Tου Barry Ritholtz
Σήμερα, θα παραβιάσω μία από τις αγαπημένες μου αρχές, και θα προχωρήσω σε αυτή την πρόβλεψη: Δεν θα υπάρξει Brexit! Με άλλα λόγια, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέχρι το 2023, θα βλέπουμε αυτή τη γελοία υπόθεση σαν να βρίσκαμε ένα χαμένο επεισόδιο του "Fawlty Towers".
Λίγο μετά το δημοψήφισμα στο οποίο οι Βρετανοί ψήφισαν χωρίς καμία σύνεση να εγκαταλείψουν την ΕΕ, εκτίμησα ότι υπάρχει 33% πιθανότητα να μην συμβεί το Brexit. Τώρα, αυξάνω αυτή την πιθανότητα στο 75%, και κάθε μέρα ανικανότητας που δείχνει η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Theresa May, οι πιθανότητες αυξάνονται ακόμη περισσότερο.
Έχοντας ξεκαθαρίσει αυτό, θα ήθελα να εξηγήσω το σκεπτικό πίσω από αυτή την όχι και τόσο τολμηρή πρόβλεψη.
Από την αρχή, ήμουν σκεπτικός για το εάν ένα συνολικό Brexit θα γινόταν πραγματικότητα. Η ιδέα ήταν απλώς τόσο ανόητη και αυτοκαταστροφική που ήταν εύλογο να περιμένει κανείς ότι η πιο ήρεμη σκέψη θα υπερίσχυε. Αλλά αυτή ήταν μια απλή εικασία και δεν προέβλεπε ότι η αποτυχημένη κυβέρνηση της May θα έκανε την κακή αυτή κατάσταση ακόμα χειρότερη.
Φαίνεται ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους το σενάριο του Brexit μπορεί να καταρρεύσει, και πιθανότατα θα καταρρεύσει. Κατά σειρά πιθανότητας (ένας συνδυασμός οποιωνδήποτε και όλων αυτών των παραγόντων είναι δυνατή):
-Το να μην κάνουν τίποτα
-Μία έκτακτη προσφυγή στις κάλπες που θα οδηγήσει στην ήττα της May
-Ένα νέο δημοψήφισμα
-Η Ιρλανδία ή η Σκωτία το καθιστούν πολύ περίπλοκο
-Η Ευρώπη το καθιστά αδύνατο
Ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά σε κάθε σενάριο:
-Το να μην κάνουν τίποτα: Το άρθρο 50 της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιέχει ειδικούς κανόνες για τον τρόπο με τον οποίο τα μέλη μπορούν να εγκαταλείψουν οικειοθελώς την ΕΕ. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα χάσει τη συμμετοχή του τόσο στην κοινή ένωση όσο και στην τελωνειακή της συμφωνία. Θα προταθεί ένα διαπραγματευόμενο σύνολο συνθηκών και κανόνων αντικατάστασης που θα απαιτούσε επικύρωση τόσο από την ΕΕ όσο και από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η βασική οικονομική πτυχή είναι ότι όλα τα πλεονεκτήματα των συμφωνιών της ΕΕ που καλύπτουν τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των μελών θα αντικατασταθούν από λιγότερο ευνοϊκές συμφωνίες. Το σε πόσο μειονεκτική θέση τοποθετεί αυτό τη Βρετανία αποτελεί το θέμα συζήτησης μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών. Το συμπέρασμα είναι ότι είτε οι Βρετανοί αποκτήσουν μία τελική συμφωνία για να αποχωρήσουν, είτε μόνο μια προσωρινή μεταβατική συμφωνία, είναι πιθανό η συμφωνία αυτή να είναι πολύ λιγότερο φιλική προς την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, συγκριτικά με το να παρέμεναν στην ΕΕ.
-Έκτακτες εκλογές: Τι άλλο θα μπορούσε να εκτροχιάσει το Brexit; Τι θα λέγατε για περισσότερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που θα υποστήριζαν την παραμονή στην ΕΕ; Τότε θα υπήρχε ζήτημα σχετικά με τη δημοτικότητα της May: πριν από ένα χρόνο θεωρούνταν μία "ετοιμοθάνατη” πολιτικά γυναίκα. Η υποστήριξή της ανακάμπτει μεταξύ των συναδέλφων της Τόρις, αλλά η δημοφιλία της εξακολουθεί να είναι ανεπαρκής και μια εκλογική ήττα θα ισοδυναμούσε με την αποτυχία αυτού - ό,τι κι αν είναι αυτό - που πιστεύει ότι καταφέρνει..
