Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

ΓΕΛΟΙΟΙ ΜΕΧΡΙ ΜΥΕΛΟΥ! ΟΙ ΞΕΦΤΙΛΑ ΔΕΝ ΟΧΙ ΟΡΙΑ! ΒΑΠΤΙΣΑΝ «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΦΠΑ» ΤΗΝ ΝΕΑ ΑΥΞΗΣΗ

Τρόικα: Θέλουμε δεσμεύσεις για να ξεκινήσουμε τον έλεγχο  
Της Δήμητρας Καδδά Την ανάγκη για άμεση επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων με την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων  στην Αθήνα επισημαίνουν πηγές των δανειστών στο Capital.gr. Ωστόσο,  κάνουν σαφές ότι  για να ξεκλειδώσει η διαπραγμάτευση απαιτούνται «ισχυρές δεσμεύσεις» για μεταρρύθμιση σε ΦΠΑ, ασφαλιστικό, αλλαγές στην  ρύθμιση  δόσεων οφειλών προς εφορίες και ταμεία.
Επισημαίνουν  επίσης ότι  «μία έξοδος από το μνημόνιο χωρίς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης την 1η Ιανουαρίου του 2015, είναι πιθανή και…

…………δεν θα ήταν μία θετική εξέλιξη».
Πηγές της  τρόικας  ξεκαθαρίζουν ότι «η  τρέχουσα αξιολόγηση πρέπει να τελειώσει πριν  ληφθούν οι αποφάσεις για το επόμενο βήμα, που θα πρέπει να είναι η πιστοληπτική γραμμή ECCL.  Οι θεσμοί της ΕΕ απαιτούν ότι θα πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση»  πρώτα και υπό αυτό το πρίσμα «θεωρούν ότι η συνάντηση στο Παρίσι χρήσιμη».
Αναφέρουν όμως  ότι περιμένουν «ακόμη ισχυρές δεσμεύσεις από την κυβέρνηση για μία σειρά ζητημάτων, όπως είναι το δημοσιονομικό κενό του 2015 μία αξιόπιστη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό και στο καθεστώς ΦΠΑ,   στις αγορές  προϊόντων, καθώς και  αλλαγές στο νόμο για τις ρυθμίσεις δόσεων οφειλών προς την εφορία και στα ταμεία».
«Υπάρχει πίεση χρόνου και θα πρέπει στο πολύ σύντομο προσεχές διάστημα να ξεκινήσουν τα τεχνικά κλιμάκια για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση» αναφέρουν με νόημα.
Ο χρόνος θεωρείται όμως πολύ κρίσιμος και για την Αθήνα.  Νέα πρόταση για εισπρακτικά μέτρα θα τεθούν επί τάπητος, σύμφωνα με πληροφορίες,  σήμερα η κυβέρνηση  και στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του Έλληνα ΥΠΟΙΚ μετά τη συμφωνία στο χθεσινό EuroWorkingGroup να δοθεί μία τελευταία ευκαιρία που θα εξαντλεί όλα τα περιθώρια  συμφωνίας.
Πληροφορίες από πολιτικούς κύκλους αναφέρουν ότι στο τραπέζι θα τεθούν μεταξύ άλλων για να κλείσει το «κενό» των 2,5 δισ. ευρώ που βλέπει η τρόικα για το 2015, παρεμβάσεις μεταξύ άλλων στο ΦΠΑ με κατάργηση μειωμένων χαμηλών συντελεστών και  άμεση αλλαγή μισθολογίου.
Στόχος, αν η κυβέρνηση συμφωνήσει στα μέτρα και τα δεχτούν οι δανειστές,  η επιστροφή της  τρόικας στην Αθήνα ή κατ΄ ελάχιστο στο…  Παρίσι με τα χρονικά περιθώρια να είναι πολύ στενά, καθώς αν μέσα στις επόμενες ημέρες δεν υπάρξει λύση, τίθεται επί τάπητος το σχέδιο «Β» για την παράταση  του μνημονίου. Επόμενο ορόσημο (και πιθανώς τελευταίο) είναι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.
Αρμόδια στελέχη  κάνουν λόγο για λίγες ελπίδες και  πολύ λεπτές ισορροπίες, καθώς η επιστροφή των δανειστών στο τραπέζι του διαλόγου  και η  συμφωνία με μικρή «τεχνική» παράταση του μνημονίου στην οποία αναφέρθηκε ο Ευ. Βενιζέλος,  προϋποθέτει πακέτο μέτρων που θα πρέπει να περάσει φέτος από τη Βουλή.  Διαφορετικά, δηλαδή  αν έρθει το 2015, επι τάπητος τίθεται σύμφωνα με τα ίδια στελέχη το  σενάριο μεγάλης παράτασης του μνημονίου που επίσης επιχειρείται επικοινωνιακά να ειδοθεί ως «τεχνική».
 
Από capital
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)