Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκονται οι βασικοί μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών, εν αναμονή των αποτελεσμάτων των διαπραγματεύσεων μεταξύ του ιδιωτικού τομέα και της ελληνικής κυβέρνησης για τους όρους του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI), από τους οποίους θα εξαρτηθούν οι ζημιές που θα εγγράψουν.
Παράλληλα τα τραπεζικά επιτελεία αναμένουν τα αποτελέσματα του ελέγχου που διενήργησε η BlackRock στα δανειακά χαρτοφυλάκια των ιδρυμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες τα συμπεράσματα της μελέτης θα σταλούν στην Τράπεζα της Ελλάδος αμέσως μετά τα Χριστούγεννα. Στη συνέχεια η ΤτΕ -μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου-, θα ανακοινώσει το ύψος των κεφαλαίων που θα πρέπει κάθε τράπεζα ξεχωριστά να εγγράφει ως προβλέψεις ετησίως, για τα επόμενα 3 έτη. Στελέχη της τραπεζικής αγοράς εκτιμούν ότι για τη «θωράκιση» τους οι τράπεζες θα πρέπει να λάβουν πρόσθετες προβλέψεις περί τα 12 δισ. ευρώ.
Να σημειωθεί πως ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στη Βουλή ανέβασε τον πήχη των κεφαλαιακών αναγκών για τις τράπεζες στα 40 δισ. ευρώ. Ωστόσο, μόλις προχθές η αρμόδια Αρχή (ΕΒΑ) της Ε.Ε που διενήργησε σε πανευρωπαϊκή κλίμακα τον νέο γύρο stress tests απεφάνθη ότι τα 30 δισ. ευρώ με τα οποία θα προικοδοτηθεί το εν λόγω ταμείο είναι επαρκή για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Πάντως ακόμη και μικρότερες να είναι οι ανάγκες σε κεφάλαια, θεωρείται πολύ δύσκολο οι τράπεζες να ανακεφαλαιοποιηθούν με ιδία μέσα, δηλαδή με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, με εκδόσεις ομολόγων ή με πώληση περιουσιακών τους στοιχείων. Οπότε η προσφυγή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι μονόδρομος. Μάλιστα με δεδομένο το υψηλό ύψος των ζημιών που θα καταγραφεί από το PSI και από τις διαγραφές δανείων, η προσφυγή στο ΤΧΣ θα σημάνει τη σημαντική μείωση των ποσοστών των παλαιών μετόχων.
Πάντως σημείο – κλειδί για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών αποτελεί το μακροοικονομικό περιβάλλον. Εάν η ύφεση που θα υπολογιστεί ότι θα ανακύψει την προσεχή τριετία είναι μεγαλύτερη τότε και τα κεφάλαια θα είναι περισσότερα εάν υπολογιστεί ότι μέσα στην τριετία η χώρα περνάει στην ανάκαμψη τα κεφάλαια θα είναι πολύ λιγότερα. Η φυσική αυτή αλληλουχία είναι και το σημείο μηδέν για το αν τα πιστωτικά ιδρύματα θα μπορέσουν ή όχι να βρουν τα κεφάλαια που απαιτούνται και να μην ζητήσουν τη βοήθεια του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας είτε μέσω συμμαχιών είτε μέσω εξαγορών τους από το εξωτερικό, είτε τελικώς μέσα από τους βασικούς τους μετόχους.
Σκληρά παζάρια για το «κούρεμα»
Ιδιαιτέρως σκληρή είναι η διαπραγμάτευση μεταξύ της κυβέρνησης και των ιδιωτών πιστωτών για το κούρεμα των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου. «Αγκάθια» στις διαβουλεύσεις αποτελούν το θέμα των επιτοκίων αλλά και η εξασφάλιση των νέων ομολόγων. Μάλιστα σύμφωνα με το Reuters οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των ιδιωτών επενδυτών για την εθελοντική ανταλλαγή των ομολόγων (PSI), έληξαν χωρίς συμφωνία.
Όπως αποκάλυψε στο Reuters τραπεζίτης που συμμετείχε στις συναντήσεις: "Η Ελλάδα έλαβε μια πρόταση (από τους ιδιώτες επενδυτές) και θα την εξετάσει. Δεν απορρίφθηκε, όμως, η συμφωνία δεν μπορεί να οριστικοποιηθεί σήμερα", είπε.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του Reuters, οι ιδιώτες επενδυτές είναι διατεθειμένοι να εξετάσουν την πρόταση της ελληνικής πλευράς, με την προϋπόθεση ότι τα νέα ομόλογα που θα λάβουν στο πλαίσιο της ανταλλαγής, θα απολαμβάνουν το ίδιο πιστωτικό καθεστώς με τα επίσημα δάνεια διάσωσης. "Η συζήτηση εστίασε περισσότερο στη δομή του deal και όχι τόσο πολύ στα επιτόκια", είπε τραπεζίτης.
Τραπεζικοί κύκλοι αναφέρουν πως οι τράπεζες ζητούν επιτόκια της τάξης του 8% για τα νέα ομόλογα που θα λάβουν, ενώ η ελληνική πλευρά προτείνει η ανταλλαγή κάθε τίτλου πραγματοποιηθεί με μετρητά 15% επί της ονομαστικής του αξίας και με νέα ομόλογα στο 35% της ονομαστικής αξίας των παλαιών, οπότε το επιτόκιο θα κυμαίνεται μεταξύ 4% και 5%.
Ενα ακόμη στοιχείο διαπραγμάτευσης είναι η διασφάλιση που θα έχουν τα νέα ομόλογα και από την οποία θα εξαρτηθεί κατά πόσο θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση για τη άντληση ρευστότητας. Οικονομολόγοι επισημαίνουν πως τα νέα ομόλογα που θα προκύψουν από το PSI και τα οποία θα έχουν στην κατοχή τους οι ιδιώτες θα είναι εξασφαλισμένοι στο 100% από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς. Το γεγονός αυτό θεωρείται ως ο «κρυφός άσσος» της ελληνικής πλευράς και αποτελεί το βασικό επιχείρημά της για να πείσει τις τράπεζες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)