Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Με μαθηματική ακρίβεια σε στάση πληρωμών...



Πριν από λίγα χρόνια, επί κυβέρνησης της δεξιάς, η οποία στην Ελλάδα έχει υποταχθεί κυρίως στην κυρίαρχη αριστερή ιδεολογία και τις παράδοξες δοξασίες της περί οικονομικής ανάπτυξης μέσω της εκτύπωσης "αέρα κοπανιστού" (επεκτατικής νομισματικής πολιτικής), ετέθη το εξής δίλημμα.
 Σε μια από τις μνημονιακές δόσεις των δανειστών αφού καλύπτονταν οι δανειακές υποχρεώσεις περίσσευε και 1 δισ. ευρώ για τις ανάγκες του κρατικού προϋπολογισμού. 
Το δίλημμα ήταν αν θα έπρεπε το 1 δισ. να χρησιμοποιηθεί για τις επιστροφές ΦΠΑ του κράτους προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις ή να πληρωθούν τα εφάπαξ κάποιων, οι περισσότεροι των οποίων είχαν συνταξιοδοτηθεί στη δεύτερη εφηβεία της δεκαετίας των ’50; 
Μαντέψτε ποια απόφαση έλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση της ..."εθνοσωτηρίου" της ακροαριστεροδεξιάς που ακολούθησε. 
Σε έκκληση συνδικαλιστή της βιομηχανίας τότε να δοθεί προτεραιότητα στην επιστροφή του ΦΠΑ, το αρμόδιο στέλεχος στο υπουργείο απάντησε: "Αν τα δώσω στις επιχειρήσεις θα καταλήξουν στην Ελβετία, ενώ αν τα μοιράσω στο εφάπαξ θα καταλήξουν στην κατανάλωση και θα συμβάλουν στην ανάπτυξη...".

Ο ίδιος, γνωρίζω τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις πενηνταπεντάρηδων της περιόδου που έλαβαν το εφάπαξ και το φυγάδευσαν αμέσως στο εξωτερικό. Όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων έπραξαν σωστά, όπως σωστά θα έπρατταν και οι επιχειρήσεις αν το ελάμβαναν με βάση τα όσα ακολούθησαν. Οι περισσότερες επιχειρήσεις το 2015 είχαν προετοιμαστεί για τα capital controls, είχαν ανοίξει λογαριασμούς στο εξωτερικό και γι’ αυτό δεν προέκυψαν σημαντικά προβλήματα στα ράφια της εσωτερικής αγοράς.
Για τη συνέχεια Capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)