Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Δεν γλίτωσε ο Μπερλουσκόνι την φυλάκιση για την υπόθεση Mediaset

Επανεξετάζεται η απαγόρευση αξιώματος

Δεν γλίτωσε ο Μπερλουσκόνι την φυλάκιση για την υπόθεση Mediaset

Δεν γλίτωσε ο Μπερλουσκόνι την φυλάκιση για την υπόθεση Mediaset
Είναι η πρώτη καταδίκη του Μπερλουσκόνι μετά από περίπου 30 δίκες εναντίον του   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Ρώμη, Ιταλία
Το ιταλικό Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε εφετειακή απόφαση κατά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι για ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών σχετικά με τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Mediaset. Επιπλέον ζήτησε την επανεξέταση της απαγόρευσης κατοχής δημοσίου αξιώματος για πέντε χρόνια που είχε επιβάλλει το ίδιο δικαστήριο.
Αυτό σημαίνει ότι η υπόθεση πρέπει να αναψηλαφηθεί ως προς το σκέλος της απαγόρευσης.

Το Εφετείο είχε επιβάλλει στον Μπερλουσκόνι ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών που μετατράπηκε με ευνοϊκές ρυθμίσεις σε ένα έτος, το οποίο θα εκτίσει μάλλον με κατ'οίκον περιορισμό ή κοινωνική υπηρεσία, λόγω της ηλικίας του (είναι 76 ετών).

Γραφειοκρατικοί λόγοι μπορεί να καθυστερήσουν την επιβολή της ποινής κράτησης μέχρι το φθινόπωρο.Ο μεγιστάνας του Τύπου έχει εξάλλου ένα μήνα καιρό για να ζητήσει να εκτίσει την ποινή του σε κατ' οίκον περιορισμό.

Σε βιντεοσκοπημένη ανακοίνωσή του αργά το βράδυ, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι διακηρύσσει την αθωότητά του και χαρακτηρίζει την απόφαση «εντελώς αβάσιμη» και υπόσχεται ότι θα προωθήσει μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα. Επανέφερε ακόμη την συνήθη επιχειρηματολογία του για διώξεις που υφίσταται από τους δικαστές, αλλά δεν θα σταματήσει τον πολιτικό αγώνα.

Από την πλευρά τους, οι συνήγοροι του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, εξέφρασαν την πρόθεση να προσφύγουν σε ευρωπαϊκά δικαστήρια, ώστε «η άδικη αυτή απόφαση να αναθεωρηθεί σύντομα». Πιθανόν οι συνήγοροι του ηγέτη της ιταλικής δεξιάς αναφέρονται σε μια προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Πολιτικοί τριγμοί
Ο Μπερλουσκόνι θα παραμείνει για την ώρα γερουσιαστής και πρόεδρος του Λαού της Ελευθερίας (Pdl).

Ωστόσο η απόφαση θα έχει επιπτώσεις στον μάλλον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον Ενρίκο Λέτα, αφού ένα από τα βασικά κόμματα που τον απαρτίζουν θα βρεθεί με καταδικασμένο πρόεδρο.

Στο μεταξύ πηγές της ιταλικής κυβέρνησης ανέφεραν ότι οι αποφάσεις της ιταλικής δικαιοσύνης «δεν πρέπει να συγχέονται» με την πολιτική ζωή της χώρας, ενώ διαβεβαίωναν ότι δεν αναμένουν η απόφαση να προκαλέσει τριγμούς στην κυβέρνηση ή να δυσχεράνει το έργο της.

Παραταύτα, ο Λαός της Ελευθερίας δηλώνει ότι θα εξακολουθήσει να στηρίζει την κυβέρνηση, ωστόσο στελέχη είχαν προτείνει απόσυρση των υπουργών του και μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε περίπτωση καταδίκης.

