Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Η κυβέρνηση Τσίπρα έχασε φέτος τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ τουλάχιστον των επόμενων 10-15 ετών

Του Κώστα Στούπα

1) Μπράβο Αλέξη και... εις άλλα με υγεία!


Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα και δια της άοκνης συμβολής του κομψευόμενου εμφανισιακά και ακκιζόμενου διανοητικά κ. Βαρουφάκη μόνο από το μέτωπο των τραπεζών έχασε φέτος τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ των επόμενων 10-15 ετών τουλάχιστον.
Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα μόνο από τη ζημιά που έχει προκαλέσει στο δημόσιο χρέος από την καταστροφή που έχουν υποστεί οι τράπεζες, έχει προκαλέσει απώλειες στο δημόσιο που ισούνται με τα έσοδα που θέλει να εισπράξει το δημόσιο από τις οινοποιίες τα επόμενα 1.000 χρόνια.
Αν φιλοδοξεί να εισπράξει π.χ. από το φόρο στο κρασί 20 εκατ. και το δημόσιο έχει χάσει περί τα 20 δισ. ευρώ από τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, αυτό ισοδυναμεί με τα έσοδα από το φόρο στο κρασί των επόμενων 1.000 ετών.
Ενώ η κυβέρνηση για 10-20 εκατ. έσοδα κάνει φιλότιμες προσπάθειες να πλήξει καίρια και ανεπανόρθωτα την ελληνική οινοποιία, έναν από τους ελάχιστους παραγωγικούς κλάδους που έχει σχέση με τη γεωργία και υποκαθιστά σημαντικές ανάγκες εισαγωγών, οι πολιτικές μανούβρες του κ. Τσίπρα και η διαπραγμάτευση του κ. Βαρουφάκη έχουν πλήξει την οικονομία ανεπανόρθωτα.
Οι ελληνικές τράπεζες είχαν ανακεφαλαιοποιηθεί το 2013 με 28,6 δισ. ευρώ (25 δισ. από το ΤΧΣ και 3,6 δισ. ευρώ από ιδιώτες). Το 2014 έγινε νέα ανακεφαλαιοποίηση όπου συμμετείχαν μόνο ιδιώτες με 8,3 δισ. ευρώ. Ήτοι, μιλάμε για ενέσεις φρέσκου χρήματος σε δυο χρόνια της τάξης των 37 δισ. ευρώ. Το 2015 μετά από εννέα μήνες διακυβέρνησης τα 4/5 από τα κεφάλαια αυτά έχουν εξατμιστεί.
Για τα 25 δισ. που είχε συνεισφέρει το ΤΧΣ στην ανακεφαλαιοποίηση το 2013 είχε αποκτήσει το 83,7% της Alpha Bank, το 95% της Eurobank, το 84,4% της Εθνικής και το 81% της Τραπέζης Πειραιώς. Το σχέδιο ήταν όταν εξυγιαίνονταν οι τράπεζες και επέστρεφαν στην κανονικότητα, το ΤΧΣ να πωλούσε τις συμμετοχές του σε ιδιώτες και τα χρήματα να επέστρεφαν στο κράτος που τα δανείστηκε για να σώσει τις τράπεζες και μέσω αυτών τις καταθέσεις, και μέσω αυτών την οικονομική πίστη που αποτελεί θεμέλιο λίθο για την οικονομική ανάπτυξη.
Μετά την τελευταία επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση, η συμμετοχή του ΤΧΣ στις τέσσερις συστημικές τράπεζες έχει περιοριστεί περίπου στο 11% για την Alpha Bank, στο 2,4% για την Eurobank, στο 33% για την Εθνική και στο 22% για την Πειραιώς.
Οι Έλληνες αγκομαχούν να καταβάλουν περί τα 2,5-3 δισ. το χρόνο του ΕΝΦΙΑ και η κυβέρνηση λόγω άγνοιας και άστοχων χειρισμών χάνει σε 6-9 μήνες μόνο από τις τράπεζες το ισοδύναμο του ΕΝΦΙΑ δέκα ετών.
Το δείγμα διαχείρισης είναι καταστροφικό και αγγίζει τα όρια της εξέτασης του ζητήματος από τη δικαιοσύνη.
