Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΜΕ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ...

1 Του Μάνου Χατζηγιάννη

Πολυπολιτισμική Αστυνομία και με...εγχειρίδιο! Αυτή είναι η νέα...μόδα όπως αποκαλύπτει το «Αγιορείτικο βήμα».

Από τη μια οι “σκούπες” του Ξένιου Δία κι από την άλλη η  χρήση εκπαιδευτικού εγχειριδίου διαπολιτισμικής επιμόρφωσης. Ταιριάζουν; Πάντως προφανέστατα για να αποφύγει περιστατικά (ή και προβοκάτσιες) όπως με τις κατα καιρούς καταγγελίες μεταναστών για όργανα της τάξης που τους...έσκισαν το Κοράνι  ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Δένδιας ενέκρινε χθες τη διανομή του εν λόγω εγχειριδίου στις περιφερειακές διοικήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας για χρήση του από το προσωπικό της. Βέβαια το ερώτημα είναι αν θα πρέπει οι αστυνομικοί να... συμβουλεύονται το εγχειρίδιο όταν θα έρχονται αντιμέτωποι με κακοποιούς αό την αλλοδαπή που θα φέρουν Καλάζνικοφ ή άλλο οπλισμό...

Βασικοί στόχοι του εγχειριδίου «Διαπολιτισμικής Επιμόρφωσης Υπαλλήλων του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη που συναλλάσσονται με υπηκόους Τρίτων Χωρών», είναι:
Ø Η βελτίωση της γνώσης και της αντίληψης των αστυνομικών υπαλλήλων στις σχέσεις τους με τους μετανάστες
Ø Η ανάπτυξη βέλτιστων επικοινωνιακών δυνατοτήτων στο διαπολιτισμικό περιβάλλον
Ø Η βελτίωση των παραγόμενων υπηρεσιών προς τους μετανάστες
Ø Ο σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε συνδυασμό με τις πολιτιστικές ιδιαιτερότητες
Ø Η ενίσχυση της προσήλωσης των αστυνομικών υπαλλήλων στην αποτελεσματική λειτουργία σε διαπολιτισμικό περιβάλλον (συνειδητότητα)
Ø Η βελτίωση της γνώσης των αστυνομικών για τους νόμους και τις ρυθμίσεις που αφορούν στους μετανάστες.


Σημειώνεται ότι το 2012 πραγματοποιήθηκε πρόγραμμα διαπολιτισμικής επιμόρφωσης, στο οποίο συμμετείχαν 250 υπάλληλοι (αστυνομικοί και πολιτικοί υπάλληλοι) που υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία και συναλλάσσονται με υπηκόους τρίτων χωρών ηλικίας 25-60 ετών. Πραγματοποιήθηκε συγκεκριμένα από ένα επιμορφωτικό πρόγραμμα συνολικής διάρκειας 80 ωρών, με τη συνεργασία του εκπαιδευτικού κέντρου της Αγροτικής Τράπεζας «ΑΤΕ Εξέλιξη», καθώς και του Δικτύου Τοπικών Αυτοδιοικήσεων «Εύξεινη Πόλη» σε κάθε ενιαία Αποκεντρωμένη Μονάδα Διοίκησης της Χώρας (Αθήνα, Πάτρα, Ηράκλειο, Ρόδο, Λάρισα, Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη).

Οι θεματικές ενότητες της εκπαιδευτικής δράσης αφορούσαν στα ακόλουθα γνωστικά αντικείμενα:
Ø Βασικές Αρχές Διαπολιτισμικότητας
Ø Εθνικοί και Διεθνείς κανόνες και Μηχανισμοί
Ø Σύγχρονες Τεχνικές
Ø Συμβουλευτική.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών του προγράμματος δημιουργήθηκε ιστοσελίδα - πλατφόρμα ανακοινώσεων και επικοινωνίας.Επιπρόσθετα, αντίστοιχο πρόγραμμα εντάχθηκε και ήδη υλοποιείται υπό μορφή διαλέξεων 20 ωρών στις αστυνομικές σχολές.

agioritikovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)