Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Φεστιβάλ «ΕΠΙΜΕΝΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ»:

1 με 6 Ιουλίου 2012 Φεστιβάλ με έκθεση ελληνικών προϊόντων & συναυλίες αγαπημένων καλλιτεχνών στο Άλσος Βεΐκου (Γαλάτσι) – Στο Ζάππειο Μέγαρο Τριήμερο Συμπόσιο (29 – 30 Ιουνίου & 1 Ιουλίου) για τα 100 χρόνια της Ελληνικής αγοράς Τροφίμων & Ποτών υπό την αιγίδα του ΣΕΒΤ.


    
Ο «Σύνδεσμος Προώθησης Ελληνικών Προϊόντων - Επιμένων Ελληνικά» (Σ.Π.Ε.Π.), ιδρύθηκε το 1984 με την υποστήριξη μιας ολόκληρης στρατιάς επώνυμων ενεργών πολιτών (μεταξύ των οποίων οι αείμνηστοι Μάνος Χατζηδάκης, Πέτρος Μώραλης, Γιώργος Γεννηματάς, Στέλιος Καζαντζίδης, Λεωνίδας Κούρκος, Μάρκος Βαφειάδης,  Θανάσης Βέγγος, Αντώνης Τρίτσης, Ανδρέας Παπανδρέου, Μελίνα Μερκούρη, Γεράσιμος Βασιλόπουλος κ.π.α) και στόχο την στήριξη της ελληνικής παραγωγής, με εκδηλώσεις, εκθέσεις, βραβεύσεις και δημόσιες καμπάνιες – η πιο διάσημη ήταν εκείνη με τον «εισαγμένο» Νίκο Παπαναστασίουπου ψηφίστηκε ως το καλύτερο διαφημιστικό σποτ της δεκαετίας του 1980, ενώ διακρίθηκαν ιδιαίτερα και τηλεοπτικά μηνύματα με την Κατερίνα Γιουλάκη, την Έλλη Φωτίου και τη Μαρία Ιωαννίδου. Ο Σύνδεσμος αποφεύγοντας προσεκτικά τις «εθνικιστικές παρεκτροπές» κατάφερε να συσπειρώσει ευρύτατες μάζες πολιτών και σταδιακά μετατράπηκε σε ένα είδος κινήματος με τεράστια αποδοχή.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, δημιούργησε το ραδιοφωνικό σταθμό 88,6 Ελλάδα FM, με εμμονή στην καλή ελληνική μουσική και με το μήνυμα «πολλή μουσική λίγα λόγια», σκαρφάλωσε σε κορυφαίες θέσεις ακροαματικότητας. Περι τα τέλη της δεκαετίας του 1990 οι «Ευρωπαικές προσαρμογές» της Ελλάδος που μας οδήγησαν στην άλωση της ελληνικής αγοράς από μια πλημμύρα εισαγόμενων προϊόντων κάθε μορφής και κατηγορίας, επέβαλαν την περιστολή όλων των δραστηριοτήτων που είχαν στόχο την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής.
Σήμερα βέβαια, μετά την συστηματική εξόντωση του ελληνικού παραγωγικού και κοινωνικού ιστού, κατέστη απόλυτα αναγκαία η επαναδραστηριοποίηση όσων επέμεναν και Επιμένουν Ελληνικά και όσων στηρίζουν την ελληνική οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ταυτότητα «μέσα στα πλαίσια της ισόρροπης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης». Γι΄ αυτό και ο Επιμένων Ελληνικά στηρίζει και πάλι το Ελληνικό σπίτι στις δύσκολες ώρες που περνάμε με την ύφεση και την ανεργία σε πρωτοφανή ύψη και για να περισώσουμε ότι είναι δυνατόν να περισωθεί. 

