[C4Ι. Κόστισε εκατομμύρια, ποτέ δεν λειτούργησε]
Τα δυσθεώρητα ύψη του λογαριασμού της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004 δεν θα προσδιοριστούν ποτέ με ακρίβεια, αλλά καταγράφηκαν ως οι πιο ακριβοί, από πλευράς κόστους ασφαλείας, αγώνες της ιστορίας, αφού εκτιμήθηκε πως το Πεκίνο δεν ξεπέρασε το κόστος της Αθήνας.
Το επίσημο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, τότε αρμόδιο για την ασφάλεια, έκανε μια κοστολόγηση της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου και 22 εκατομμυρίων ευρώ σε ό,τι αφορά στα δικά του μέσα και ανθρώπινο δυναμικό που χρησιμοποίησε. Ομως πάνω από εβδομήντα κρατικοί φορείς και οργανισμοί πραγματοποίησαν δαπάνες για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά απέφυγαν να τις εμφανίσουν στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Ετσι, η συνολική αποτίμηση του κόστους της ασφάλειας είναι ελλιπής, παρ’ ότι, όπως προαναφέραμε, έφτασε επισήμως τα 1,022 δισ. ευρώ για τους φορείς που είχαν άμεση εμπλοκή.
Στα διεθνή μέσα ενημέρωσης έγιναν αναφορές για ποσό πάνω από 1,5 δισ. δολάρια και πενταπλάσιο κόστος από αυτό της Ολυμπιάδας του Σίδνεϊ το 2000.
Στο συνολικό ποσόν όμως δεν υπολογίστηκαν ποτέ και οι μη καταγεγραμμένες παράπλευρες δαπάνες που έγιναν κατά τη διάρκεια των Αγώνων, που ανεβάζουν το κόστος για την ασφάλεια στα 1,3 δισ. ευρώ. Είναι απίστευτες οι συμβάσεις εταιρειών-συμβούλων που ξεπρόβαλλαν σαν μανιτάρια την περίοδο 2002-2004 κι άρμεγαν τους προϋπολογισμούς με δήθεν παροχές υπηρεσιών τεχνογνωσίας και παρακολούθησης της καλής εκτέλεσης των συμβάσεων, της τήρησης προδιαγραφών κ.λπ.
Οι κρατικοί φορείς που ενεπλάκησαν άμεσα στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων εμφάνισαν τον παρακάτω κατάλογο δαπανών:
Η Ελληνική Αστυνομία 439 εκατ. ευρώ, η Πυροσβεστική 240 εκατ. ευρώ, το Λιμενικό 161 εκατ. ευρώ, οι Ενοπλες Δυνάμεις 159 εκατ. ευρώ, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών 23 εκατ. ευρώ.
* Αναλύοντας το ποσόν που δαπάνησε η ΕΛ.ΑΣ., βλέπει κανείς ότι το πανάκριβο και μη λειτουργικό, όπως διαπιστώθηκε στις δοκιμές, σύστημα C4Ι (Σι-Φορ-Αϊ) κόστισε 259 εκατ. ευρώ. Η υπόθεση της προμήθειας του C4Ι, που έγινε με τους κανόνες που ισχύουν για τις αμυντικές δαπάνες των Ενόπλων Δυνάμεων, αποτελεί μείζον πολιτικό σκάνδαλο με άμεση επικαιρότητα έως τις μέρες μας.
