Τρίτη 8 Μαΐου 2018

ΔΕΝ έχει μόνο 30 τρισ. κ.π. φυσικού αερίου η Ελλάδα… έτσι την πατήσαμε!

Μεγάλη σύγχυση επικράτησε μετά τη συνειδητοποίηση ότι ο τίτλος που επελέγη από πολλούς ειδησεογραφικούς ιστοχώρους, μαζί και το «DP», ότι η Ελλάδα έχει μέγιστο πλούτο φυσικού αερίου υπολογιζόμενο σε 30 τρις. κυβικά πόδια φυσικού αερίου, αποτελούσε μέγιστη διαστροφή της πραγματικότητας! Την πατήσαμε κι εμείς μέσα στον καταιγισμό της ειδησεογραφίας, παρότι έχουμε αρθρογραφήσει εκτεταμένα για τα θέματα αυτά και έχουμε δημοσιεύσει αναλύσεις ειδικών πάρα πολλές φορές!
Τι έχει συμβεί όμως; Με απλά λόγια: Στηριχτήκαμε στην αποτύπωση της είδησης από κείμενο – ρεπορτάζ κοινής λήψης, με αποτέλεσμα να μη χτυπήσει το
«δημοσιογραφικό καμπανάκι», ότι κάτι δεν πήγαινε καλά! Όσα μας απασχόλησαν αφορούσαν το συνέδριο «Med Petroleum Summit» που διεξάγεται στην Αθήνα.
Το επίμαχο σημείο ήταν η ομιλία που έκανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, Γιάννης Μπασιάς, ο οποίος παρουσίασε τα γεωλογικά χαρακτηριστικά της Δυτικής Ελλάδας, τονίζοντας ότι υπάρχουν σημαντικές ομοιότητες με την Ανατολική Μεσόγειο όπου τα τελευταία χρόνια έγιναν σημαντικές ανακαλύψεις στην Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο.
Και ερχόμαστε στο επίμαχο σημείο! Ο Μπασιάς ανέφερε, ότι επί τη βάσει των ανωτέρω, τα μεγέθη των κοιτασμάτων στο ελληνικό υπέδαφος, εφόσον ανακαλυφθούν, μπορεί να κυμαίνονται μεταξύ 3 και 30 τρις. κυβικών ποδιών. Από εδώ βγήκε ο τίτλος! Είπε όμως αυτό ο Γιάννης Μπασιάς, ή εμείς οι δημοσιογράφοι δεν αντιληφθήκαμε καλά όσα ανέφερε;
Συζητήσαμε το θέμα με ειδικούς του χώρου και μας υπενθύμισαν ότι ο Μπασιάς δεν έκανε αυτές τις αναφορές για πρώτη φορά και ότι πλέον το «παιχνίδι» έχει ανοίξει πολύ. Στον ευρύτερο χώρο της Δυτικής Ελλάδας μπορεί να συμπεριλάβει κανείς και το πολλά υποσχόμενο νοτιοδυτικό (ΝΔ) τμήμα της Κρήτης όπου υπάρχουν ήδη 16 κοιτάσματα-στόχο (σήμερα, διότι μελλοντικά οι στόχοι είναι πολύ πιθανό να πολλαπλασιαστούν, σημειώστε το).
Εν ολίγοις, το πολύ «χαλαρό» νούμερο που έδωσε ο Γιάννης Μπασιάς, υπό την έννοια της μεγάλης απόκλισης (από 3 έως 30 τρις. κυβικά πόδια) δεν αφορούσαν το σύνολο του ελληνικού χώρου, αλλά καθένα από τα κοιτάσματα χωριστά! Εάν πάρει κανείς μόνο τους 16 στόχους ΝΔ της Κρήτης, η περιεκτικότητα μπορεί για τα κοιτάσματα να κυμανθεί από 48 τρισεκατομμύριο κυβικά πόδια φυσικού αερίου (16×3), μέχρι 480 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου!
Και για να κατανοήσει κανείς το μέγεθος, ας θυμηθεί τα διθυραμβικά σχόλια όταν ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο το γιγαντιαίο κοίτασμα «ΖΟΡ», ότι αλλάζει τις ενεργειακές και γεωστρατηγικές ισορροπίες στην περιοχή, το μεγαλύτερο κοίτασμα που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στη Μεσόγειο. Ένα κοίτασμα που θα καλύψει σχεδόν τις ενεργειακές ανάγκες της Αιγύπτου για τουλάχιστον πέντε δεκαετίες.
