Κυριακή 1 Μαΐου 2011

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ.

Πώς μέσα σε ένα χρόνο γκρεμίστηκαν όσα χτίστηκαν επί δεκαετίες. Το χρονικό της καταστροφής και τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν.
ΟΙ ΔΩΔΕΚΑ ΜΗΝΕΣ ΠΟΥ ΑΝΕΤΡΕΨΑΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΈΣ ΣΧΕΣΕΙΣ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ
Υπό τη δαμόκλειο σπάθη της τρόικας, τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης διαδέχονται το ένα το άλλο, χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα, την ίδια στιγμή που το επίπεδο ζωής των ελλήνων πολιτών έχει γυρίσει πέντε χρόνια πίσω.

Ενα χρόνο μετά την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης η Ελλάδα μοιάζει να βρίσκεται ακόμη στην αρχή του δρόμου μιας μεγάλης προσπάθειας, στην οποία διαρκώς προκύπτουν ανάγκες λήψης νέων μέτρων.

Σ' αυτό το διάστημα αναιρέθηκαν κατακτήσεις δεκαετιών και οι «συνήθεις ύποπτοι» σήκωσαν ξανά το βάρος. Με τη γλώσσα των αριθμών, τα δύο τρίτα της συνολικής προσαρμογής στηρίχθηκαν στις πλάτες των μισθωτών και των συνταξιούχων. Οι εργαζόμενοι είδαν πρώτη φορά να μειώνεται ο μισθός τους.
Στον ιδιωτικό τομέα μέσω της σύναψης ατομικών συμβάσεων ή μερικής απασχόλησης, ενώ πλέον μπορούν να απολύονται με τη μισή ή ακόμη και χωρίς αποζημίωση. Στο Δημόσιο είδαν να ψαλιδίζονται οι βασικοί μισθοί και τα επιδόματα, όπως και να καταργούνται τα ...
δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας, παράλληλα με την αύξηση των ωρών εργασίας. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες είδαν να «γράφουν» μικρότερο τζίρο, ενώ ταυτόχρονα κλήθηκαν να καταβάλουν περισσότερους φόρους για το κλείσιμο εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, υπό την απειλή φορολογικών ελέγχων. Οι συνταξιούχοι δεν έμειναν εκτός του χορού των μειώσεων...

Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι οι αριθμοί, απ' όποια πλευρά κι αν τους δει κανείς, δεν «βγαίνουν». Παράδειγμα; Θεσπίστηκαν μέτρα αξίας 38 δισ. ευρώ, που μείωσαν το έλλειμμα μόλις κατά 12 δισ. ευρώ. Και έπονται νέα μέτρα 26 δισ. ευρώ για να περιοριστεί το έλλειμμα κατά... 20 δισ. ευρώ. Η ανεργία εκτοξεύθηκε σε πρωτόγνωρα επίπεδα, ο πληθωρισμός καλπάζει, ενώ το κατά κεφαλήν διάθεσιμο εισόδημα βαίνει μειούμενο. Πέραν των αριθμών αυτό που χαρακτηρίζει την εποχή του μνημονίου είναι η αρνητική ψυχολογία στους πολίτες.

Σε πολιτικό επίπεδο το μνημόνιο προκάλεσε μικρές ανακατατάξεις. Η ψήφιση των μέτρων στη Βουλή προκάλεσε τη διαγραφή της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία προχώρησε στη δημιουργία νέου κόμματος. Νέο κόμμα ίδρυσαν πρόσφατα και οι Γ. Δημαράς - Β. Οικονόμου, που από την πρώτη στιγμή τάχθηκαν κατά του μνημονίου. Ωστόσο, οι μεγάλες ανακατατάξεις φαίνεται ότι συμβαίνουν σε επίπεδο κοινωνίας, καθώς οι πολίτες αφμισβητούν περισσότερο από κάθε άλλη φορά το πολιτικό σύστημα και δείχνουν να μην εμπιστεύονται ιδιαίτερα τα σημερινά κόμματα ότι μπορούν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση. Και είμαστε μόλις στην αρχή...
Του ΠΑΣΧΑΛΗ ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ από enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)