«Η φορολογία είναι ένας σοφιστικέ τρόπος να απαιτείς λεφτά απειλώντας...»
– Terry Pratchett, Βρετανός συγγραφέας φανταστικών ιστοριών
του Γιώργου Ηλιόπουλου
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας θλιβερής τριετίας, παρά την καταιγιστική επικοινωνιακή εκστρατεία τρόμου που έχει εξαπολύσει η πολιτική ηγεσία της χώρας και οι συνεργάτες της, συνεχώς πολλαπλασιάζονται οι άνθρωποι που αντιλαμβάνονται ότι στην Ελλάδα εξελίσσονται καταστάσεις που δεν ερμηνεύονται ικανοποιητικά με τη συνηθισμένη πολιτική και κοινωνική φρασεολογία.
Η καμπύλη Lafer είναι το οικονομικό θεώρημα σύμφωνα με το οποίο, πέραν ενός επιπέδου, οι αυξανόμενοι φορολογικοί συντελεστές οδηγούν σε μείωση παρά αύξηση των φορολογικών εσόδων. Η ύπαρξη της καμπύλης ξεκινά από την απλή σκέψη ότι, με φορολογικό συντελεστή 100%, δεν υπάρχει κανένα κίνητρο για εργασία. Συνεπώς, το εισόδημα που παράγεται είναι μηδενικό και αντίστοιχα μηδενικά είναι και τα φορολογικά έσοδα επί του εισοδήματος αυτού.
Το φάντασμα του Laffer
Η συσσώρευση περιοριστικών μέτρων δεν έχει πλέον καμία ουσιαστική έννοια, λόγω τού ότι δεν αποκαθιστούν τη ρευστότητα της Οικονομίας και δεν αντιμετωπίζουν με κανένα τρόπο τα πραγματικά προβλήματα της χώρας. Η καμπύλη Laffer, που συσχετίζει τους φόρους με τα φορολογικά έσοδα, κινείται αρνητικά από τις αρχές του 2012, γεγονός που συνεπάγεται πως κάθε πρόσθετη αύξηση των φόρων μειώνει τα φορολογικά έσοδα, αντί να τα αυξάνει, καθώς επιδρά σε βάρος της ζήτησης στην αγορά, μειώνοντας τους φόρους που αποδίδονται στα δημόσια ταμεία. Παρά τα μέτρα και τη μεγάλη μείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων με την αναδιάρθρωσή τους, το χρέος αυξάνεται αντί να μειώνεται και, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διαμορφώνεται από το 176,7% του ΑΕΠ το 2012, στο 188,4% του ΑΕΠ για το 2013.
Η δημοσιονομική κατάρρευση είναι πλέον εμφανέστατο πως αποτελεί απόρροια της απότομης μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας που επηρεάζει καταθλιπτικά την προσφορά και τη ζήτηση, με συνέπεια τη μείωση της παραγωγής σε όλα τα επίπεδα και την αύξηση της ανεργίας. Η συρρίκνωση των εισοδημάτων περιορίζει τη ζήτηση, με συνεπακόλουθο να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα αποεπένδυσης και παραγωγικότητας στις επιχειρήσεις – και αυτή η εξέλιξη δεν επιτρέπει με κανένα τρόπο την αποκατάσταση της ρευστότητας στη χώρα. Από την άλλη πλευρά, η εμμονή στη μείωση του κόστους εργασίας, με βάση την υπόθεση της αύξησης της ανταγωνιστικότητας, είναι απόλυτα λανθασμένη, καθώς οποιαδήποτε υπόθεση βασίζεται αποκλειστικά σε αυτό το κόστος, συνιστά απλούστατα κενό γράμμα.
Στην Ελλάδα, κάθε εργατοώρα κοστίζει, σύμφωνα με τα στοιχεία της EUROSTAT, 15,67 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των εργοδοτικών εισφορών, σε αντιπαραβολή με τα 25,80 για την Ιταλία, 22,29 για την Ισπανία και 10,32 για την Πορτογαλία. Δηλαδή, με τη λογική αυτής της υπόθεσης, το κόστος εργασίας στον ευρωπαϊκό Νότο, οφείλει να οδηγηθεί στα επίπεδα της Πορτογαλίας για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας. Όμως εάν το κόστος συσχετισθεί με την παραγωγικότητα, τότε κάθε εργατοώρα αποτιμάται για την Ελλάδα στα 15,59 ευρώ, έναντι 28,29 της Ιταλίας, 22,51 της Ισπανίας και 20,83 της Πορτογαλίας. Δηλαδή, ο Έλληνας εργαζόμενος είναι μακράν ανταγωνιστικότερος των υπολοίπων εργαζόμενων του ευρωπαϊκού Νότου.