Το βασικό σύστημα C4Ι κοστολογήθηκε 159 εκατ. ευρώ. Από αυτά το Δημόσιο πλήρωσε ως προκαταβολές περίπου 117 εκατ. μετρητά και έλαβε εγγυητικές επιστολές από την εταιρεία SAIC. Αυτές τις επιστολές επέστρεψε το Δημόσιο τον περασμένο Μάιο και αφού η τμηματική παραλαβή των υποσυστημάτων είχε ολοκληρωθεί στις αρχές του 2009 και συντάχθηκαν τα σχετικά πρωτόκολλα παραλαβής, που ουδέποτε υπέγραψε ο τότε αρμόδιος υπουργός Χρ. Μαρκογιαννάκης και το θέμα έχει παραπεμφθεί στη διεθνή Διαιτησία. Η επιτροπή παρέλαβε τμηματικά το σύστημα με βάση αναθεωρημένη εκπτωτική σύμβαση που συνήφθη με την εταιρεία επί υπουργίας Πολύδωρα. Το συγκεκριμένο σύστημα αποδείχθηκε πειραματικό, δεν επιτεύχθηκε ποτέ διαλειτουργικότητα μεταξύ των περισσότερων από τα 33 υποσυστήματα που έχουν ανεπίσημα παραλειφθεί με καταγεγραμμένες τις αποκλίσεις. Ουσιαστικά η Αστυνομία χρησιμοποιεί μόνο μερικές εκατοντάδες κάμερες από το περίφημο C4Ι. Η επίτευξη της διαλειτουργικότητας μεταξύ των υποσυστημάτων ανατέθηκε από τον βασικό ανάδοχο στην υπεργολάβο «Ζίμενς», για να μη ναυαγήσει ολόκληρη η σύμβαση που αφορούσε το σύστημα επικοινωνιών ΤΕΤΡΑ που προμήθευσαν οι Γερμανοί και διαφημίστηκε ως το πρώτο που λειτούργησε το 2004 και που χωρίς αυτό δεν κάνει πια η Αστυνομία, όπως λένε οι επιτελείς της.
Το σύστημα επικοινωνιών ΤΕΤΡΑ που λειτουργεί ανεξάρτητα έχει κόστος 90 εκατομμυρίων ευρώ. Για την ακρίβεια, τα χρήματα αυτά δαπανώνται με ορίζοντα δεκαετίας σε δόσεις, αρχής γενομένης από το 2004, αφού η εταιρεία Ζίμενς που το εγκατέστησε είναι υποχρεωμένη να συντηρεί, να υποστηρίζει και να αναβαθμίζει το δίκτυο.
* Για τις αμοιβές των ανδρών των Σωμάτων Ασφαλείας δαπανήθηκαν περίπου 120 εκατ. ευρώ. Οι εξοπλισμοί σχετικά με την αντιμετώπιση ραδιοβιοχημικών κινδύνων κόστισαν περίπου 10 εκατ. ευρώ.
* Στον τομέα των ολυμπιακών εκπαιδεύσεων δαπανήθηκαν περίπου 27 εκατ. ευρώ. Τη μερίδα του λέοντος απ’ αυτά εισέπραξε ισραηλινή εταιρεία. Οι εκπαιδεύσεις που παρασχέθηκαν από Αμερικανούς και Αγγλους λέγεται ότι δεν κόστισαν σε χρήμα. Επίσης, εξοπλισμοί που δόθηκαν από τις ΗΠΑ και Βρετανία προσεγγίζουν σε αξία τα 70 εκατ. ευρώ, αλλά το κράτος δήθεν δεν επιβαρύνθηκε με τα συγκεκριμένα τιμολόγια. Αντιθέτως, δαπανήθηκαν από το ελληνικό Δημόσιο περίπου 16 εκατ. ευρώ για υλικά και μέσα (ειδικά οχήματα, όπλα, πομποδέκτες, μηχανήματα ανίχνευσης, είδη πληροφορικής).
- Ενα πολύ μικρό μέρος της τεράστιας δαπάνης για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων επιχείρησε να πάρει πίσω το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, προσφέροντας τεχνογνωσία σε χώρες που θα διοργάνωναν προσεχώς μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις. Απέτυχαν παταγωδώς όλες οι προσπάθειες και ουσιαστικά από αυτή την τεράστια αφαίμαξη πόρων του λαού διογκώθηκε κατά το τμήμα που της αναλογεί, η μαύρη οικονομική τρύπα στην οποία βουλιάζει ο τόπος.
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=141399
Σχετικά :
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)