Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Βρετανία: Έρευνα του Guardian δείχνει έναν στους τέσσερις μαθητές πεινασμένους και έναν στους δύο δασκάλους να τους ταΐζει


Πρωτοβουλίες για τη προσφορά δωρεάν προγευμάτων σε 50 σχολεία στις φτωχότερες συνοικίες του Λονδίνου αποφάσισε να αναλάβει ο επανεκλεγείς δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το καθημερινά διογκούμενο πρόβλημα των υποσιτισμένων μαθητών, που συναντάται πλέον όχι μόνο στα σχολεία των φτωχών συνοικιών του Λονδίνου αλλά σε ολόκληρη τη Βρετανία, με βασικό «ένοχο» τις οικονομικές πιέσεις που δέχονται οι βρετανικές οικογένειες λόγω της οικονομικής κρίσης.
Σύμφωνα με έρευνα του Guardian, στις 20 Ιουνίου, για τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν εκατομμύρια Βρετανοί –και περισσότερο τα παιδιά– λόγω της οικονομικής κρίσης στη χώρα, μεγάλος αριθμός δασκάλων στη Βρετανία βλέπει τους μαθητές του να έρχονται πεινασμένοι και σχεδόν ένας στους δύο λένε ότι έφεραν φαγητό για τους μαθητές τους.
Η έρευνα του Guardian που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε δασκάλους αποκαλύπτει συγκλονιστικά ευρήματα: το 83% των δασκάλων βλέπει μαθητές που είναι πεινασμένοι τα πρωινά, το 55% θεωρεί ότι μέχρι ένα στα τέσσερα παιδιά δεν έχει πάρει ικανοποιητικό πρόγευμα πριν έλθει στο σχολείο, το 2% των δασκάλων είπε ότι όλα τα παιδιά του σχολείου τους έρχονταν πεινασμένα, το 59% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι μερικές φορές τα παιδιά έπρεπε να απομακρυνθούν από την τάξη για να τους δώσουν κάτι να φάνε και το 13% είπε ότι αυτό συμβαίνει τακτικά.
Σύμφωνα με την έρευνα η έλλειψη συγκέντρωσης, η κούραση, η συμπεριφορά των μαθητών και τα παράπονά τους ότι δεν αισθάνονται καλά κινητοποίησε τους δάσκαλους να ανακαλύψουν ότι οι μαθητές δεν έχουν φάει καλά (ή καθόλου).
Ένας στους δύο εκπαιδευτικούς έφεραν τρόφιμα ή φρούτα στο σχολείο με δική τους πρωτοβουλία ενώ ένας στους πέντε έδωσε στα παιδιά χρήματα για να πάρουν φαγητό.
Τα ποσοστά των μαθητών με ανεπαρκή σίτιση φαίνεται μάλιστα ότι αυξάνονται την τελευταία διετία, σύμφωνα με τους δασκάλους—για κάποιους η αύξηση στο σχολείο τους ήταν δραματική.
Αναφορικά με τις αιτίες, οι δάσκαλοι ενοχοποιούν κυρίως κοινωνικούς παράγοντες όπως την συμπεριφορά των γονέων, οικογενειακά ή κοινωνικά προβλήματα αλλά και τον περιορισμό των επιδομάτων και γενικότερα τις οικονομικές πιέσεις στην οικογένεια.
Δάσκαλοι –αλλά και γιατροί– δηλώνουν σοκαρισμένοι από τα αποτελέσματα, εξηγούν ότι πρόκειται για πρόβλημα που γίνεται καθημερινό και διογκώνεται και ζητούν περισσότερα μέτρα.
Η ανεπαρκής σίτιση προκαλεί, μεταξύ άλλων, μείωση της ανάπτυξης και αναιμίες στους μαθητές, λένε γιατροί, και σημειώνουν ότι είναι και παράγοντας που επιτείνει τους κοινωνικούς διαχωρισμούς μέσα στην σχολική τάξη. Μπορεί ακόμη να είναι λόγος να σπρώξει τα παιδιά σε ανθυγιεινά σνακ.
Μία λύση θα ήταν να δίνεται δωρεάν πέρα από γεύμα και πρόγευμα στο σχολείο σε μαθητές από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα που το έχουν ανάγκη. Σήμερα, περίπου 1,3 εκατομμύρια βρετανοί μαθητές δικαιούνται αυτή την παροχή ενώ άλλα 700.000 μόλις που ξεπερνούν τα κριτήρια οπότε το μέτρο θα μπορούσε να επεκταθεί.
Πάντως το βρετανικό υπουργείο Παιδείας δεν σκοπεύει να επεκτείνει τα προγράμματά του για δωρεάν γεύματα αλλά καλωσορίζει κάθε πρωτοβουλία σχολείου που μπορεί να βοηθήσει…


σχόλιο ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ:
Η φοροδιαφυγή των Βρετανών φταίει για τα μέτρα λιτότητας που λαμβάνονται και στη Βρετανία, έτσι δεν είναι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)