Όπως σημειώνει το Reuters η καταδίκη μπορεί να προκαλέσει διαμαρτυρίες και στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος (του οποίου η εσωτερική συνοχή δεν είναι δεδομένη), καθώς μερίδα στελεχών του αισθάνονται μάλλον άβολα από τη συγκατοίκηση με το Pdl.

Σε κάθε περίπτωση, είναι η πρώτη τελεσίδικη καταδίκη του Μπερλουσκόνι μετά από περίπου 30 δίκες εναντίον του, μεταξύ άλλων, για απάτη, διαφθορά, ακόμα και σεξουαλικές σχέσεις με ανήλικη πόρνη, μια υπόθεση που ακόμα δεν έχει κλείσει.

Ο Μπερλουσκόνι στρεφόταν πάγια κατά των πολιτικών του αντιπάλων και κατά αριστερών δικαστών που οργανώνουν δίκες εναντίον του.

Μετά την αποχώρησή του από την πρωθυπουργία προς το τέλος του 2011, ο Μπερλουσκόνι κράτησε για λίγο απόσταση από τα πολιτικά πράγματα, αλλά σταδιακά και πάρα τις δικαστικές του περιπέτειες ξαναβγήκε στο προσκήνιο «πριονίζοντας» την κυβέρνηση Μόντι.

Στις εκλογές του Φεβρουαρίου το Pdl κέρδισε αλλά δεν κατόρθωσε να σχηματίσει βιώσιμο σχήμα και μετά από αρκετές εβδομάδες διεργασιών σχηματίστηκε κυβέρνηση υπό τον Ενρίκο Λέτα με την στήριξη και της μπερλουσκονικής παράταξης.

Η καταδίκη μπορεί να φέρει το οριστικό τέλος της πολιτικής παρουσίας του στα ιταλικά πολιτικά πράγματα, μετά από σχεδόν 20 χρόνια αμφιλεγόμενης –ίσως το λιγότερο που μπορεί να πει κανένας– διαδρομής.

«Σεβασμός στις αποφάσεις»

Σε μια πρώτη αντίδραση μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο πρόεδρος της Ιταλίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, τόνισε ότι «η οδός που πρέπει να ακολουθηθεί είναι η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός της βούλησης της δικαιοσύνης». Και πρόσθεσε «ελπίζω ότι μπορούν τώρα να αναπτυχθούν στην βουλή πιο ευνοϊκές συνθήκες ώστε να εξετασθούν τα προβλήματα της δικαιοσύνης. Χρειάζεται σύμπνοια και συνεργασία ώστε να μπορέσει η χώρα να ασχοληθεί με θέματα βασικής σημασίας για την θεσμική της δομή».

Ο Ενρίκο Λέτα κάλεσε να επικρατήσει «κλίμα ηρεμίας» και να προταχθεί «το καλό της χώρας»
Σεβασμό και εφαρμογή της απόφασης ζήτησε από την πλευρά του το ανώτατο στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος Γκουλιέλμο Επιφάνι ενώ ο Μπέπε Γκρίλο, ο ηγέτης του M5S, έγραψε δηκτικά στο ιστολόγιό του ότι η απόφαση «είναι σαν την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Ο Μπερλουσκόνι μόλυνε, διέφθειρε και παρέλυσε την πολιτική ζωή της χώρας επί 21 χρόνια».
Στο μεταξύ, κορυφαία στελέχη της ιταλικής κεντροδεξιάς, συνεδριάζουν για τον καθορισμό της περαιτέρω στρατηγικής τους. «Πρόκειται για μια ημέρα μεγάλης πίκρας και παραποίησης της αλήθειας», δήλωνε ο Ενρίκο Ροτόντι, στέλεχος της κεντροδεξιάς.

Η πρώην υπουργός Μάρα Καρφάνια επιστράτευσε τη συνήθη ρητορική για τον πόλεμο της δικαιοσύνης εναντίον του «ενός μεγάλου πολιτικού ηγέτη και ενός από τους σημαντικότερους φορολογούμενους της Ιταλίας».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)