Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ο ΣΥΡΑΚΟΥΣΙΟΣ


Eζησε στο διάστημα (287-212 π.Χ.).
  • Εξέχουσα μαθηματική φυσιογνωμία με τεράστιο όγκο έργων, πρωτοπόρων και ποιοτικά κορυφαίων. Εξαιρετικό πρότυπο γεωμέτρη ερευνητή, αποτελεί μαζί με τον Ιπποκράτη και τον Εύδοξο, την τριάδα των πρωτεργατών του απειροστικού λογισμού.

    Ο Αρχιμήδης ασχολήθηκε κυρίως με την μελέτη όλων των προβλημάτων των Μαθηματικών και των Μαθηματικών τεχνών, που εκκρεμούσαν από παλαιότερες μελέτες και ανακάλυψε πλήθος μεθόδων και νέων προτάσεων.

    Ενδεικτικός είναι ο τεράστιος κατάλογος των γνωστών έργων του:

    ΣώθηκανΧάθηκαν
    Περί σφαίρας και κυλίνδρουΠερί τριγώνων
    Κύκλου μέτρησιςΠερί τετραπλεύρων
    Περί κωνοειδέων και σφαιροειδέωνΠερί 13 ημικανονικών πολυέδρων
    Περί ελίκωνΑριθμητικά
    Επιπέδων ισορροπιώνΠερί ζυγών
    ΨαμμίτηςΚεντροβαρικά
    Τετραγωνισμός παραβολήςΠλινθίδες και κύλινδροι
    ΟχουμένωνΚατοπτρικά
    ΣτομάχιονΙσοπεριμετρικά
    Περί των μηχανικών θεωρημάτων προς Ερατοσθένην έφοδοςΣτοιχεία μηχανικών Ισορροπίαι
    ΛήμματαΣφαιροποιΐα
    Πρόβλημα ΒοεικόνΣτοιχεία επί των στηρίξεων
    Περί του επταγώνουΠερί παραλλήλων γραμμών
    Περί των επιψαυόντων κύκλωνΠερί βαρύτητος και ελαφρότητος
    Αρχαί της γεωμετρίαςΠερί κοίλων παραβολικών καυστικών κατόπτρων






    Προοπτική
    Επισίδια βιβλία
    Βαρυουλκός, Υδροσκοπίαι, Πνευματική
    Καύσις δια των κατόπτρων
    Περί Αρχιτεκτονικής
    Περί δρομομέτρων
    Στοιχεία των μαθηματικών
    Περί της διαμέτρου
    Συγγράμματα εν επιτομή
    Περί τετραγωνισμού του κύκλου
    Δεδομένα
  • Εξαιρετικές του μελέτες, και για τη μέθοδο και για το αποτέλεσμα, είναι εκείνες που έδωσαν τα εμβαδά Κύκλου'EλλειψηςΠαραβολής και 'Eλικας καθώς και τα εμβαδά και τους όγκους των Κυλίνδρων, των Κώνων και κυρίως των Σφαιρών.

    Σημαντικότατη θεωρείται και η ανακάλυψη, από τον ίδιο, τύπου που δίνει το εμβαδόν τριγώνου από τις πλευρές του, και ακόμα η επέκτασή του στα εγγεγραμμένα τετράπλευρα.
  • Σημαντικότατες για την εποχή του είναι οι μελέτες οι σχετικές με την Μηχανικήτων στερεών και των υγρών (Κέντρα βάρους, Επιπέδων ισορροπιών, Στηρίξεων, Ανυψωτικών μηχανημάτων, Υδροστατική κ.ά.), και οι θεμελιώδεις προτάσεις τωνισορροπιών και της 'Aνωσης (Αρχή του Αρχιμήδη).
  • Μία άλλη σημαντική προσφορά του σοφού μας είναι η έκφραση των εμβαδώνόλων των γνωστών κανονικών πολυγώνων συναρτήσει της πλευράς τους. Το γεγονός αυτό μας επιτρέπει να υποθέσουμε ότι είχε εκφράσει όλα τα αντίστοιχα αποστήματα εκ των πλευρών, στηριγμένος στις κεντρικές γωνίες των πολυγώνων. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό να διέθετε (ή να είχε συγκροτήσει) πίνακα των λόγων (απόστημα):(ημι-πλευρά), δηλαδή πίνακα εφαπτομένων.
  • Ο Αρχιμήδης επίσης γνώριζε να κατασκευάζει τη λύση ειδικών τριτοβάθμιων προβλημάτων, και μεταξύ αυτών και του Δηλίου Προβλήματος. Τις λύσεις αυτές τις έδινε με την τομή δύο κωνικών (Ευτόκιος).
  • Μοναδική είναι η προσφορά του στην ανώτερη μετρική Γεωμετρία. Συγκεκριμένα έκφρασε τους όγκους στερεών εκ περιστροφής κωνικών εφαρμόζοντας "απειροστικές" μεθόδους ανάλυσης των στερεών αυτών.
Στη σύγχρονη κλασική γεωμετρία όλο σχεδόν το μετρικό της μέρος οφείλεται στον Αρχιμήδη, με αποτέλεσμα αυτή ουσιαστικά να είναι ισορροπημένη μείξη της Ευκλείδειας και της Αρχιμήδειας αρχαίας γεωμετρίας.
Έτσι ο σοφός μας αποτελεί ουσιαστικά τον πατέρα της ανώτερης μετρικής γεωμετρίας της αρχαιότητας και ταυτόχρονα την πηγή έμπνευσης των νεώτερων μελετών του διαφορικού και απειροστικού λογισμού.
Η πρωτοτυπία και η αποτελεσματικότητα των μελετών του έγιναν αιτία να χαρακτηριστεί από τους ιστορικούς των μαθηματικών, ως ο μεγαλύτερος μαθηματικός όλων των εποχών και όλων των εθνών.



http://www.telemath.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)