Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Δανία: Αποσύρει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα αναψυκτικά



Ατελέσφορo αποδεικνύεται το μέτρο της επιβολής ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αναψυκτικά, με την κυβέρνηση της Δανίας να γίνεται η πρώτη που αναθεωρεί την τακτική της και αποσύρει τον εν λόγω φόρο. 
Η Δανία φαίνεται να έχει ρεκόρ στην επιβολή και απόσυρση φόρων, καθώς  μέχρι σήμερα έχει αποσύρει τον λεγόμενο «φόρο παχυσαρκίας» στα τρόφιμα με κορεσμένα λιπαρά, εγκατέλειψε την ιδέα της επιβολής φόρου στη ζάχαρη, ενώ τώρα αποσύρει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα αναψυκτικά και μειώνει τον φόρο στη μπύρα κατά 15%.
Η απόσυρση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αναψυκτικά θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, με μείωση κατά 50% από την 1η Ιουλίου 2013 και πλήρη κατάργηση από την 1η Ιανουαρίου 2014, ενώ η μείση φορου στη μπύρα θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου 2013.
Τα παραπάνω μέτρα είναι μέρος μιας ευρύτερης σειράς μέτρων που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση της Δανίας, προκειμένου να προσελκύσει επενδύσεις σε Δανέζικες εταιρίες άμεσα και στα επόμενα χρόνια.
Το σκεπτικό της κυβέρνησης της Δανίας είναι ότι με την κατάργηση και μείωση των φόρων είναι πιθανό να ανακτήσει περισσότερες από 5.000 θέσεις εργασίας που χάθηκαν από τους φόρους όταν οι Δανοί άρχισαν να περνούν τα σύνορα, προστρέχοντας στην αγορά της Γερμανίας ή της Σουηδίας για την αγορά αναψυκτικών και άλλων τροφίμων.
«Οι φόροι στα αναψυκτικά ως πολιτική καταψηφίζονται σταδιακά από τις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια σε όλη την Ευρώπη», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Μη Αλκοολούχων Ποτών (UNESDA), κ. Alain Beaumont. «Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι έχουν επιτύχει στόχους δημόσιας υγείας, ενώ οδηγούν σε απώλεια θέσεων εργασίας και οικονομικής υπεραξίας» εξήγησε ο κ. Beaumont.

Μετά τιμής
Γ. Γεωργίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)