Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Ελληνική Τροφοσοφία


Είναι μια πραγματική πανδαισία αυθεντικών ελληνικών προϊόντων, κατευθείαν από τους ανθρώπους που τα παράγουν. Είναι ο τόπος συνάντησης παραγωγών και καταναλωτών, η στέγη όλης της ελληνικής διατροφής, όπου συνυπάρχουν ζυμαρικά, αλλαντικά, ελαιόλαδα, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, μέλια, ξηροί καρποί, λουκούμια και τόσες άλλες μοναδικές γεύσεις της πατρίδας μας.
Κτίριο 3.000τμ, δύο θεματικά εστιατόρια, χώροι σεμιναρίων και εκδηλώσεων, χώροι επιδείξεων. Δεκάδες Έλληνες παραγωγοί και εκατοντάδες ελληνικά προϊόντα σε ένα χώρο! Σε εμπορικό κέντρο σε κεντρικό σημείο της Αθήνας με εύκολη πρόσβαση, οι ίδιοι οι παραγωγοί διαθέτουν τα προϊόντα τους. Έτσι, ο καταναλωτής έχει άμεση επαφή με όσους παράγουν τα τρόφιμα που αγοράζει.
Greek-Foodosophy33.jpg
Εγκρίθηκε από την UNESCO η Μεσογειακή Διατροφή ως μέρος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην απόφαση της UNESCO «παρά τις διατροφικές διαφοροποιήσεις και τις πολιτιστικές  συνήθειες που τις συνοδεύουν από χώρα σε χώρα τα προϊόντα που διαμορφώνουν γιορτές και κύκλους κοινωνικής ζωής είναι παρόμοια, το ελαιόλαδο, το σιτάρι και το κρασί είναι η χρυσή τριλογία για όλη την Μεσόγειο.
Βέβαια όταν λέμε Μεσογειακή Διατροφή, δηλαδή ελληνική διατροφή εννοούμαι προϊόντα της ελληνικής γης και χαρακτηρίζεται από το σύνθημα “καταναλώνω ότι παράγω”. Το εμπορικό κέντρο Greek Foodosophy φιλοδοξεί να αποτελέσει το κέντρο της Μεσογειακής Διατροφής για την Ελλάδα να προβάλει τα προϊόντα της ελληνικής γης με παραδοσιακούς τρόπους, καλλιέργειας, κτηνοτροφίας και αλιείας. Το mall Greek Foodosophy επίσης με διαλέξεις, συμπόσια και συνέδρια θα προβάλει την Μεσογειακή Διατροφή ως σύμβολο υγείας, ευζωίας και μακροζωίας αλλά και ως παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης.
Στην Ελλάδα οι τρεις «ατμομηχανές» της ανάπτυξης, σύμφωνα με την μελέτη της MacKinsey (ΣΕΒ, ΤτΕ & ΕΕΤ) είναι οι: Γεωργία, Βιομηχανία τροφίμων και Τουρισμός. Σήμερα όλο και περισσότεροι οικονομικά ενεργοί κοιτούν θετικά προς την αγροτική επιχειρηματικότητα και τα αγροτικά επαγγέλματα. Η αγροτική επιχειρηματικότητα προαπαιτεί, Αγροτική Εφαρμοσμένη Έρευνα, Αγροτική Εκπαίδευση και προσόντα επαγγελματία αγρότη και βέβαια Υποστήριξη.
Ως υποστήριξη εννοούνται αυτά που πρέπει να κάνουν τα τοπικά η εξειδικευμένα επιμελητήρια, όπως δικτύωση, μεσιτεία τεχνογνωσίας, υποδοχή επιχειρηματικών αποστολών, οργάνωση επιχειρηματικών επισκέψεων, οργανωμένη συμμετοχή σε εκθέσεις-σταυροδρόμια επιτάχυνσης εμπορικών πράξεων, οργάνωση εκδηλώσεων επιτάχυνσης ροής πληροφοριών (συνέδρια, ημερίδες κλπ), οργάνωση αγορών κλπ.
Το σημαντικό στην σημερινή πραγματικότητα είναι να μπορείς να πουλάς. Δευτερευόντως είναι ενδιαφέρον και να μπορείς να παράγεις αυτό που ήδη μπορείς να πουλάς. Οι Έλληνες αγρότες αντιμετωπίζουν ένα περίεργο πλέγμα νόμων και κανόνων που ισοδυναμούν με «απαγόρευση» προώθησης της αγροτικής τους παραγωγής στην κατανάλωση από τους ίδιους, ή από ελεγχόμενε από τους ίδιους δομές.
Greek-Foodosophy10.jpg
Διαμόρφωση συνθηκών που θα επιτρέπουν στον αγρότη να συναντήσει τον τελικό καταναλωτή. Τέτοιες μορφές μπορεί να είναι οι Αγορές Αγροτών (Farmers Market), οι Απευθείας Πωλήσεις από το αγρόκτημα (Vente Direct), η αξιοποίηση αυτομάτων μηχανών πώλησης αγροτικών προϊόντων (απαστερίωτο γάλα κλπ), τα Δημοπρατήρια (μόνο σαν αποκλειστικά αυτόνομοι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί) και οι πωλήσεις μέσω internet.
Οι αγροτικές κοινωνίες και ο αστικός χώρος πρέπει να έρθουν σε απευθείας επαφή και να μειωθεί η ψαλίδα τιμών παραγωγού με τις τιμές καταναλωτή, που σήμερα στην Ελλάδα είναι 5-8 φορές υψηλότερες (σύμφωνα με στοιχεία του ΥπΑΑΤ), ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι περίπου 2,5 φορές μόνο. Και οι καταναλωτές θα ωφεληθούν θα ενδυναμώσουν την αγοραστική τους δύναμη και τη επιβίωση τους, και οι αγρότες θα εισπράξουν υψηλότερες τιμές και θα στηρίξουν την αγροτική ανάπτυξη.
Η δημιουργία του εμπορικού κέντρου για Ελληνικά προϊόντα Greek Foodosophy – Ελληνική Τροφοσοφία είναι μια μορφή farmers market και θα λειτουργήσει και ως πρεσβεία του αγροτικού κόσμου μέσα στον αστικό χώρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)