεύματα προέρχονται από θανατοποινίτες που εκτελούνται.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν κατηγορήσει την κυβέρνηση στο Πεκίνο ότι αφαιρεί όργανα από τα πτώματα των θανατοποινιτών οι οποίοι εκτελούνται -κάτι το οποίο η κινεζική κυβέρνηση διαψεύδει.

Ένα πιλοτικό πρόγραμμα απέβη σε πάνω από 1.200 εθελοντικές δωρεές οργάνων από τον Μάρτιο του 2010, μετέδωσε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα επικαλούμενο τον υφυπουργό Υγείας, Χουάνγκ Τζιεφού.

Όταν επεκταθεί, το πρόγραμμα αυτό, το οποίο θεσπίστηκε από κοινού με την Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού στην Κίνα, θα σημάνει ότι θα υπάρχει «λιγότερη εξάρτηση από τη χρήση οργάνων που δωρίζουν κρατούμενοι οι οποίοι έχουν καταδικαστεί σε θάνατο», ανέφερε το Νέα Κίνα.

Το 2007, η Κίνα είχε απαγορεύσει τις μεταμοσχεύσεις οργάνων από ζωντανούς δότες πλην συζύγων, συγγενών εξ αίματος ή/και υιοθετημένων μελών οικογένειας. Θέσπισε ένα εθνικό σύστημα συντονισμού των μεταθανάτιων δωρεών οργάνων το 2009.

Η έλλειψη μοσχευμάτων δημιούργησε το υπόβαθρο για την έξαρση του λαθρεμπορίου ανθρωπίνων οργάνων στην Κίνα.
Βάσει νόμων που επικυρώθηκαν το 2011 οι κακοποιοί οι οποίοι καταδικάζονται για αφαίρεση οργάνων, εξαναγκασμό σε δωρεά οργάνων ή αφαίρεση οργάνων από έφηβους μπορούν να διώκονται για ανθρωποκτονία, ανέφερε το Νέα Κίνα.

Η κυβέρνηση της Κίνας ανακοίνωσε νωρίτερα φέτος τους σχεδιασμούς της για την δημιουργία ενός νέου συστήματος δωρεάς οργάνων και τον τερματισμό της χρήσης οργάνων για μεταμοσχεύσεις από εκτελεσθέντες κρατούμενους μέσα σε πέντε χρόνια.

Το 2009, η κυβέρνηση υπολόγιζε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των μοσχευμάτων στην Κίνα προέρχονταν από κρατούμενους που θανατώθηκαν.

Ο αριθμός των εκτελέσεων θανατοποινιτών αποτελεί κρατικό μυστικό στην Κίνα, πάντως η Διεθνής Αμνηστία υπολογίζει ότι στη χώρα αυτή εκτελούνται κάθε χρόνο περισσότεροι άνθρωποι από ό,τι σε όλες τις άλλες χώρες του κόσμου μαζί.

http://www.newsbeast.gr/world/arthro/448232/dotes-organon-me-to-zori-oi-ektelesthedes-thanatopoinites/

Σχόλιο ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ:
στο παιχνίδι των μεταμοσχεύσεων μπαίνουν και οι θανατοποινίτες, όπως και οι νεκροί (πριν λίγους μήνες ένα φορτηγό ψυγείο είχε πτώματα που προοριζόταν για την Γερμανία).
Προσοχή η Ελληνική κυβέρνηση από το καλοκαίρι του 2013 μας αρπάζει τα όργανα μας για μεταμοσχεύσεις με νόμο:
http://eleftheroiellines.blogspot.gr/p/blog-page_07.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)