Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Αφιέρωμα στους σπόρους - Μέρος 11ο

"Σπόροι που αντέχουν"


11. ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΣΠΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, 2012

Μετά την επιτυχημένη διεθνή ανταλλαγή σπόρων που οργανώθηκε στις Βρυξέλλες την άνοιξη του 2011 από την  Πανευρωπαϊκή Εκστρατεία για την Αυτοδυναμία σε Σπόρους, το Πελίτι διοργάνωσε για πρώτη φορά τις Διεθνείς Ημέρες Σπόρων στην Ελλάδα στις 21,22,23 Απριλίου 2012.

Η εκδήλωση ήταν τριήμερη, με την πρώτη ημέρα να είναι η καθιερωμένη Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών, που διοργανώθηκε για 12η φορά. Η γιορτή είχε μεγάλη επιτυχία κατά τη διάρκεια της οποίας καλλιεργητές από όλη την Ελλάδα μοίρασαν τους σπόρους που είχαν συλλέξει. Περισσότερα από 20.000 σακουλάκια με σπόρους και 7.000 φυντάνια μοιράστηκαν στους περίπου 7.000 επισκέπτες. Η ροή του κόσμου ήταν συνεχής καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας παρά τη βροχή που έριχνε κατά διαστήματα. Το πρόγραμμα τηρήθηκε όπως είχε σχεδιαστεί περιλαμβάνοντας ομιλίες, εργαστήρια, διανομή φαγητού, χαριστικό παζάρι και η γιορτή έληξε με μουσική και χορό και μια δυνατή μπόρα που σήμανε και τη λήξη της πρώτης ημέρας.

Η αρχή της δεύτερης ημέρας έγινε με το φύτεμα ενός δένδρου σε ανάμνηση της συνάντησης. Τη δεύτερη και τρίτη ημέρα οργανώθηκε η διεθνής συνάντηση όπου συμμετείχαν ακτιβιστές σπόρων και αγρότες από 13 χώρες (Αυστρία, Ιταλία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Ρουμανία, Γαλλία,
Γερμανία, Μαρόκο, Πορτογαλία, Τυνησία, Τουρκία, Ελβετία και Ελλάδα). Στην αρχή της συνάντησης, οι τοπικές ομάδες του Πελίτι παρουσιάστηκαν και περιέγραψαν τις δράσεις τους. Στη συνέχεια, όλοι οι συμμετέχοντες είχαν την δυνατότητα να μιλήσουν για τις ομάδες που εκπροσωπούσαν, ποιοι είναι και σε τι δράσεις έχουν συμμετάσχει.

Την τελευταία ημέρα, ανταλλάχθηκαν ιδέες για την προστασία των τοπικών ποικιλιών στην Ευρώπη, τι μπορεί να γίνει στο μέλλον, και πως μπορεί όλος αυτός ο κόσμος που ασχολείται με το θέμα των σπόρων να κινηθεί προς την ίδια κατεύθυνση. Απαραίτητο κρίθηκε να φτιαχτεί ένα δίκτυο δράσης και αλληλεγγύης που όπως δείχνουν τα τελευταία γεγονότα (γαλλικός
νόμος που υποχρεώνει τους γεωργούς να πληρώνουν φόρο για τους σπόρους που κρατάνε, μήνυση σε γεωργούς της Λετονίας που μοίραζαν δωρεάν σπόρο καλαμποκιού, κ.α.). Την ίδια ημέρα έγινε η αρχή μιας συζήτησης για την οργάνωση δράσεων σε όλη την Ευρώπη με αφορμή τη παγκόσμια ημέρα διατροφής στις 16 Οκτωβρίου 2012.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ακούστηκαν πολλές ενδιαφέρουσες απόψεις και προτάσεις. Μια από αυτές ήταν του Todor Slavov από τη Βουλγαρία, ο οποίος ανέφερε ότι οι πολυεθνικές προσπαθούν να αγοράσουν τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις στη χώρα του και πρότεινε να
εμποδιστεί κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα γιατί οι σπόροι και η γη είναι αυτά που θα μας βγάλουν από τη κρίση.

Οι εντυπώσεις από τους συμμετέχοντες ήταν πολύ θετικές. Ενδεικτικά κάποιοι ανάφεραν ότι ξεκίνησαν να έρθουν στη συνάντηση με σκοπό να προσφέρουν την τεχνογνωσία τους και να βοηθήσουν με την εμπειρία τους, τελικά όμως, αυτά που πήραν από την διοργάνωση ήταν πιο πολλά και πιο σημαντικά.

Αν και πολλοί ήταν εκείνοι που μας εκμυστηρεύτηκαν ότι όταν δέχθηκαν τη πρόσκληση του Πελίτι για τη συμμετοχή τους στις Διεθνείς ημέρες σπόρων ήταν αρκετά επιφυλακτικοί και διστακτικοί στο να την αποδεχθούν, εξαιτίας της παραπληροφόρησης από τα Μ.Μ.Ε για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα. Τελικά μας είπαν ότι η πραγματικότητα που βρήκαν ήταν πολύ διαφορετική και ένιωσαν πολύ χαρούμενοι που συμμετείχαν και γνώρισαν αυτή τη μεγάλη γιορτή των σπόρων.

Ο Nick Bell από την Κοινότητα Longo Mai χαρακτήρισε την ετήσια Πανελλαδική Γιορτή ίσως τη μεγαλύτερη γιορτή ανταλλαγής σπόρων στην Ευρώπη.

Η συνάντηση είχε ως αποτέλεσμα να γίνει μια πρώτη επαφή και να ξεκινήσει ένας διάλογος με σκοπό την καλύτερη ενημέρωση όλων για τις θετικές και αρνητικές εξελίξεις στο θέμα των σπόρων.

Μόνο με τη συσπείρωση όλων και την αλληλεγγύη θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Η 13η Πανελλαδική γιορτή ανταλλαγής ντόπιων ποικιλιών θα πραγματοποιηθεί στις 11 Μαίου 2013 στη γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου.

Παναγιώτης Σαϊνατούδης
Αντώνης Μπρέσκας

συνεχίζεται ....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)