Οι απώλειες που έχουν υποστεί οι Έλληνες ως δανειστές του ΤΧΣ ή ως μέτοχοι των τραπεζών δεν περιορίζονται στα κεφάλαια του ΤΧΣ. Από τις τράπεζες έχουν φύγει μόνο το 2015 περί τα 40 δισ. ευρώ τα οποία δεν δείχνουν διαθέσεις επιστροφής.
Επιπλέον, τα ξένα fund που με μεγάλη προθυμία κάλυψαν πρόσφατα τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με 6-7 δισ. ευρώ απέκτησαν τον έλεγχο των συστημικών τραπεζών. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν αυτήν τη στιγμή περί τα 107 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια και άλλα τόσα δάνεια περίπου που εξυπηρετούνται.
Μεταξύ των 107 δισ. "κόκκινων" δανείων η μερίδα του λέοντος αφορά επιχειρηματικά δάνεια. Οι επιχειρήσεις που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους θα αλλάξουν χέρια αντί πινακίου φακής και ορθώς θα συμβεί αυτό.
Το να συντηρεί ένα σύστημα μια προβληματική επιχείρηση ή μια ανίκανη διοίκηση σε μια επιχείρηση, κάνει πιο μεγάλη ζημιά στην οικονομία και την απασχόληση απ’ ό,τι την ωφελεί. Η συνέχιση της λειτουργίας μιας προβληματικής επιχείρησης καθιστά προβληματικές και τις υγιείς επιχειρήσεις του κλάδου.
Αρκετοί περιμένουν πως η εκποίηση των προβληματικών επιχειρήσεων που έχουν "κόκκινα" δάνεια αποτελεί εφαλτήριο ανάπτυξης καθώς θα προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια στην οικονομία.
Αυτό ισχύει μερικώς. Ελάχιστοι είναι οι κλάδοι που λόγω ιδιαίτερων συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η χώρα μπορούν να συντηρήσουν βιώσιμες επιχειρήσεις. Πρόκειται για κλάδους όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία κλπ.
Στους περισσότερους επιχειρηματικούς κλάδους το υψηλό φορολογικό και ασφαλιστικό κόστος τους καθιστά εκτός ανταγωνισμού, άρα δεν πρόκειται να προσελκύσουν ενδιαφέρον παρά μόνο κερδοσκοπικό. Κερδοσκοπικό ενδιαφέρον είναι να πάρει κάποιος τα μηχανήματα μιας χρεοκοπημένης επιχείρησης αντί πινακίου φακής και να τα πουλήσει για παλιοσίδερα.
Το ξεκαθάρισμα των "κόκκινων" επιχειρηματικών δανείων έπρεπε και πρέπει να γίνει σε ένα φορολογικά, ασφαλιστικά και γραφειοκρατικά πιο φιλικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις. Στις συνθήκες που θα συμβεί τους επόμενους μήνες τα οφέλη θα είναι περιορισμένα. Αντιθέτως οι απώλειες σε θέσεις εργασίας των επιχειρήσεων που θα εκκαθαριστούν άμεσες...
Στην κυβέρνηση πιστεύουν πως η δημιουργία μιας αναπτυξιακής τράπεζας χωρίς κεφάλαια, για να βολευτούν τίποτα κομματικοί και συγγενείς κομματικών, μπορεί με στοχευμένες κινήσεις να ανατάξουν την οικονομία.
Στην κυβέρνηση αν δεν υπάρχει δόλος πίσω από τις εξελίξεις φαίνεται πως δεν ξέρουν τι τους γίνεται.
Η άγνοια συνήθως είναι πιο επικίνδυνη και καταστροφική από το δόλο. Η ζημιά που ήδη γράφουν οι τράπεζες αποτελεί την πρώτη απόδειξη. Η ζημιά που θα γράψει η οικονομία από τη διακυβέρνηση του 2015 θα φανεί το 2016, όπως το 2015 συνεχίστηκαν τα θετικά σημάδια αντιστροφής του κλίματος στα μέσα του 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)