Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Ο συμβιβασμός της Ελλάδας

Η κυβέρνηση έκανε χθες ένα πολύ μεγάλο βήμα προς την πόρτα εξόδου από την Ευρωζώνη - παρά το ότι οι Έλληνες Πολίτες ήταν πρόθυμοι να διακινδυνεύσουν τη ρήξη με τη Γερμανία, αντί να υποταχθούν ξανά, σκύβοντας το κεφάλι.
ANALYST.GR


Η διαμάχη των δύο αντιπάλων, με τη Γερμανία στη μία πλευρά και με την Ελλάδα στην άλλη, θα μπορούσε να κερδηθεί από τον πιο «αδύναμο κρίκο», από την ελληνική κυβέρνηση, εάν κατάφερνε να διαπραγματευτεί σωστά, έχοντας προετοιμαστεί ανάλογα. Η αιτία είναι το ότι, η ελληνική κυβέρνηση έχει πολύ περισσότερα να χάσει από τη γερμανική, εάν το παιχνίδι τελειώσει εις βάρος της.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη θεωρεία των παιγνίων, το αποτέλεσμα της σύγκρουσης ενός αδύναμου αλλά αποφασιστικού «πολεμιστή», με έναν δυνατό μεν, αλλά
πολύ λιγότερο αποφασισμένο αντίπαλο, είναι σε μεγάλο βαθμό απρόβλεπτο. Συνήθως η μάχη, σε ένα τέτοιο σενάριο, τελειώνει με μία ισοπαλία, με την οποία και οι δύο μονομάχοι είναι «μερικώς ικανοποιημένοι».
Στην περίπτωση της σύγκρουσης την Ελλάδας με τη Γερμανία, θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι θα ήταν δυνατόν να υπάρξει ένα τέτοιο ισόπαλο αποτέλεσμα, τουλάχιστον με βάση τη θεωρεία των παιγνίων.
Όταν όμως η μία πλευρά, η Ελλάδα, είναι αδύναμη και εξαιρετικά αναποφάσιστη μαζί, διακηρύσσοντας παντού ότι δεν ρισκάρει τη ρήξη με τους δανειστές ή την έξοδο από το ευρώ (ανάλυση), ενώ η άλλη πλευρά, η Γερμανία, εμφανίζεται δυνατή και αποφασισμένη ταυτόχρονα, δήθεν πρόθυμη να πάρει το ρίσκο της αποπομπής της Ελλάδας, τότε το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι καν ισόπαλο.
Ανεξάρτητα λοιπόν από τη χρησιμοποιούμενη ρητορική, σύμφωνα με την οποία ο ηττημένος ζητωκραυγάζει, ενώ ο νικητής διατηρεί την ικανοποιημένη σιωπή του, όλοι διαισθάνονται πια την κατάληξη της μάχης - χωρίς να επιτρέπουν ούτε στον εαυτό τους να το πιστέψει.
Ειδικά αυτοί που αγαπούν πραγματικά την πατρίδα τους, έχοντας αποθέσει τις ελπίδες τους σε μία κυβέρνηση η οποία δεν έχει διαφθαρεί ποτέ μέχρι στιγμής, ενώ φαίνεται πρόθυμη να αγωνιστεί και να πολεμήσει - διαθέτοντας αρκετά όπλα στη φαρέτρα της (άρθρο), με κυριότερο ίσως τη στήριξη του λαού της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)