Σίγουρα το σημερινό άρθρο θα ήταν καλύτερα να μην το έγραφα γιατί απλά θα ήμασταν χωρίς την δανειακή σύμβαση με εμπράγματα δικαιώματα (μνημόνιο). Αλλά μια που προς το παρόν δεν διαβλέπω κάτι πραγματικά ανατρεπτικό ας αναφέρω ορισμένους τρόπους επιβίωσης στην σημερινή ζούγκλα.
Η λέξη κλειδί. Αυτάρκεια.
Αυτό που ξέχασαν οι πολιτικοί μας είναι αυτό που θα μπορούσε να μας σώσει. Ο σκοπός δηλαδή σε κάθε μας αγορά και κάθε κίνηση πρέπει να είναι η ικανότητα μας να παράγουμε και να καταναλώνουμε μόνο δικά μας πράγματα. Μπορεί να φαντάζει λίγο ουτοπιστικό αλλά μπορεί να γίνει με την βοήθεια του internet και πάνω απ’ όλα με αρκετό χρόνο. Αυτό δηλαδή που θα “πληρώσουμε” δεν είναι χρήμα αλλά χρόνος, ανταλλαγή αρκετά συμφέρουσα αν οργανωθεί καλά. Φυσικά ακόμα καλύτερα αν γίνει σαν ένα ομαδικό παιχνίδι στην αρχή.
Back to basics.
Για να επιβιώσει ένας άνθρωπος θέλει 1)φαγητό, 2)νερό, 3)ρούχα και ένα 4)σπίτι. Ακόμα και το ρεύμα και το τηλέφωνο δεν προσφέρουν κάτι στην βιολογική επιβίωση συνεπώς αν και σημαντικά έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Όλα τα άλλα είναι optional και καλό είναι να το θυμόμαστε που και που. Μόνο η υγεία είναι εξίσου βασική και είναι αδύνατο για τον μέσο άνθρωπο να κατασκευάσει φάρμακα. Φυσικά όμως, και οινόπνευμα μπορεί να παράγει στο σπίτι του αρκετά απλά (και παράνομα !) και σαπούνι μπορεί να φτιάξει [πηγή:http://www.bioaroma.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=48&Itemid=46 ]. Για απολύμανση του σπιτιού η παλιά καλή χλωρίνη (ακόμα και από άγνωστες μάρκες) είναι και μια χαρά και είναι ακόμα αρκετά φτηνή.
Φαγητό.
Πρώτα απ’ όλα ένα μεγάλο μέρος του οικιακού προϋπολογισμού για φαγητό πάει σε πραγματικά σκουπίδια (junk). Συνεπώς το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κανείς είναι να μην τα αγοράζει και να προτιμά υλικά που να είναι εύκολο να τους δώσεις διάφορες μορφές και φυσικά φτηνά. Για παράδειγμα με λίγο μέλι (μια κουταλιά), λίγη ζάχαρη και σουσάμι μπορεί να φτιάξει κανείς σπιτικό παστέλι [πηγή: https://www.sintagigiagias.gr/recipes.asp?id=148 ]. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι είναι ακριβό το σουσάμι αλλά υπάρχουν αναφορές [πηγή: http://www.nooz.gr/page.ashx?pid=9&cid=15&aid=1098279 ] για την δυνατότητα καλλιέργειας του. Φυσικά τίποτα δεν μας εμποδίζει να βάλουμε αμύγδαλα αρκεί να είμαστε πάντα πάνω από την κατσαρόλα για να μας πετύχει η καραμέλα.
Αλλά ας κάνουμε ορισμένα βήματα παραπάνω στο θέμα. Ακόμα δυο βασικά (εκτός από την ζάχαρη ή/και το μέλι) είναι το αλεύρι και τα αυγά. Πάντα για να μην στερηθούμε τίποτα, η μαγιονέζα κάνει περίπου 2 ευρώ στο super market αλλά με 1 αυγό (βάλτε το ολόκληρο), λίγο χυμό λεμονιού, λίγη μουστάρδα και ηλιέλαιο περίπου ένα ποτήρι του κρασιού -με την προϋπόθεση ότι έχουμε ένα “διαβολάκο”- με το 1/3 του κόστους θα βγάλουμε την ίδια ποσότητα. Και για να πω την αμαρτία μου, είναι σίγουρα καλύτερη από την αγοραστή και είναι μύθος ότι είναι δύσκολη η εκτέλεση της. Απλά θέλει να βάλεις αργά το ηλιέλαιο που σίγουρα θα περισσέψει αρκετό για να φτιάξεις σαπούνι αλλά και biodisel [σημ.: Στο ίντερνετ υπάρχουν αρκετά site -http://journeytoforever.org/biodiesel.html- για το θέμα αλλά φυσικά... είναι λίγο πρόβλημα γιατί υπάρχει ο ειδικός φόρος καυσίμων].
Επιπλέον για κανένα λόγο δεν πετάμε τα τηγανόλαδα. Με ένα πανί (με πυκνή πλέξη) μπορούμε να το φιλτράρουμε και σε ένα δεύτερο χρόνο να το χρησιμοποιήσουμε για καντήλια [σημ.: και σε φανό θυέλλης το έχω βάλει με επιτυχία παρά το γεγονός ότι καίει γρήγορα το φιτίλι], για σαπούνι και ως λιπαντικό χαμηλής ποιότητας (για καμία πόρτα που τρίζει).
