Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

Εθελοντική συνδρομή

Μετά από δέκα χρόνια συνεχούς δραστηριοποίησης μας, το κόστος της οποίας επιβάρυνε αποκλειστικά και μόνο εμάς, αποφασίσαμε να απευθυνθούμε για στήριξη στους αναγνώστες μας – με μία εθελοντική όμως συνδρομή επειδή δεν θέλουμε να αποκλείσουμε κανέναν, ενώ γνωρίζουμε ότι αρκετοί Έλληνες δεν είναι πια σε θέση να πληρώσουν.
Με λίγα λόγια
Ξεκινήσαμε να γράφουμε αναλύσεις που αφορούσαν τόσο την Ελλάδα, όσο και την παγκόσμια οικονομία το 2008, στη σελίδα τότε casss.gr, την οποία διατηρούμε στο αρχείο www.casss.analyst.gr – αντιλαμβανόμενοι τότε τι θα επακολουθούσε. Ορισμένα από τα πρώτα άρθρα μας, τα οποία δυστυχώς δεν έχουν όλες τις αναγνώσεις αφού άλλαξε η ιστοσελίδα, ήταν τα εξής: «Ο πρώτος παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος» σε τρεις συνέχειες, η «Κρατική πτώχευση» που ξεπέρασε τις 700.000 αναγνώσεις και η «Έξοδος από την Ευρωζώνη» – τα οποία υπάρχουν στα τρία βιβλία που εκδώσαμε με τον τίτλο «Η κρίση των κρίσεων».
Η δραστηριοποίηση μας αυτή κόστισε αρκετά χρήματα και πολύ περισσότερο χρόνο – αφού επρόκειτο ουσιαστικά για πλήρη απασχόληση, η οποία δεν απαιτούσε και δεν απαιτεί μόνο εξειδικευμένες γνώσεις από όλους όσους γράφουν αλλά, επίσης, συνεχή ενημέρωση, επειδή η οικονομία δεν είναι μία στατική επιστήμη.Για παράδειγμα, η διάσωση του συστήματος μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση έγινε εφικτή με την παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών, η οποία δεν αποτελεί γνώρισμα της ελεύθερης οικονομίας, αλλά της κεντρικά κατευθυνόμενης σοβιετικού τύπου – ενώ ήταν μία εντελώς καινούργια, αντισυμβατική μέθοδος που άλλαξε πάρα πολλά στον πλανήτη, διευκολύνοντας μεταξύ άλλων τη μεταφορά πλούτου από τα κάτω προς τα επάνω.
Συνεχίζοντας αργότερα με το www.analyst.gr, επωμισθήκαμε ένα ακόμη μεγαλύτερο κόστος σε χρήματα και σε ώρες – αφού η Google, για τις διαφημίσεις που προβάλλει, πληρώνει ένα εξαιρετικά χαμηλό ποσόν, ουσιαστικά αμελητέο. Έτσι αφενός μεν δεν καλύπτονται ούτε κατά διάνοια τα έξοδα λειτουργίας της σελίδας, όπως η φιλοξενία της στο διαδίκτυο, ο προγραμματιστής που τη συντηρεί/εξελίσσει κοκ., ούτε φυσικά αμείβονται οι συγγραφείς, σημειώνοντας πως χρειάζονται τουλάχιστον οκτώ ώρες για μία αξιοπρεπή ανάλυση – ενώ δεν είμαστε σε θέση να αναβαθμίζουμε σωστά τη σελίδα, να προμηθευόμαστε τα απαραίτητα στατιστικά/πίνακες που κοστίζουν, να έχουμε συνδρομές σε εξειδικευμένες πηγές, να την προστατεύουμε από τις διαδικτυακές επιθέσεις κοκ.
