Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

Οι φόροι του ΣΥΡΙΖΑ «κατάπιαν» φορολογούμενους και ανάπτυξη

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Η επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης είναι εντυπωσιακή. Προσπαθεί να πείσει και σε αρκετές περιπτώσεις το καταφέρνει, ότι επί ημερών της δεν έχει επιβληθεί κανένας φόρος, ότι έρχονται επενδύσεις στην Ελλάδα και ότι έχει βάλει τέλος στην ανομία και την διαφθορά.
Ειδικά για τα δύο τελευταία, δηλαδή την ανομία και τη διαφθορά, όχι μόνο δεν έχει κάνει ούτε μισό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση αλλά δυστυχώς διογκώθηκε.
Αν παρακολουθήσει κανείς το κανάλι της Βουλής διαπιστώνει τις καθεστωτικές αντιλήψεις των κυβερνώντων και του προεδρείου της Βουλής οι οποίες δυστυχώς όσο βαδίζουμε προς τις εκλογές θα μεγεθύνονται.

Ωστόσο, αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ο τρόπος με τον οποίο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, από τα κομματικά στελέχη, τους βουλευτές μέχρι και τους υπουργούς, που προσπαθούν να πείσουν ότι επί ημερών τους δεν επιβλήθηκε κανένας φόρος , ότι δεν μειώθηκαν οι συντάξεις.
Η πραγματικότητα είναι ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχουν επιβληθεί περισσότεροι από 25 φόροι, που χτύπησαν στην καρδιά των φορολογούμενων, αλλά και ελαφρότεροι που δεν απέδωσαν έσοδα στα ταμεία του δημοσίου και ενδεχομένως δεν επηρέασαν το κοινωνικό σύνολο παρά μεμονωμένες ομάδες του πληθυσμού. Και θα πρέπει να συνυπολογισθούν και οι φόροι που θα επιβληθούν τα επόμενα χρόνια.
Η μείωση του αφορολόγητου ορίου σε συνδυασμό με τις αυξημένες εισφορές του 2019 θα αποτελειώσει τους φορολογούμενους κυρίως όσους είναι μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες ταυτόχρονα. Οι χειρότεροι φόροι του ΣΥΡΙΖΑ που έπληξαν το σύνολο των πολιτών παρατίθενται παρακάτω:
- Αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%.
- Μαζική μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από το μειωμένο συντελεστή 13% στον κανονικό 24%. Μεταξύ άλλων μετατάχθηκαν σε υψηλότερο συντελεστή η εστίαση, οι μεταφορές και τα μη νωπά τρόφιμα (π.χ. μακαρόνια, ρύζι) και οι διανυκτερεύσεις των ξενοδοχείων. Με την αύξηση αυτή το καλάθι της νοικοκυράς έγινε πραγματικά μικρότερο.
- Κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ίσχυαν στα νησιά του Αιγαίου.
- Διαλύθηκαν τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα από την αύξηση των εισφορών αλληλεγγύης με τον ανώτατο συντελεστή να αυξάνεται από το 2,8% στο 10%.
- Μειώθηκε το αφορολόγητο όριο (αυτό για το οποίο ο κ. Τσακαλώτος θα δήλωνε παραίτηση) η διαφορετικά η έκπτωση για τους μισθωτούς και συνταξιούχους από τα 2.100 ευρώ στα 1.900 ευρώ.
- Αυξήθηκαν οι συντελεστές της φορολογικής κλίμακας για όλους τους φορολογούμενους με τον ανώτατο συντελεστή να αυξάνεται από το 42% στο 45%.
- Καταργήθηκε η αυτοτελής φορολόγησης του εισοδήματος από ελευθέριο επάγγελμα 26% έως 33% και πλέον το εισόδημα αυτό φορολογείται με συντελεστές που φθάνουν ακόμη και το 45%.
- Αυξήθηκαν οι φορολογικοί συντελεστές για το εισόδημα από ενοίκια. Ο συντελεστής για εισόδημα έως 12.000 αυξήθηκε από το 11% στο 15%, για εισόδημα από 12.000 έως 35.000 αυξήθηκε από το 33% στο 35% και για εισόδημα πάνω από 35.000 αυξήθηκε από το 33% στο 45%.
- Αυξήθηκαν οι συντελεστές του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, ενώ μειώθηκε το αφορολόγητο από τις 300.000 στις 200.000 ευρώ.
- Αυξήθηκαν οι συντελεστές για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ στα οικόπεδα.
- Αυξήθηκε από 5 τοις χιλίοις σε 5,5 τοις χιλίοις ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ για τα νομικά πρόσωπα.
- Αυξήθηκε η προκαταβολή φόρου για όλους τους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το 55% στο 100%.
- Αυξήθηκε ο φορολογικός συντελεστής των επιχειρηματικών κερδών από το 26% στο 29%.
- Αυξήθηκε 3 λεπτά ανά λίτρο ο φόρος στην αμόλυβδη, 8 λεπτά στο ντίζελ κίνησης, κατά 10 λεπτά στο υγραέριο κίνησης και κατά 5 λεπτά ανά λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης.
- Αυξήθηκε ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων από το 10% στο 15%.
- Επιβλήθηκε φόρος 10% στην συνδρομητική τηλεόραση.
- Επιβλήθηκε φόρος 5% στην σταθερή τηλεφωνία και το ίντερνετ.
- Αυξήθηκε ο ΕΦΚ στα οινοπνευματώδη ποτά και τα τσιγάρα.
- Αυξήθηκε ο φόρος στη μπύρα.
- Επιβλήθηκε ΕΦΚ στο κρασί.
- Επιβλήθηκε φόρος στον καφέ.

liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)