Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Σχέση Αγίας Γραφής και Ιεράς Παράδοσης

Σχέση Αγίας Γραφής και Ιεράς Παράδοσης

Λίγα περί της σχέσεως Αγίας Γραφής και Ιεράς Παράδοσης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή πατρολογίας, Στ. Παπαδόπουλο:

Στ. Παπαδόπουλος
«Η Διδασκαλία των Πατέρων ορθότατα ταυτίζεται με την Παράδοση της Εκκλησίας, με την πίστη και το φρόνημά της, με ό,τι δηλαδή έχει λάβει από το Θεό και το κρατεί αναλλοίωτο, αμετάβλητο κι ανόθευτο, όπως κρατά την Γραφή. Τα δύο αυτά, Γραφή και Παράδοση, αποτελούν την ενιαία πορεία της θεολογίας, την έκφραση της θείας αλήθειας η οποία σώζει τον άνθρωπο στην Εκκλησία. Διακρίνονται ως φάσεις της οικονομίας προς φανέρωση της αλήθειας, αλλά δεν χωρίζονται.


Η Παράδοση είναι η συνέχεια, η διεύρυνση και η αύξηση της Γραφής. Η Γραφή αποτελεί το σταθερό και μοναδικό θεμέλιο, χωρίς το οποίο τίποτε δεν μπορεί να σταθεί και να δημιουργηθεί. Μιλώντας εδώ για Παράδοση εννοούμε τη διδασκαλία και τη θεολογική προσφορά των Πατέρων. Γενικότερα όμως η Παράδοση δεν αρχίζει με τους Πατέρες, αλλά με το έργο του Κυρίου και των Αποστόλων. Η Εκκλησία δηλαδή είχε το κατ’ αρχήν την Παράδοση της, στους κόλπους της οποίας γεννήθηκε η Γραφή, που συνιστά το γραπτό μέρος της πρωτοχριστιανικής Παραδόσεως, η οποία, παρά τη δημιουργία της Γραφής, συνεχίστηκε και αυξήθηκε με την εκάστοτε συμβολή των Πατέρων».
(Α' τόμος Πατρολογίας, σελ. 43-44).

Σχόλιο:
Δηλαδή, με βάση τα λόγια του καθηγητή, η Αγία Γραφή και η Παράδοση δεν είναι δύο διαφορετικά και ξεχωριστά μεγέθη. Η Ιερά Παράδοση είναι η αύξηση της Αγίας Γραφής. Δεν είναι κάτι ξένο προς αυτήν, αλλά στηρίζεται στην Γραφή χωρίς να προσθέτει τίποτα νέο σε αυτήν. Η συμβολή της είναι πολύτιμη, αν θέλουμε να μάθουμε πως η αρχαία Εκκλησία ερμήνευε την Αγία Γραφή.

Ο άλλος μεγάλος και σύγχρονος θεολόγος της Εκκλησίας, 
ο π. Γ. Φλορόφσκι, αναφέρει:
π. Γ. Φλορόφσκι

Η συνέχεια Εδώ

Σχόλια: Στέλιος Μπαφίτης
Επεξεργασία: Sophia - Siglitiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)