Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Η Ελλάδα μπορεί να ανακάμψει μετά από χρεοκοπία


Το υποτιμημένο νόμισμα θα επιτρέψει την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας και την ενίσχυση των εξαγωγών

Πολύ πιο ομαλή θα μπορούσε να έρθει η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μετά από μια χρεοκοπία από ότι ισχυρίζονται οι περισσότεροι και τα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό, σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Μελετών Οικονομικής Πολιτικής των Βρυξελλών (CEPS).

Σύμφωνα με την έκθεση, η στάση των θεσμικών πιστωτών της Ελλάδας (κυρίως των κρατών) είναι αυτή που θα κρίνει το μέλλον της χώρας.

Εφόσον αυτοί έχουν συγκεντρώσει το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της χώρας τη στιγμή που ο ιδιωτικός τομέας έχει περιορίσει σημαντικά την έκθεσή του σε ελληνικά ομόλογα, εάν αποδεχτούν μια μείωση του επιτοκίου του τεράστιου χρέους της χώρας, θα μπορούσε να οδηγήσει πολύ πιο ομαλά προς την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα, πάντα, με το CEPS η συνολική δημόσια και ιδιωτική έκθεση στην Ελλάδα ανέρχεται στο περίπου 4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ευρωζώνης με τις εθνικές εκθέσεις να κυμαίνονται από το 2% της Ιρλανδίας στο 7% της Πορτογαλίας.

Η συνολική έκθεση του επίσημου τομέα στην Ελλάδα στα 300 δισ. ευρώ στα οποία συνυπολογίζει τα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο των προγραμμάτων στήριξης, τα ελληνικά ομόλογα που έχει αγοράσει η ΕΚΤ και τα δάνειά της προς τις ελληνικές τράπεζες.

Με αυτά τα δεδομένα ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας βραχυπρόθεσμα αν βγει από το ευρώ είναι μεγάλος, καθώς το νέο νόμισμα θα υποτιμηθεί κατά περίπου 50% έναντι του ευρώ, καταστρέφοντας την δυνατότητας της χώρας να εκπληρώσει το χρέος της.

Μέσα σε μια δεκαετία, ωστόσο, η χώρα μπορεί να βρεθεί σε πολύ καλύτερη θέση καθώς το υποτιμημένο νόμισμα θα επιτρέψει την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας και την ενίσχυση των εξαγωγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)