Ποια είναι όμως η περιεκτικότητα του «ΖΟΡ» που ανακάλυψε η ιταλική πολυεθνική ENI, το οποίο είναι το 20ό μεγαλύτερο στον κόσμο; Περιέχει περίπου 30 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, άρα, το τεράστιο αιγυπτιακό κοίτασμα, το 20ό μεγαλύτερο στον κόσμο, είναι ίσο με το καλό σενάριο καθενός από τους 16 στόχους ΝΔ της Κρήτης.
Εάν δε υποτεθεί, ότι και στους 16 στόχους επαληθευθεί το χείριστο σενάριο των 3 τρις. κυβικών ποδιών φυσικού αερίου (ακόμα και στατιστικά είναι δύσκολο), το σύνολό τους δίνει 48 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, άρα έχουν περιεκτικότητα 50-60% μεγαλύτερη από το αιγυπτιακό κοίτασμα, το οποίο να σημειωθεί ότι εκτείνεται σε μια περιοχή που καλύπτει περίπου 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Συνυπολογίστε ότι συζητάμε μόνο για τα ΝΔ της Κρήτης, επειδή είναι και τα πλέον πολλά υποσχόμενα.
Ας κρατήσουμε το ελάχιστο των εκτιμήσεων για να μην κατηγορηθούμε για… υπέρ-αισιοδοξία. Έχοντας αποκαταστήσει την πραγματική διάσταση των αναφορών του Γιάννη Μπασιά, θα πρέπει να επισημάνουμε και την ιδιαίτερα δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται, η οποία του επιβάλλει σημαντική προσοχή και τη χρήση διπλωματικών διατυπώσεων στις δημόσιες τοποθετήσεις του. Εξηγούμαστε:
Οι ενεργειακοί κολοσσοί που έχουν σπεύσει στην Ελλάδα για να διεκδικήσουν τις άδειες διεξαγωγής ερευνών στα ελληνικά θαλάσσια «οικόπεδα», είναι εταιρίες εισηγμένες στις διεθνείς χρηματαγορές, κι αυτό επιβάλλει ιδιαίτερη προσοχή σε οτιδήποτε λέγεται και της αφορά, καθώς μπορεί να επηρεάσει θετικά ή αρνητικά τη διακύμανση της τιμής.
Η συμμετοχή τους σε αυτές τις αδειοδοτικές διαδικασίες, στόχο έχουν την αύξηση των κερδών – αποδόσεων της επένδυσης των μετόχων τους, από τους βασικούς, μέχρι τον απλό καθημερινό επενδυτή που μπορεί να τοποθετήσει στις μετοχές της εταιρίας ένα μικρό ποσό.
Κατά συνέπεια, εάν ο Μπασιάς έλεγε είτε κάτι πολύ αισιόδοξο είτε κάτι απαισιόδοξο, η δήλωση αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικές απώλειες ή κέρδη, επηρεάζοντας την κεφαλαιοποίηση των εμπλεκομένων εταιριών στις διεθνείς αγορές!
Κι όταν λέμε «επηρεάζουν», στα επίπεδα τιμών που βρίσκεται η κάθε μετοχή, οι απώλειες ή τα κέρδη ανέρχονται σε πολύ μεγάλα νούμερα. Πριν από λίγο, επί παραδείγματι η τιμή της ExxonMobil βρισκόταν στα 77,74 δολάρια ανά μετοχή, ενώ η εταιρία έχει σε δημόσια διαπραγμάτευση 4,22 δισεκατομμύρια μετοχές!
Δε χρειάζεται ιδιαίτερη γνώση μαθηματικών για να αντιληφθεί κανείς τι σημαίνει μια λίγο απρόσεκτη δήλωση σε μια κεφαλαιοποίηση ενός κολοσσού που ανέρχεται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια! Γι’ αυτό ο Γιάννης Μπασιάς και ορθώς, τηρεί εξαιρετικά χαμηλό προφίλ και οι δημόσιες τοποθετήσεις του πέραν της μετριοπάθειας, είναι λογικό να εμπεριέχουν και έναν βαθμό σκόπιμης ασάφειας.

defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)