 
Έτσι, η Τρίτη 3 Απριλίου 2012, σηματοδότησε την επαναλειτουργία του φορέα Επιμένων Ελληνικά με μια μεγάλη εκδήλωση στην Τεχνόπολη στο Γκάζι (αίθουσα Νίκος Γκάτσος) με την παρουσία – υποστήριξη ενός μεγάλου πλήθους σπουδαίων προσωπικοτήτων της ελληνικής κοινωνίας από διάφορους χώρους μεταξύ των οποίων οι  Σταμάτης Κραουνάκης, Νίκος Κούνδουρος, Βούλα Πατουλίδου, Αντώνης Βαρδής, Γιώργος Χατζηνάσιος, Κάρμεν Ρουγγέρη, Νίκος Παπαναστασίου, Γρηγόρης Βαλτίνος, Παύλος Χαϊκάλης, Μανούσος Μανουσάκης, Πασχάλης Τσαρούχας, Ελένη Φιλίνη, Μαρία Ιωαννίδου, Θάνος Καληώρας, Μανώλης Γλέζος και πολλοί άλλοι.
Στην πανηγυρική αυτή εκδήλωση παρουσιάστηκε το Ειδικό Μητρώο Ελληνικών Εταιρειών και Επαγγελματιών, τοΠιστοποιητικό Γνησιότητας Ελληνικού Προϊόντος ή Υπηρεσίας και η εκπτωτική δωρεάν κάρτα μέλους του Επιμένων Ελληνικά που θα διανέμεται σε όλους τους πολίτες, προκειμένου να εκμεταλλευθούν τα οφέλη από τη δράση του φορέα. Επί πλέον ανακοινώθηκαν οι μελλοντικές επιδιώξεις του Επιμένων Ελληνικά σχετικά με τη στήριξη σε πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογενειες και άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα διαβίωσης με τρόφιμα και προϊόντα πρώτης ανάγκης.
Ο Επιμένων Ελληνικά καταρτίζει σε συνεργασία με τον «Σύνδεσμο Προώθησης Ελληνικών Προϊόντων», ένα ειδικό μητρώο ελληνικών επιχειρήσεων, ώστε ο κάθε καταναλωτής να γνωρίζει με ακρίβεια τι είναι εισαγόμενο και τι εγχώριο. Ταυτόχρονα,είναι διαθέσιμη δωρεάν η κάρτα μέλους του φορέα, με την οποία ο καταναλωτής εξασφαλίζει ειδικές προσφορές και εκπτώσεις σε ελληνικές επιχειρήσεις, προϊόντα και υπηρεσίες.
Τα μέλη του Επιμένων Ελληνικά (www.epimenonellinika.gr) έχουν ήδη ξεπεράσει τα 100.000, ενώ ο φορέας καλεί ενεργούς πολίτες, συλλόγους, ενώσεις, επιμελητήρια, ιδρύματα, δήμους, περιφέρειες, παραγωγούς, επιχειρηματίες, καταναλωτές κ.ά. να συμπορευτούν με τους σκοπούς του για τη στήριξη και την προβολή των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών «σαν υποστηρικτική παρέμβαση και όχι σαν στοιχείο αθέμιτου ανταγωνισμού έναντι άλλων χωρών και πρωτίστως της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στους ειδικότερους σκοπούς του φορέα σήμερα περιλαμβάνεται ένα πλήθος από πολύ σημαντικές δραστηριότητες μεταξύ των οποίων η στήριξη και η προβολή των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών, των τεχνών και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μέσα στα πλαίσια των οδηγιών και κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η συμμετοχή σε εγχώριες και διεθνείς εκθέσεις ή δράσεις για την προβολή των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών, οι διάφορες εκδόσεις σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, ο συντονισμός διαπρεπών Ελλήνων και φίλων της χώρας, η προβολή της χώρας ως τουριστικού και επενδυτικού προορισμού, ως παραγωγού προϊόντων και υπηρεσιών και ως φορέα παγκόσμιας πολιτιστικής και πνευματικής κληρονομιάς, η πιστοποίηση ποιότητας ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών, η παροχή βραβείων για ποιοτικά ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες κλπ., η ενίσχυση της ελληνικής ιστορικής ταυτότητας ως λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού, στο πλαίσιο και των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διατήρηση των εθνικών ιδιαιτεροτήτων μέσα στην ενωμένη Ευρώπη κ.