Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Στο "κόκκινο" η αγορά ηλεκτρισμού, με τα χρέη να συσσωρεύονται


    Σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και διάρθρωσης αντιμετωπίζουν οι ενεργειακές αγορές της χώρας, ως αποτέλεσμα όχι μόνο της οικονομικής κρίσης και των μνημονιακών πολιτικών, αλλά και των χειρισμών των προηγούμενων κυβερνήσεων σε σχέση με το περίφημο “άνοιγμα” των αγορών.

    Επείγουσα ανάγκη η ένεση ρευστότητας
    Η διόγκωση των χρεών των συμμετεχόντων στην αγορά ηλεκτρισμού προς τους διαχειριστές (ΛΑΓΗΕ-ΑΔΜΗΕ), καθώς και των οφειλών των επιχειρήσεων προς τη ΔΕΠΑ για την παροχή φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή, σε συνδυασμό με την αυστηρή στάση που έχει υιοθετήσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας απέναντι στους οφειλέτες και την οικονομική δυσχέρεια της ΔΕΗ, έχουν δημιουργήσει εκρηκτική κατάσταση στον χώρο της αγοράς ηλεκτρισμού.
    Ο κίνδυνος κατάρρευσης των συστημάτων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου είναι πλέον ορατός απειλώντας τον ασφαλή ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας.
    Τον κώδωνα του κινδύνου για την ομαλή τροφοδοσία ηλεκτρισμού μακροπρόθεσμα κι αν δεν υπάρξει ένεση ρευστότητας στους παραγωγούς ηλεκτρισμού, ώστε να μπορέσουν να προμηθευτούν καύσιμα, έκρουσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Α. Ζερβός, σε συνέντευξή του την περασμένη Παρασκευή στο πρακτορείο Reuters.
    Αναφέρθηκε στο έλλειμμα του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρισμού (ΛΑΓΗΕ), που φτάνει στα 300 εκ ευρώ και που αν δεν αντιμετωπιστεί, οι ανεξάρτητοι παραγωγοί ενέργειας θα αναγκαστούν να διακόψουν τη λειτουργία τους, αφού λόγω των χρεών του ο Λειτουργός δεν μπορεί να τους αποπληρώσει για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν. Όπως επισήμανε, η ΔΕΗ θα αναγκαστεί να αυξήσει τη δική της υδροηλεκτρική παραγωγή και παραγωγή από άνθρακα για να καλύψει τα άμεσα κενά ενέργειας, όμως μακροπρόθεσμα δεν θα μπορεί να καλύψει το έλλειμμα και θα πρέπει να καταφύγει στη λύση των εκ περιτροπής διακοπών παροχής ηλεκτρισμού σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ώστε να αποφευχθεί γενικό μπλακ-άουτ.
    Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ΡΑΕ Ν. Βασιλάκος επισήμανε ότι εντός της εβδομάδας θα συγκληθεί έκτακτη σύσκεψη προκειμένου να βρεθούν άμεσα λύσεις για τα οξυμένα προβλήματα που υπάρχουν στον χώρο της ενέργειας και να αποτραπεί ενδεχόμενη κατάρρευση στα συστήματα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Σημείωσε δε ότι η Αρχή θα αναλάβει πρωτοβουλίες κρίσης την εβδομάδα αυτή για να αποτραπεί ο κίνδυνος, απόφαση που έλαβε μετά και την επιστολή της ΔΕΠΑ, με την απειλή να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου σε ηλεκτροπαραγωγούς λόγω συσσώρευσης οφειλών, καθώς και η ίδια πρέπει πριν τις εκλογές να προχωρήσει σε πληρωμές προς τους προμηθευτές της (Gazprom κ.ά.).