Συσκευασίες τώρα. Ένα μεγάλο μέρος (κουτιά Νες για παράδειγμα) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την δημιουργία ενός οικιακού σπορίου [βλ. http://olympia.gr/2011/01/02/ ] και τα χαρτιά για την κατασκευή θερμαντικών τούβλων από εδώ http://www.newdawnengineering.com/website/paper/brick/ και εδώhttp://gadizmo.com/newspaper-brick-maker.php ]. Φυσικά υπάρχει το πρόβλημα ότι σε πολυκατοικίες δεν είναι εύκολο να τα κάψεις (εκτός αν έχεις τζάκι) αλλά ακόμα και έτσι μπορείς να τα πουλήσεις σε ένα δεύτερο χρόνο.
Τι να καλλιεργήσω ?
Σε αστικό περιβάλλον τα πράγματα είναι δύσκολα λόγο χώρου αλλά γενικά με 1 στρέμμα γη σε κλίματα σαν και της Ελλάδας μπορείς να παράγεις αρκετά. Πρώτα απ’ όλα το πιο εύκολο είναι να βάλει κάποιος ορισμένα “στρατηγικά δέντρα”. Λεμονιά, Πορτοκαλιά, Μηλιά, ελιά και ένα μικρό αμπέλι είναι η εγγύηση ότι θα έχουμε φρούτα και λιγοστό λάδι για ένα μεγάλο μέρος του χρόνου. Ακόμα, τα όσπρια δεν ήταν τυχαίο ότι έγιναν το εθνικό μας φαγητό. Μεγαλώνουν εύκολα (ακόμα και σε μεγάλες γλάστρες) έχουν καλή παραγωγή και πάνω απ’ όλα μπορείς να τα αποθηκεύσεις σχετικά εύκολα.
Σαν γενική συμβουλή θα σας έλεγα να δείτε το http://www.peliti.gr/, το http://www.kalliergo.gr/index.phpκαι το http://users.sch.gr/babaroutsoup/oikoik/katoikia/laxanokipos.htm . Περιέχουν ιδέες και συμβουλές για αρχή.
Το νερό.
Είναι το πιο δύσκολο κομμάτι. Γενικά το βρόχινο νερό μπορεί να συλλεχθεί αλλά δεν μπορώ να πω ότι είναι πόσιμο χωρίς φιλτράρισμα λόγο της περιβαλλοντικής μόλυνσης. Μόνο μετά από καλό φιλτράρισμα (που κοστίζει 600 ευρώ περίπου και φίλτρα κάθε λίγο και λιγάκι) μπορείς να κάνεις κάτι αλλά αυτό έρχεται σε αντίθεση με την θεμελιώδη αρχή αρχή του άρθρου… την αυτάρκεια. Παρόλα αυτά για πότισμα είναι άριστο ή ακόμα και για μαγείρεμα -θα τολμούσα να πω- με ένα απλό φίλτρο από ενεργό άνθρακα [πηγή: http://www.medlook.net/article.asp?item_id=2156 , εδώ http://www.onlinetips.org/homemade-water-filters ή με την πατέντα του video εδώ http://www.youtube.com/watch?v=yPENqD-V-TQ].Ενεργό άνθρακα άριστης ποιότητας μπορείτε να βρείτε στα φαρμακεία μια που είναι και το αντίδοτο για πολλές δηλητηριάσεις. Βασικό χαρακτηριστικό του ενεργού άνθρακα είναι ο «κορεσμός» του με ρύπους, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να αντικαθίσταται στον σωστό χρόνο ή να πλένεται τακτικά. Παρόλα αυτά δεν σκοτώνει τα μικρόβια και γι’ αυτό η λύση είναι ή χλωρίνη (3/4 κουταλάκι του γλυκού μη αρωματικής χλωρίνης σε 10 λίτρα νερού) [σημ.: είναι χημική λύση] ή λάμπες ατμών υδραργύρου με μέση διάρκεια ζωής 7500 ώρες που εκπέμπουν UV [για ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες εδώ:http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=20849 ]. Και οι δύο παραπάνω μέθοδοι έχουν προβλήματα και όρια αλλά οι λαμπτήρες γενικά είναι η καλύτερη λύση -αν και ακριβή- αν είναι σ’ ένα σημείο σχετικά μακριά από εμάς.
Κλείνοντας αυτό το κομμάτι… με λίγη καλή θέληση αρχής γενομένης με την οικονομία από την αλλαγή του τηλεφώνου στο μπάνιο, τα άσκοπα πλυντήρια με άδειο κάδο και την συλλογή του βρόχινου νερού μπορούν να γίνουν σχεδόν θαύματα. Αλλά το πόσιμο νερό παραμένει ένα μεγάλο θέμα που εάν είχα την λύση… θα έπαιρνα νόμπελ.
Εδώ τελειώνει το πρώτο μέρος του μεγάλου αυτού post. Και εις αύριο τα νεότερα.
Γ.Β
Υ.Σ: Αρκετά χαρτιά έχουν χημικά και δεν είναι καλό να τα κάψετε. Επιπλέον αν φτιάξτε σαπούνι με τις οδηγίες του link για κανένα λόγο μην ρίξετε την καυστική ποτάσα σε ζεστό νερό. Η αντίδραση είναι από μόνη της εξωθερμική (βγάζει δηλαδή ζέστη) και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τραυματισμού. Πάντα για το σαπούνι προσοχή, γάντια ή/και ακόμα καλύτερα γυαλιά.
ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ: http://giorgosvagionis.wordpress.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)