π.α.
Όλα αυτά (και πολλά άλλα) «υλοποιούνται» στο μέτρο του εφικτού με την συνεργασία στελεχών, μελετητών, εξωτερικών συνεργατών ή εταιριών ή προσώπων που κατ΄ ανάθεση, συμφωνία, σύμβαση έργου ή εθελοντικά αναλαμβάνουν κάθε σχετική εργασία. Ο «Επιμένων Ελληνικά» στηρίζει ένα πλήθος ελληνικών ή ξενόγλωσσων εμπορικών σημάτων όπως π.χ. «Επιμένουμε Ελληνικά», «Ελληνικό Προϊόν», «Επενδύω Ελλάδα», «Ψηφίζω Ελλάδα», «I Support Greece», «Trust for Greece», «Invest in Greece», «I Love Greece» και άλλες συναφείς ονομασίες και μηνύματα κατά περίπτωση.
Διευθυντικές αρμοδιότητες στον «Σύνδεσμο Προώθησης Ελληνικών Προϊόντων - Επιμένων Ελληνικά» ασκούν ο Οικονομολόγος Ελισσαίος Αρτόπουλος και το ιδρυτικό μέλος Απόστολος Φορλίδας. Τις δημόσιες σχέσεις χειρίζεται η Λίζα(Ευσταθία) Στεργίου, τον σχεδιασμό & την διαχείρηση των έργων η Χρύσα Αναγνωστοπούλου – και οι δύο κυρίες αποτελούν Ιδρυτικά μέλη του Επιμένων Ελληνικά - ενώ πολλοί επαγγελματίες και εθελοντές «στελεχώνουν» τις διάφορες δραστηριότητες του Συνδέσμου.
Στις αρχές Ιουλίου 2012 (1 έως 6) ο Επιμένων Ελληνικά οργανώνει ένα πολύ σημαντικό Φεστιβάλ στο Άλσος Βεΐκου. Λεωφόρος Βεΐκου, στο Γαλάτσι (Τηλ.:  210 2143 317) το οποίο περιλαμβάνει μια έκθεση ελληνικών προϊόντων στο γήπεδο του ποδοσφαίρου του Άλσους (1.000 τ.μ.) με την συμμετοχή πολλών Εταιρίων που παράγουν Ελληνικά προϊόνταΗ είσοδος στην έκθεση ελληνικών προϊόντων είναι δωρεάν. Ταυτόχρονα, κάθε βράδυ (ώρα έναρξης 9) υπάρχει μια ξεχωριστή και ιδιαίτερη εκδήλωση με Γενική Είσοδο 8 Ευρώ:
Κυριακή 1 Ιουλίου 2012 : Συναυλία Διονύση Τσακνή με Κασσιανή Λειψάκη.
Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012 : Συναυλία Μίμης ΠλέσσαςΣπύρος ΚλείσσαςΙω ΝικολάουΜαργαρίτα Γκινοσάτη – βράβευση του μεγάλου Έλληνα συνθέτη.
Τρίτη 3 Ιουλίου 2012 : Συναυλία Στέλιος Μάξιμος , Ελένη Λεγάκη.
Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012 : Συναυλία Σταμάτης Κραουνάκης και Σπείρα – σπείρα
Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012 : Συναυλία με το συγκρότημα Τρίφωνο (ΕρωφίληΔημήτρης Υφαντής και Γιώργος Περαντάκος).
Την Τετάρτη 2 Ιουλίου 2012 θα λειτουργήσει μόνο η έκθεση ελληνικών προϊόντων αν και το βράδυ είναι προγραμματισμένη θεατρική παράσταση εκτός των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ.
Περισσότερες πληροφορίες για το Φεστιβάλ παρέχονται από τον Σύνδεσμο Επιμένων Ελληνικά: Βερανζέρου 31, Αθήνα - Τ.Κ. 10432, Τηλέφωνο: 210 5225 800, Fax: 210 5249 990, e-mail: central@epimenonellinika.gr