-Ένα νέο δημοψήφισμα: Οι Βρετανοί πολίτες έχουν μάθει πολλά από την αρχική ψηφοφορία. Περίπου οι μισοί από όσους ψήφισαν στο δημοψήφισμα του Brexit υποστηρίζουν την ιδέα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος (μπορείτε να μαντέψετε ποιο από τα δύο μισά), εν μέσω πληθώρας καλεσμάτων για μία νέα ψηφοφορία επί του Brexit. Υπάρχει σταθερή ροή ειδήσεων των μέσων ενημέρωσης που αποκαλύπτουν σε πόση παραπληροφόρηση υποβλήθηκαν οι ψηφοφόροι της Βρετανίας. Ο Robert Mercer, ο δεξιός δισεκατομμυριούχος άλλοτε στο "γιγάντιο” hedge fund Renaissance Technologies και χρηματοδότης της εταιρείας πολιτικών δεδομένων Cambridge Analytica, ήθελε να φέρει το ίδιο επίπεδο μαζικής δυσαρέσκειας στο Ηνωμένο Βασίλειο - το οποίο βοήθησε να σχηματιστεί - πίσω στις Η.Π.Α.. Η Guardian το χαρακτήρισε "πειρατεία της βρετανικής δημοκρατίας”.
-Επιπλοκές στην Ιρλανδία / Σκωτία: Το 2014, η Σκωτία ψήφισε κατά της ανεξαρτησίας από τη Βρετανία με 55% έναντι 45%. Η ψήφος του Brexit ήταν σοκαριστική για τους Σκωτσέζους, οι οποίοι ψήφισαν επίσης να παραμείνουν στην ΕΕ. Περαιτέρω περίπλοκα ζητήματα αποτελούν οι έρευνες ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα λάβει άδεια παραμονής στην ενιαία αγορά. Η επίλυση αυτών των ζητημάτων καθιστά όλη την επιχείρηση ιδιαίτερα προβληματική για την Αγγλία.
-Η Ευρώπη να το καταστήσει αδύνατο: Δεν βλέπω κανένα λόγο για τον οποίο η ΕΕ θα έκανε ο,τιδήποτε άλλο εκτός από το να δυσκολέψει ει δυνατόν περισσότερο τη Βρετανία. Η βασική "θεωρία των παιγνίων” υποδηλώνει ότι τα συμφέροντα της ΕΕ βρίσκονται ακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση, καθιστώντας μία έξοδο όσο το δυνατόν πιο δύσκολη, προκειμένου να αποθαρρύνει τα άλλα μέλη από το να αποχωρήσουν. Δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε από την ΕΕ να αλλάξει τώρα την πορεία της.
Ο Michael Bloomberg, ιδιοκτήτης του Bloomberg LP που δημοσιεύει το Bloomberg View, αναφέρθηκε στην επιλογή της αποδοχής μιας κακής συμφωνίας ή στην παραδοχή του ότι το Brexit ήταν ένα λάθος από την αρχή. Το μόνο συμπέρασμα που μπορεί κανείς να βγάλει από όλα αυτά είναι ότι οι ηγέτες του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να λάβουν μια υπεύθυνη απόφαση και να μείνουν.
Ο αρθρογραφος λεει ανυποστατες ανοησίες...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκομα κι αν γινει ξανα δημοψηφισμα αυτην την φορα θα επικρατησει περιπατο το BREXIT...
Οι Βρετανοί καταλαβαν οτι ολες οι απειλες και οι εκβιασμοι που δεχθηκαν οτι το νησι σχεδον θα βουλιαξει αν ψηφίσουν υπερ της εξόδου απο την γερμανοκρατούμενη νεοταξιτικη ΕΕ, ηταν απειλές χωρις ουσία και ειχαν σαν σκοπό απλά να τους τρομάξουν για να μεινουν υπόδουλοι στο μασωνικο κατασκεύασμα...
Φυσικα δεν ψηφισαν υπερ του Brexit επειδη πιστεύουν οτι ειναι μασωνικο κατασκεύασμα η ΕΕ αλλά διότι αντιληφθηκαν οτι η ΕΕ γεμιζει την πατριδα τους εσκεμμένα εδώ και δεκαετίες με λαθρομετανάστες οι οποίοι με την συμπραξη προδοτικών κυβερνήσεων μετατρέπονται εύκολα σαε βρετανούς πολιτες λαμβάνοντας την βρετανικη υπηκοότητα...
Αυτοι λοιπον οι εκατομμυρια πλεον βρετανοποιημενοι αλλοδαποί ψηφισαν κατα κόρον κατά του BREXIT και αλλοίωσαν το εκλογικο αποτέλεσμα δημιουργώντας αυτό το εκλογικο ντέρμπυ που ομως ευτυχώς κατέληξε στην ψηφο ανεξαρτησίας...
Ενας ακομα λογος της ψηφου ηταν ότι διαπιστωσαν ότι οι Γερμανοι εχουν πληρως επικρατησει και στην κυριολεξια κανουν οτι θελουν σερνοντας απο πίσω τους τους Γάλλους και τους υπολοίπους ευρωπαίους...