Κυριακή 1 Μαΐου 2011

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: -ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΟ Σ Τ Ε Φ Α Ν Ι


Ίσως το μοναδικό ζωντανό ακόμα έθιμο από τη μέρα της Πρωτομαγιάς και μια ευκαιρία να κάνετε έναν περίπατο λίγο έξω από τη πόλη, διασκεδάζοντας και δημιουργώντας το δικό σας στεφάνι όχι με λουλούδια του εμπορίου αλλά με όσα αγριολούλουδα βρείτε.
Το ότι θα το έχετε φτιάξει με τα χέρια σας, ακόμα και μόνο από μαργαρίτες, σίγουρα θα το κάνει ξεχωριστό....

Θα χρειαστείτε ευλύγιστα κλαριά, από λυγαριά ή κληματόβεργες. Αν σας είναι δύσκολο να βρείτε, θα καταφύγετε στη λύση του σύρματος. Λυγίστε τα κλαριά ή το σύρμα σε κυκλικό σχήμα στο μέγεθος που θέλετε να έχει το στεφάνι και τυλίξτε δύο - τρεις φορές ακόμα, για να είναι περισσότερο σταθερό. Στερεώστε την ένωση του σύρματος ή της βέργας, δένοντας σφιχτά μ΄ένα σπάγγο.
Αν έχετε χρησιμοποιήσει σύρμα ντύστε το γύρω γύρω με ξερό χόρτο, φυσική πρασινάδα ή και σκοινί για να αποκτήσει ο κύκλος του στεφανιού περισσότερο όγκο. Αν βρείτε λυγαριά ή κληματόβεργες και τις έχετε τυλίξει κυκλικά, κάμποσες φορές, ο σκελετός του στεφανιού σας είναι ήδη έτοιμος.

Για τους "προνοητικούς", μια πολύ εξυπηρετική ιδέα είναι να δημιουργήσετε ένα γερό σκελετό από λυγαριά ή οποιοδήποτε άλλο εύκαμπτο ξύλο, που δεν θα τον πετάξετε όταν μαραθούν τα λουλούδια σας, αλλά θα τον φυλάξετε, σαν βάση, για το στεφάνι της επόμενης χρονιάς.

Κόψτε λουλούδια με μακρύ κοτσάνι  και δέστε τα με λεπτό σπάγγο πάνω στο στεφάνι, πότε το ένα πίσω από το άλλο και πότε το ένα δίπλα στο άλλο, επικαλύπτοντας κάθε φορά τα κοτσάνια των προηγούμενων λουδουδιών και τον σκελετό του στεφανιού και  αυξάνοντας τον όγκο του μέχρι όσο εσείς θέλετε.

Φτιάξτε θηλιά μ΄ ένα σκοινάκι στο κέντρο του κύκλου και κρεμάστε το στη πόρτα του σπιτιού.
Aν θέλετε να μείνετε απόλυτα πιστοί στην παράδοση του εθίμου, θα πρέπει να προσθέσετε ένα φυτό ...αποτρεπτικό του κακού, όπως το σκόρδο ή η τσουκνίδα και να το αφήσετε στη πόρτα σας μέχρι του Αι Γιαννιού του θεριστή, που έκαιγαν τα μαγιάτικα στεφάνια στις φωτιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)