Εξ άλλου, μια πολύ σημαντική ακόμα εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο Μέγαρο το τριήμερο 29 - 30 Ιουνίου 2012 &1 Ιουλίου 2012 υπό την αιγίδα του δραστήριου Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ):
Η εκδήλωση αφορά ένα Τριήμερο Συμπόσιο για τα 100 χρόνια Ιστορίας της Ελληνικής Αγοράς Τροφίμων και Ποτών, στο οποίο θα συμμετέχουν οι μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες και εμπορικές εταιρίες από το χώρο των τροφίμων, παρουσιάζοντας την ιστορία και τα προϊόντα τους. Οι διάφορες δραστηριότητες του Τριήμερου Συμπόσιου περιλαμβάνουν:
·         Έκθεση, ανοικτή για το κοινό, στην οποία οι εταιρίες που θα συμμετέχουν θα παρουσιάσουν την ιστορία τους μέσα από παραδοσιακά προϊόντα και συλλεκτικές φωτογραφίες. Η Έκθεση με δωρεάν είσοδο, θα λειτουργήσει την Παρασκευή(29.6.2012) από 16:00 μέχρι 21:00, το Σάββατο (30.6.2012) από 10:00 μέχρι 21:00 και την Κυριακή (1.7.2012) από 10:00 μέχρι 21:00.
·         Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί την πρώτη ημέρα (Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2012) με θέμα «Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον της Ελληνικής Αγοράς Τροφίμων και Ποτών». Κατά την διάρκεια του Συνεδρίου θα ξετυλιχθούν μέσα από τις εταιρείες, τα προϊόντα και, πάνω από όλα, οι άνθρωποι του κλάδου. Οι συμμετέχοντες (υπάρχει κόστος συμμετοχής στο συνέδριο) θα μπορέσουν να ενημερωθούν για τα ιστορικά επιτεύγματα των ανθρώπων που δημιούργησαν τις επιχειρήσεις και τα προϊόντα που χρόνια τώρα έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων καταναλωτών, αλλά και να κατανοήσουν καλύτερα το ρόλο τους στην ανάπτυξη και την οικονομία, ιδιαίτερα στις σημερινές δύσκολες συνθήκες.
·         Αναμνηστικά Βραβεία (πλατινένιο, χρυσό και ασημένιο) που θα απονεμηθούν από τον Σ.Ε.Β.Τ. σε επιχειρήσεις και προϊόντα που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στην ελληνική αγορά τροφίμων και ποτών. Τα βραβεία θα απονεμηθούν σε επιχειρήσεις με 90-100, 70-90 και 50-70 χρόνια ιστορίας, ως ελάχιστη αναγνώριση των προσπαθειών των ανθρώπων που μετέτρεψαν μικρές οικογενειακές φίρμες και τοπικά προϊόντα σε διεθνούς βεληνεκούς επιχειρήσεις και brands που συναγωνίζονται επάξια στις διεθνείς αγορές.
·         Δώρα που θα δοθούν στο κοινό και διάφορα events από τις εταιρείες που συμμετέχουν στην έκθεση.
Σε μια δύσκολη εποχή κατά την οποία η μείωση της ανεργίας που μαστίζει τα ελληνικά νειάτα (και όχι μόνο) περνάει υποχρεωτικά μέσα από την αύξηση της Ελληνικής παραγωγής, όλοι οι συνειδητοποιημένοι Έλληνες καταναλωτές έχουν υποχρέωση να είναι πλήρως ενημερωμένοι για τις «ξεχασμένες» δυνατότητες της Ελληνικής παραγωγής ώστε όλοι μαζί ναΑγοράζουμε Ελληνικά! - και οι δύο παραπάνω εκδηλώσεις στο Ζάππειο Μέγαρο και στο Άλσος Βείκου μας προσφέρουν μια θαυμάσια ευκαιρία να «γευτούμε» από κοντά την ιστορία και τον πλούτο της ελληνικής παραγωγής!

Λεωνίδας Κουμάκης
22 Ιουνίου 2012

1 σχόλιο:

  1. Επιτέλους δίνουμε στα ελληνικά προϊόντα την προσοχή που τους αξίζει. Και φαίνεται πως το ίδιο έχουν αρχίσει να κάνουν μεγάλες εταιρείες λιανεμπορίου όπως ο ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ που έχει αυξήσει πολύ από ότι έχω παρατηρήσει τελευταία τα προϊόντα στα ράφια του που είναι από Έλληνες παραγωγούς. Τέτοιες εταιρείες θέλουμε! Να επιμένουν ελληνικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)