Εκτός αυτού δεν υπηρετούμε κανένα πολιτικό κόμμα, το οποίο να αναλαμβάνει την κάλυψη των εξόδων μας ή να μας στηρίζει όσον αφορά τις διαφημίσεις – ούτε βέβαια επιθυμούμε κάτι τέτοιο, επειδή θεωρούμε ως μέγιστο αγαθό την ελευθερία και την ανεξαρτησία μας, ενώ δεν θα μπορούσαμε φυσικά ποτέ να παραπλανήσουμε ή να χειραγωγήσουμε τους αναγνώστες μας.
Επί πλέον, δεν αναδημοσιεύουμε ποτέ ξένα άρθρα αλλά δικά μας, ακόμη και αν τα ερεθίσματα προέρχονται από άλλες πηγές, δεν γράφουμε ειδήσεις αλλά μόνο αναλύσεις και δεν αναφέρουμε μόνο τα γεγονότα της επικαιρότητας, αλλά τα σχολιάζουμε – δραστηριότητες που απαιτούν πολύ περισσότερο χρόνο, γνώσεις και ενημέρωση, σε σχέση με αρκετές άλλες σελίδες.
Στα πλαίσια αυτά, μετά από δέκα χρόνια συνεχούς δραστηριοποίησης μας, το κόστος της οποίας επιβάρυνε αποκλειστικά και μόνο εμάς, αποφασίσαμε να απευθυνθούμε για στήριξη στους αναγνώστες μας – με μία εθελοντική όμως συνδρομή ετησίου κόστους 49 € (πατήστε εδώ), επειδή δεν θέλουμε να αποκλείσουμε κανέναν, ενώ γνωρίζουμε ότι αρκετοί Έλληνες δεν είναι πια σε θέση να πληρώσουν.
Η συνδρομή αυτή πληρώνεται είτε μέσω της VIVA, είτε με κατάθεση στο λογαριασμό της εταιρείας «ΑΙΜ Services» που λειτουργεί τη σελίδα, με τα στοιχεία του για να του σταλεί τιμολόγιο – αρκεί να πατήσει κανείς εδώ (στον τραπεζικό λογαριασμό έχει τη δυνατότητα να καταθέσει κανείς όσα επιθυμεί – λιγότερα ή περισσότερα). Φυσικά μπορεί κάποιος που έχει μεγαλύτερες δυνατότητες να πληρώσει περισσότερα, αρκεί να ζητήσει πιο πολλές ετήσιες συνδρομές (π.χ. 49Χ5 κλπ.) ή αυτός που δεν έχει να μην πληρώσει καθόλου – αφού η πρόσβαση στα άρθρα μας είναι ανοιχτή για όλους, συνδρομητές και μη συνδρομητές, ενώ θα παραμείνει ως έχει.
Ολοκληρώνοντας, ευχαριστούμε προκαταβολικά όλους όσους αναγνώστες μας θα μας στηρίξουν (ήδη έχουμε τις πρώτες συνδρομές), υποσχόμενοι να προσφέρουμε ότι καλύτερο μπορούμε – κάτι που πιστεύουμε πως έχουμε σεβαστεί τα δέκα ολόκληρα χρόνια που δραστηριοποιούμαστε, αναλαμβάνοντας όλο το κόστος.
Υστερόγραφο: Θα μας ήταν πολύ ευχάριστη η επικοινωνία των αναγνωστών μας μαζί μας, στο προσωπικό ή εταιρικό e-mail μας που αναφέρεται στη σελίδα – καθώς επίσης τυχόν επιθυμίες τους για ανάλυση ορισμένων οικονομικών θεμάτων που τους ενδιαφέρουν. Από την ανταπόκριση πάντως στη συνδρομή και στην επικοινωνία ευελπιστούμε να καταλάβουμε εάν οι παρεμβάσεις και οι αναλύσεις μας προσφέρουν στην ελληνική κοινωνία ή εάν πρόκειται μόνο για κάτι που νομίζουμε εμείς πως ωφελεί, χωρίς στην πραγματικότητα να έχει νόημα – οπότε θα ήταν καλύτερα να αποσυρθούμε.
Οικονομολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)