    Ένεση ρευστότητας
    Ως μοναδική διέξοδος στην παρούσα συγκυρία θεωρείται η παροχή δανείου μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, ύψους 300-400 εκ ευρώ, διά του Πράσινου Ταμείου, που όμως “σκοντάφτει” στα προσκόμματα που θέτει η τρόικα και ιδιαίτερα η Κομισιόν ζητώντας αλλαγή των “ανεπαρκών” κανόνων της αγοράς για να δώσει το “πράσινο φως”.
    Την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη για το θέμα υπό τον υπουργό Οικονομικών Γ. Ζανιά, με τη συμμετοχή του υπουργού ΠΕΚΑ Γ. Τσάλτα και όλων των αρμόδιων φορέων, ΡΑΕ, ΛΑΓΗΕ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ , ΔΕΠΑ, ΕΣΑΗ (ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί). Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί πλέον με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό λόγω της σοβαρότητάς του, ενώ πληροφορίες θέλουν να έχει υπάρξει ήδη επαφή με τον επικεφαλής της μόνιμης αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Αθήνα και να αναγνωρίζονται σημάδια διαλλακτικότητας.
    Ενδεικτικές της κατάστασης στην αγορά ηλεκτρισμού λόγω της διόγκωσης των χρεών των επιχειρήσεων προς τους διαχειριστές είναι οι αποφάσεις που έλαβε ο ΛΑΓΗΕ για την αποβολή από το μητρώο προμηθευτών ηλεκτρισμού δύο ακόμα εταιρειών με χρέη προς τον διαχειριστή.
    Συγκεκριμένα, ο ΛΑΓΗΕ προέβη σε καταγγελία της σύμβασης συναλλαγών Ημερήσιου Ενεργειακού Προγραμματισμού (ΗΕΠ) της Ελληνικής Εναλλακτικής Ενεργειακής και της Revmaena και πλέον οι πελάτες τους θα εκπροσωπούνται από τον προμηθευτή τελευταίου καταφυγίου, δηλαδή τη ΔΕΗ.
    Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν τεθεί εκτός αγοράς και οι δύο μεγάλοι ιδιώτες πάροχοι Energa και Hellas Power με πολύ υψηλές οφειλές προς τους διαχειριστές.
    Παράλληλα, η απελευθερωμένη αγορά δείχνει να επιστρέφει στο “μονοπώλιο” της ΔΕΗ, κάτι που αναμένεται να καταστήσει την Ελλάδα υπόλογο στην Ε.Ε., καθώς αντιβαίνει τις σχετικές ντιρεκτίβες.

    Η "απελευθέρωση" πλήγωσε τη ΔΕΗ
    Πέραν της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί στην αγορά ηλεκτρισμού, η ΔΕΗ έχει υποστεί πλήγμα στα οικονομικά της τόσο λόγω της οικονομικής κρίσης όσο και εξαιτίας μιας σειράς πολιτικών επιλογών σε βάρος της, στο όνομα της απελευθέρωσης της αγοράς υπέρ των ιδιωτών. Άλλωστε πριν λίγες μέρες δημοσιοποιήθηκαν τα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου της επιχείρησης, καταγράφοντας ζημιές ύψους 1,4 εκατ. ευρώ, αν και ανοδικά κινήθηκαν ο κύκλος εργασιών και τα έσοδα από πωλήσεις.
    Σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση του υπουργού Οικονομικών από τη διοίκηση της ΔΕΗ: οι οφειλές του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ, ποσό 600 εκατ. ευρώ αφορά δάνεια που λήγουν στο τέλος Ιουνίου και πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν, 420 εκατ. ευρώ εγκεκριμένα δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που δεν έχουν ακόμη εκταμιευθεί εξαιτίας του φόβου που έχει δημιουργηθεί για κατάρρευση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, ποσό των 260 εκατ. ευρώ που είχε κρατήσει η ΔΕΗ από το Ειδικό Τέλος Ακινήτων, πρέπει να το επιστρέψει έως το τέλος Ιουνίου, ενώ υπάρχει ευρύτερη αδυναμία εξεύρεσης κεφαλαίων κίνησης λόγω της άρνησης των τραπεζών για χρηματοδότηση γενικά.
    Όπως δήλωσε την Παρασκευή ο κ. Ζερβός, η πτώση στη ζήτηση ενέργειας, ως αποτέλεσμα των μέτρων λιτότητας, σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες τιμές των καυσίμων, έχει οδηγήσει σε ανακοίνωση ζημιών για τρία συνεχόμενα τρίμηνα. Όπως ανέφερε, η μη εξόφληση λογαριασμών έχει αυξηθεί, ιδιαίτερα μετά την απόφαση της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ για να επιβάλει το τέλος ακινήτων. Παράλληλα, σημείωσε, με την ανεργία σε επίπεδα-ρεκόρ, 300.000 πελάτες έχουν ήδη κάνει αίτηση για μειωμένο τιμολόγιο, ενώ στα ύψη έχει φτάσει και η κλοπή ηλεκτρισμού, αλλά και καλωδίων και εξοπλισμού της επιχειρήσης, με στόχο την πώληση στη μαύρη αγορά.
    Πάντως επισήμανε ότι η ΔΕΗ έχει τακτοποιήσει τις οφειλές της προς τον ΛΑΓΗΕ τον Απρίλιο, με τη βοήθεια προσωρινής ένεσης ρευστότητας ύψους 260 εκατ. ευρώ από την κυβέρνηση, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επίτευξη αναχρηματοδότησης του χρέους της επιχείρησης από τις τράπεζες το επόμενο διάστημα.
    Α.Ζ.


    ΠΗΓΗ:http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=692671

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
    Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
    Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
    Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
    Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
    (επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)