Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Νόμος 18.9.1952 – ΦΕΚ. A’ 289 Εξαγορά υπό του Δημοσίου κτημάτων της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος.



Βασικά σημεία του ΦΕΚ Α’ 289:



Περί κυρώσεων των από 18 Σεπτεμβρίου 1952 Συμβάσεων της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος (Ο.Δ.Ε.Π.) και Δημοσίου « περί εξαγοράς υπό του Δημοσίου κτημάτων της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος προς αποκατάστασιν ακτημόνων καλλιεργητών και ακτημόνων μικρών κτηνοτρόφων κτλ»



Άρθρο 2

Παραχωρούμενα Κτήματα



Η Εκκλησία της Ελλάδος παραχωρεί επ΄ανταλλάγματι προς το Δημόσιον ... διακεκριμένα κτήματα καλύπτοντα έκτασιν ίσην προς τα 4/5 του συνόλου των καλλιεργουμένων   και καλλιεργησίμων αγρών ... η συνολική έκτασις των κτημάτων τούτων δεν θα είναι πάντως μικρότερα των 141.333 στρεμμάτων.



Άρθρο 6

Συμπλήρωσις ελλειπουσών εκτάσεων. Καταμετρήσεις.

2. ... η πραγματική συνολική έκτασις των ... ευρέθη μεγαλύτερα της εκτάσεως της προκυρούσης ... ώστε να προκύπτει περίπτωσις παραχωρήσεως, επί πλέον των ... 141.333 στρεμμάτων  αγρών και 601.554 ρεμμάτων βοσκοτόπων, και άλλων εκτάσεων..



Άρθρο 14

Τίμημα παραχωρούμενων κτημάτων. Κτήσις κυρίοτητας αστικών ακινήτων.



Το οφειλόμενον δι όλας συλλήβδην τας ως άνω εκτάσεις ... ανέρχεται εις δραχμάς ενενήκοντα επτά δισεκατομμύρια εξακόσια εν εκατομμύρια (97.601.000.000) εξοφλείται δε ως κάτωθι:

15.000.000.000 θα καταβληθούν προς την Εκκλησίαν της Ελλάδος τοις μετρητοίς και εις τρεις δόσεις...

Το υπόλοιπον εξοφλείται δια παραχωρήσεως των αστικών ακινήτων του Δημοσίου ... αξίας 82.601.000.000



Άρθρο 19

1. Γίνεται μνεία ότι εξαντλείται παν δικαίωμα του Κράτους απορρέον εκ των διατάξεων του άρθρου 104 του Συντάγματος, όσον αφορά την αναγκαστικήν απαλλοτρίωσιν  ή αναγκαστικήν μίσθωσιν κτημάτων ανοίκωντων εις την Ορθόδοξην Εκκλησίαν της Ελλάδος ...




Σχετικά με την εκκλησιαστική περιουσία και την μισθοδοσια των κληρικών:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)