Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Η Ελλάδα προσφέρει απαλλαγές από τις φορολογικές αυξήσεις για να προσελκύσει μεγάλες επενδύσεις


Η Ελλάδα προσφέρει στους μεγάλους επενδυτές περισσότερο από μια δεκαετία χωρίς αυξήσεις στους φόρους, σε μια προσπάθεια να προωθήσει την επιχειρηματικότητα σε μια χώρα που πασχίζει να επιστρέψει στην ανάπτυξη ύστερα από σχεδόν επτά χρόνια ύφεσης.
Η Ελλάδα έχει επιβάλει λιτότητα ως μέρος τριών συνεχών προγραμμάτων διάσωσης από το 2010. Εν μέρει κατά συνέπεια, ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου, ο οποίος δείχνει την αντικατάσταση αποθεμάτων και τις δαπάνες σε πάγια περιουσιακά στοιχεία, όπως τα κτίρια και ο εξοπλισμός, έχει μειωθεί κατά περίπου 65% από το 2006.
Για να φτάσει στα επίπεδα του 2009 σε ότι αφορά τον ακαθάριστο σχηματισμό κεφαλαίου, η Ελλάδα θα χρειαζόταν να επενδύσει τουλάχιστον 79 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτά είναι περισσότερα απ’ όσα μπορεί να δώσει, όπως είπε την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών, όταν υπέβαλε ένα σχέδιο νόμου που θα προσφέρει διάφορα κίνητρα για τη δημιουργία επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τον νόμο, επενδυτικά σχέδια που θα ξεπερνούν τα 20 εκατομμύρια ευρώ και θα δημιουργούν τουλάχιστον 40 νέες θέσεις εργασίας θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς χωρίς φορολογικές αυξήσεις για 12 χρόνια μόλις ολοκληρωθεί η επένδυση.
Εναλλακτικά, μπορούν να αιτηθούν για επιδότηση, που θα αντιστοιχεί στο 10% του σχεδίου και μέχρι 5 εκατομμύρια ευρώ, είτε σε μετρητά είτε υπό τη μορφή φοροαπαλλαγής.
Και στις δύο περιπτώσεις, οι επενδύσεις μπορούν να εγκριθούν για μια γρήγορη διαδικασία αδειοδότησης.
«Οι μεγάλες ξένες επενδύσεις δε χρειάζονται χρηματοδότηση. Χρειάζονται σταθερότητα» είπε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης σε δημοσιογράφους, παρουσιάζοντας τον προτεινόμενο νόμο.
«Εάν η ελληνική κυβέρνηση αυξήσει τη φορολογία, αυτές θα προστατευτούν. Αν όμως οι φόροι μειωθούν, θα απολαύσουν την ίδια ευνοϊκή μεταχείριση που θα ισχύσει και για τους υπόλοιπους.»
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 60η θέση από 189 παγκόσμιες οικονομίες στην ευκολία του επιχειρείν και στην 54η για το άνοιγμα νέων επιχειρήσεων, σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2016. Η απαραίτητη αδειοδότηση για το ξεκίνημα μιας νέας επιχείρησης μπορεί να χρειαστεί μεταξύ μερικών μηνών μέχρι και χρόνια.
Ο Σταθάκης είπε πως η Αθήνα να επιδιώξει να μειώσει τον χρόνο της έγκρισης των επενδυτικών σχεδίων σε τρεις μήνες από τα δύο με τρία χρόνια που χρειάζεται τώρα.
Η Αθήνα αύξησε τη φορολόγηση των επιχειρήσεων πέρυσι σε 29% από 26%. Ως μέρος του πακέτου διάσωσής της από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ελλάδα θα αυξήσει επίσης τον φόρο επί των πωλήσεων, ενώ σχεδιάζει να ανεβάσει και τους φόρους στα εταιρικά μερίσματα στο 15% από 10% από το επόμενο έτος.   


sofokleous10.gr

Σχόλιο ιστολογίου:
από την μία καταστρέφουν τις μικρές επιχειρήσεις με τους ληστρικούς φόρους και από την άλλη αναζητούν ξένους επενδυτές με σταθερή ή και καθόλου φορολόγηση για να έρθει οι επενδυτές στην χώρα. Αναρωτιόμαστε η ανάπτυξη συμβαίνει όταν ξεπουλήσεις τη χώρα σε πολυεθνικές ενώ έχεις βάλει λουκέτο σε χιλιάδες επιχειρήσεις, ή μήπως το να στηθεί μια  σταθερή υγιή οικονομία από καθαρές Ελληνικές επιχειρήσεις; Βέβαια όλοι μας έχουμε δει ότι το σχέδιο τους ήταν μοναδικό και προβλέψιμο, μας φόρτωσαν ένα τεράστιο λογιστικό χρέος, μας γέμισαν με φόρους, πουλάνε την δημόσια περιουσία και τέλος θα έρθουν οι επενδυτές που θα αγοράσουν ότι παραμείνει σε εξευτελιστικές τιμές, όπως έγινε με το λιμάνι του Πειραιά κι όλα αυτά με τιμή και καμάρι της φασιστοαριστεράς ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)