Ο συσχετισμός πιστοποιεί πως το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στο κόστος εργασίας, το οποίο ούτως ή άλλως δεν θεραπεύει το πρόβλημα της ρευστότητας, αλλά στο μικρό μέγεθος των παραγωγικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε μία σωρευτική ύφεση που, με αφετηρία το 2008, προσεγγίζει πλέον το 28%. Επιπλέον η χώρα επιβαρύνεται από τη λειτουργία ενός υπερτροφικού δημόσιου τομέα, που επηρεάζει άμεσα και έμμεσα τα 2/3 της οικονομικής δραστηριότητας, στραγγαλίζοντας τους παραγωγικούς τομείς. Η κατάσταση αντικατοπτρίζεται ανάγλυφα στις Ετήσιες Εκθέσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπως διακρίνεται στον σχετικό πίνακα, όπου όμως τα μεγέθη του 2011 και του 2012 προέρχονται από το Υπουργείο Οικονομικών, λόγω τού ότι οι εκθέσεις δημοσιοποιούνται συνήθως δεκαοκτώ μήνες μετά τη λήξη της εξεταζόμενης περιόδου.
Οι Ετήσιες Εκθέσεις καταγράφουν, μεταξύ άλλων, τα πάσης φύσεως εντάλματα πληρωμής του δημοσίου, όπως και τα Έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού, δηλαδή έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος, τον ΦΠΑ και άλλες σταθερές πηγές. Αποκαλύπτεται πως οι δαπάνες του Δημοσίου κινούνται ελαφρά χαμηλότερα από τα 120 δισ. ευρώ στη διετία 2011-2012 (εφόσον επικυρωθούν τα μεγέθη από το Ελεγκτικό Συνέδριο), ενώ τα έσοδα δεν έχουν τη δυνατότητα να επανέλθουν καν στα επίπεδα του 2008, λόγω κυρίως της επίδρασης της καμπύλης Laffer. Επιδεινώνονται, μάλιστα, από την ύπαρξη 58 δισ. ευρώ ανείσπρακτων οφειλών προς τις εφορίες.
Τουλάχιστον επιβίωσαν οι Τράπεζες!
Αυτές οι αρνητικές συνθήκες διαμορφώνουν και το δυσμενές λειτουργικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται οι ελληνικές τράπεζες, με συνέπεια να προκαλείται αρνητικός αντίκτυπος στα κεφάλαια, τη χρηματοδότηση, την κερδοφορία αλλά και την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού (assets) των ελληνικών τραπεζών. Το αποτέλεσμα προκαλεί δραματική αδυναμία στον τραπεζικό κλάδο για να υποστηρίξει την έξοδο της χώρας από την κρίση. Εξετάζοντας τα βασικά μεγέθη των ελληνικών τραπεζών, μόνο απαισιοδοξία μπορεί να αναδυθεί από τους αριθμούς που, στυγνά και χωρίς ωραιοποιήσεις, αποκαλύπτουν το μέγεθος του προβλήματος.
Οι κρατικές ή ημικρατικές τράπεζες εξακολουθούν να οφείλουν 29-30 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι από τις τέσσερις αποκαλούμενες συστημικές τράπεζες οι τρεις έχουν καλύψει το 10% των αυξήσεων κεφαλαίου, ενώ η τελευταία έχει περιέλθει υπό τον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, λόγω αδυναμίας κάλυψης της απαιτούμενης αύξησης κεφαλαίου. Οι ίδιες τράπεζες εμφανίζουν 91 δισ. ευρώ εξάρτηση από το ευρωσύστημα μέσω του ELA και της ΕΚΤ, από τα οποία 70 δισ. ευρώ αποτελούν την αντληθείσα ρευστότητα από την ΕΚΤ και τα 21 δισ. από το ταμείο ELA της Τράπεζας της Ελλάδος. Ταυτόχρονα το χάσμα των χορηγήσεων προς τις καταθέσεις φθάνει τα 70 δισ. ευρώ, δηλαδή τα δάνεια είναι δραματικά περισσότερα, παρά τη ραγδαία συρρίκνωση τόσο των δανείων, όσο και των καταθέσεων.
Σε όλα αυτά προστίθεται και ο δυνητικός κίνδυνος της περαιτέρω αύξησης των επισφαλειών, καθώς έχουν υπερβεί τα 55 δισ. ευρώ, έναντι αρχικής εκτίμησης της Blackrock για 31 – μέγεθος το οποίο έχει αξιοποιηθεί για τον καθορισμό των αναγκαίων ποσών για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αν η επιδείνωση στα προβληματικά δάνεια ενταθεί έως τη λήξη του 2013, προσεγγίζοντας το 30% των χορηγήσεων, όπως προβλέπει η Moody’s, τότε θα υπάρξει υποχρεωτικά νέος κύκλος ανακεφαλαιοποίησης στις τράπεζες και το κεφάλαιο ασφαλείας (capital buffer) των 5 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα εξαφανισθεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις καταθέσεις, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις.
