time_bank
Στο Δήμο Αγρινίου, μέσα από το πρόγραμμα “Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης Φτώχειας” ξεκίνησε η λειτουργία της Τράπεζας Χρόνου.
Μιας διαδικτυακής κοινότητας που ευελπιστεί να προσφέρει ποικίλες αγγελίες Προσφοράς και ΖήτησηςΑγαθών καιΥπηρεσιών χωρίς την μεσολάβηση χρήματος, με χρήση μόνο της Τοπικής Εναλλακτικής Μονάδας (ΤΕΜ).

Σχετικά με την Τράπεζα Χρόνου

Μπορείτε να φανταστείτε τη ζωή σας χωρίς μετρητά; Τι θα συμβεί αν η κοινωνία επιλέξει οικειοθελώς να τερματίσει την εξάρτησή της από τα χρήματα και να εφαρμόσει μια οικονομία με βάση το χρόνο, την εργασία και τη δύναμη των συναισθηματικών δεσμών της κοινότητας;
Τι θα συμβεί αν ξεκινούσαμε μια τοπική οικονομία που βασίζεται στο σύστημα ανταλλαγής και αυτή η τοπική οικονομία να αποκτούσε την ανεξαρτησία της;
Η Τράπεζα Χρόνου έρχεται να συμπληρώσει το μοτίβο της τοπικής οικονομίας που λειτουργεί ανταλλακτικά! Άλλωστε αυτό το αλισβερίσι αγαθών κυρίως αλλά και υπηρεσιών δεν είναι άγνωστο στο λαό, καθώς μερικές δεκαετίες πίσω, σε αγροτικές περιοχές, όπως και ο τόπος μας, η οικονομία ήταν κατά βάση ανταλλακτική.
Η ιδέα είναι να δοθεί αξία στην ανθρώπινη εργασία, να ανταμειφθεί η επιδεξιότητα ή η προθυμία να κάνουμε διάφορες εργασίες, και να κρατήσει ο καθένας το λόγο του για το έργο του. Στην Τράπεζα Χρόνου κανείς δεν επωφελείται περισσότερο ή λιγότερο από την εργασία του άλλου. Και έτσι, ο χρόνος μου γίνεται χρόνος σου και αντίστροφα.
Η ποικιλία των υπηρεσιών και αγαθών που ανταλλάσσονται σε τράπεζες Χρόνου επιτρέπει στο σύστημα να είναι βιώσιμο.
Η Τράπεζα Χρόνου διέπεται από πέντε βασικές αρχές:
  1. Λειτουργούμε όλοι αθροιστικά! Όλοι έχουμε κάτι να προσφέρουμε. Αποτελούμε όφελος.
  2. Επανακαθορίζεται η αξία της εργασίας, αυτής που στην καπιταλιστική οικονομία δεν έχει αντίκρισμα, όπως το μεγάλωμα των παιδιών, η φροντίδα ευάλωτων ατόμων.
  3. Το «Με χρειάζεσαι» γίνεται «Χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλο», τώρα περισσότερο από ποτέ!
  4. Σεβόμαστε τον εαυτό μας και τον συνάνθρωπό μας.
  5. Είμαστε κοινωνικά ενεργοί πολίτες με μοναδική αρχή μας την αμοιβαιότητα!
Οι αρχές αυτές είναι απλές. “Βοηθήστε ο ένας τον άλλον. Χρησιμοποιήστε την οικονομία να κάνετε καλό.”
Αν θέλετε να κάνετε τον χρόνο σας «χρήμα» δεν έχετε παρά να γίνεται μέλος στην Τράπεζα Χρόνου της πόλης του Αγρινίου!