Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Η ΕΕ εξετάζει "γκιλοτίνα" παγώματος συναλλαγών


guillotine 1735679aΟι Βρυξέλλες εξετάζουν το ενδεχόμενο να παραχωρήσουν στους τραπεζικούς ρυθμιστές δικαιοδοσία «γκιλοτίνας», παγώνοντας τις συναλλαγές από μια αποτυχημένη τράπεζα, αποτρέποντας την αιμορραγία μετρητών προτού μπορέσουν να παρέμβουν οι αρχές.
Η Ευρωπαϊκή Κομισιόν θα μελετήσει επιλογές για ένα «εργαλείο αναστολής» το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε όλη την ΕΕ. Παρ’ ότι οι εργασίες για το μέτρο βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, αυτού του είδους οι δικαιοδοσίες θα απέτρεπαν απότομα τις πληρωμές προς τους ομολογιούχους και πιθανώς ακόμη και τις αναλήψεις από τους καταθέτες.


Το εργαλείο θα μπορούσε να έχει «σταθεροποιητική» δράση ενώ οι ρυθμιστές προετοιμάζουν μιαν απόφαση για το πώς να παρέμβουν σε μια τράπεζα, σύμφωνα με έγγραφο της 10ης Μαΐου που συντάχθηκε στην Ολλανδία, η οποία κατέχει την προεδρία της ΕΕ αυτή τη στιγμή. Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους της ΕΕ, η ιδέα έχει τη στήριξη της Γερμανίας και της Ολλανδίας, οι οποίες θεωρούν πως έτσι θα ενισχυθούν οι κανόνες της ΕΕ που επιδιώκουν να προστατέψουν τους φορολογούμενους από τις διασώσεις των αποτυχημένων τραπεζών. Την ίδια στιγμή, οι κυβερνήσεις ανησυχούν πως η πρόωρη αναστολή θα μπορούσε να καταστρέψει την εμπιστοσύνη στην τράπεζα και να σκορπίσει αναταράξεις στο ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα, δημιουργώντας ενδοιασμούς στις εμπλεκόμενες χώρες. Θα υπάρξει ένας «μεγάλος βαθμός διαφοροποίησης» μεταξύ των χωρών για το αν και πότε θα είναι διαθέσιμες οι δικαιοδοσίες αναστολής στους ρυθμιστές τους, σύμφωνα με το έγγραφο. Η ιδέα μιας «γκιλοτίνας» στην ευρωζώνη είχε εν μέρει ως εμπνευστή τη Γερμανία, η οποία χρησιμοποιεί ήδη αντίστοιχο εργαλείο.

Οι χώρες επιθυμούν επίσης να αποφύγουν την επανάληψη του πανικού που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της διάσωσης της Κύπρου το 2013. Τότε, η φυγή των καταθετών αποδυνάμωσε σημαντικά τις δύο κύριες τράπεζες της χώρας παρά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων, παρεμποδίζοντας τα σχέδια για εξαναγκασμό των μεγαλοκαταθετών να μοιραστούν το κόστος της διάσωσης.
Η κομισιόν θα εξετάσει επίσης εάν οι καταθέσεις, ιδιαίτερα αυτές που έχουν λιγότερα από 100.000 ευρώ και συνεπώς εγγυώνται από το κράτος, θα πρέπει να καλύπτονται από τη δυνατότητα παγώματος. Η κομισιόν θα αξιολογήσει και άλλου είδους εξαιρέσεις που μπορεί να χρειαστούν για να αποτρέψουν την πυροδότηση πανικού ή διάβρωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, όπως οι πληρωμές προς τις κεντρικές τράπεζες ή σε παράγωγα αντισυμβαλλομένων.
Πηγές της κομισιόν ανέφεραν πως και οι κυβερνήσεις της είχαν ζητήσει να ελέγξουν το ζήτημα όμως καμία απόφαση δεν έχει ακόμη ληφθεί.

Τα σχέδια αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης ατζέντας της ΕΕ για να εξασφαλίσει πως οι κανόνες που τέθηκαν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου, και οι οποίοι στοχεύουν να μεταφέρουν το κόστος της διάσωσης μιας αποτυχημένης τράπεζας στους πιστωτές της, θα έχουν αντίκτυπο. Η κομισιόν είναι αποφασισμένη να παρουσιάσει προτάσεις φέτος που θα απαιτούν από τις μεγάλες τράπεζες να εκδίδουν ένα ελάχιστο ποσό χρέους μειομένης εξασφάλισης και άλλων υποχρεώσεων που θα μπορούσαν εύκολα να διαγραφούν από τους ρυθμιστές σε περίπτωση κρίσης.



banksnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)