Τα χρηματοδοτικά χαρακτηριστικά των ελληνικών τραπεζών, όπως επίσης και τα επίπεδα της ρευστότητάς τους, παρά τα όσα προβάλλονται είτε στα εκπεμπόμενα δαπανηρά διαφημιστικά μηνύματα, είτε μέσω των συνεχών διαβεβαιώσεων, θα παραμείνουν αναιμικά, αφού οι ελληνικές τράπεζες έχουν αποκλειστεί από τις αγορές και παραμένουν σχεδόν απόλυτα εξαρτημένες από τη χρηματοδότηση της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Δυστυχώς ο τραπεζικός τομέας οδηγείται σε πλήρη κατάρρευση στη χώρα. Βέβαια, με δεδομένη την κεντρική ευρωπαϊκή στρατηγική, το βά ρος της ανακεφαλαιοποίησης εστιάζεται για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους στις λεγόμενες τέσσερις συστημικές τράπεζες (ΕΤΕ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ALPHA, EUROBANK), δημιουργώντας όμως πολλά ερωτήματα για το μέλλον των υπόλοιπων μικρών τραπεζών και των ελάχιστων συνεταιριστικών (άλλος ένα βάναυσα κακοποιημένος θεσμός). Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας διάσωσης επιτάσσει, μεταξύ άλλων, μια βίαιη αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα, που θα επιβάλει μια νέα πραγματικότητα επί δικαίων και αδίκων. Όμως με ορατή πλέον και νέα απόπειρα διάσωσης, οι αγωνίες και οι προβληματισμοί εντείνονται.
Στην Ελλάδα κυοφορούνται, μεταξύ των πολλών άλλων φοβιών, η φοβία της χρεωκοπίας, η φοβία της αποκαλούμενης κρατικοποίησης και ο μύθος του αφελληνισμού των τραπεζών, που προξενούν φοβερό πονοκέφαλο στους τραπεζίτες. Το πρόβλημα εντείνει η αβεβαιότητα σχετικά με τις διοικητικές δομές που θα προκύψουν μετά τις διαδικασίες διάσωσης του τραπεζικού κλάδου. Όλα αυτά είναι φυσικό να απασχολούν τους κύριους μετόχους και τα υψηλόβαθμα στελέχη τους, και δυστυχώς μονοπωλούν την πλειοψηφία του χρόνου τους, σε μια προσπάθεια διάσωσης των θέσεών τους στο Μετοχικό Κεφάλαιο και τα Διοικητικά Συμβούλια των πάλαι ποτέ κραταιών τραπεζών τους. Θα αντιληφθούν πάντως και αυτοί, με σκληρό τρόπο, όπως και η πλειοψηφία των υπόλοιπων Ελλήνων, ότι δίδονται πλέον μάχες οπισθοφυλακής χωρίς μέλλον.
Αναμφίβολα οι τράπεζες θα συνεχίσουν να υπάρχουν και να κατέχουν κομβική θέση στην ελληνική Οικονομία, λόγω τού ότι, στα πλαίσιο της υπό διαμόρφωση ευρωπαϊκής στρατηγικής (εάν και εφόσον υλοποιηθεί), θα έχει μικρή σημασία εάν το μετοχικό κεφάλαιο θα παραμείνει στον έλεγχο Ελλήνων ή ξένων. Η σύνθεση, όμως, των Διοικητικών Συμβουλίων αποτελεί μία εντελώς διαφορετική υπόθεση, αφού η αποστολή των τραπεζών δεν περιορίζεται στην κυκλοφορία του χρήματος. Ο έλεγχος των κεφαλαίων, αλλά κυρίως η εγχώρια γνώση της λειτουργίας της παραγωγής και της αγοράς, δημιουργεί ευκαιρίες αλλά και ευθύνες που επιβάλλουν λήψη πρωτοβουλιών, τις οποίες μόνον ελληνικά στελέχη έχουν τη δυνατότητα να λάβουν, με την προϋπόθεση ότι κινούνται με βάση τα πραγματικά δεδομένα και όχι τις οποιεσδήποτε κομματικές επιταγές και τα πελατειακά συμφέροντα.
Είναι βέβαιο ότι η δομή και οι παίκτες της τραπεζικής κονίστρας, καθώς και η δραστηριοποίησή τους, θα αλλάξουν δραματικά. Όμως η προσήλωση στις διαδικασίες αυτές, χωρίς να εξετάζονται άλλες εναλλακτικές λύσεις, με την προοπτική το αναβαπτισμένο τραπεζικό σύστημα να αποκτήσει βηματισμό, συνεπάγεται την απώλεια πολύτιμου χρόνου και υπάρχει πολύ σημαντικός κίνδυνος να απειληθεί θανάσιμα η ευκαιρία διάσωσης της Ελληνικής Οικονομίας. ΗΝ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)