Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Γ. Η γεωπολιτική αξία Ελλάδας- Κύπρου και ο ¨χειρουργικός¨ ακρωτηριασμός της. Μέρος 3ο : Επτάνησα - Βόρειο Αιγαίο - Ίμια.


ΜΕΡΟΣ 3ο : Επτάνησα - Βόρειο Αιγαίο - Ίμια.

Μέρος 1ο, Μέρος 2ο, Μέρος 3ο

ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ: 09/12/2011

Γράφει Ευάγγελος ο Σάμιος

Σχόλιο ΠΑΖΛ: Συνεχίζουμε την εξέταση της Γεωπολιτική Αξία της Ελλάδας και της Κύπρου, ως ενιαίου χώρου, που αποτελεί τον ελάσσονα ελληνισμό. Στο 3ο και στο 4ο Μέρος θα ταξιδεύσουμε στα θαλάσσια άκρα του, για να δούμε την γεωπολιτική τους αξία, αλλά και τους ¨χειρουργικούς¨ ακρωτηριασμούς του. Χρονολογικά αναφερόμαστε μετά την Μικρασιατική καταστροφή με εξαίρεση τη νήσο Σάσων (1914).

1. Ξεκινάμε το ταξίδι μας με πρώτο σταθμό τη νήσο Σάσων ( δίπλα στην Βόρεια Ήπειρο) για να γνωρίσουμε πως χάσαμε το νησί αυτό των Επτανήσων, που ¨Παρ᾿ λον τι εναι βραχώδης κα γονος, ν τούτοις π στρατιωτικς σημασίας εναι θέσις της νεκτίμητος δι τ όνιον πέλαγος κα τν δριατικν κόλπον¨, καθόσον ελέγχει το στενό του Οτράντο και να καταλάβουμε γιατί οι ¨σύμμαχοί¨ μας ποτέ δεν μας έδωσαν την Βόρεια Ήπειρο. Πρώτος ακρωτηριασμός νήσος Σάσων, το 1914.


2. ¨Όπως καταλαβαίνουμε τα νησιά αυτά ( Διαπόντιοι Νήσοι ) αποτελούν προκεχωρημένα φυλάκια της Ελλάδας για τον έλεγχο του Πορθμού του Οτράντο και μαζί με την Κέρκυρα, υπό προϋποθέσεις, δίνουν στρατηγικό πλεονέκτημα στην Ελλάδα¨.Κατανοήσουμε λοιπόν την γεωστρατηγική αξία αυτών και της Κέρκυρας. Την αξία των από πλευράς γεωοικονομίας γνωρίσαμε στο 2ο Μέρος (περίπου 2.500.000 βαρέλια ετησίως ).
Ποία μέτρα λαμβάνει το κράτος για την μη αλλοίωση του πληθυσμού των Διαπόντιων νήσων, από τους λαθρομετανάστες, γεγονός που θα έχει εθνικές συνέπειες, λόγω αλλοίωσης του πληθυσμού; Ερώτηση στην Βουλή, χωρίς απάντηση.

3. Στην συνέχεια ο Ίωάννης Θεοδωράτος μας εξηγεί ότι ¨ Σκοπός αυτού του άρθρου-ανάλυσης είναι η στρατηγική προειδοποίηση καθώς πληθαίνουν τα στοιχεία περί:
α. κατευθυνόμενης (εξ Άγκυρας) σχεδιασμένης αναβάθμισης των αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων,
β. συχνότερης παρουσίας τουρκικών πολεμικών πλοίων στο Δυρράχιο και
γ. εκμετάλλευσης της μουσουλμανικής αλβανικής μειονότητας στην περιοχή της Ελλάδας με επίκεντρο την Ήπειρο, την Κέρκυρα και ειδικά τις υψηλότατης γεωστρατηγικής σημασίας Διαπόντιους Νήσους (Ερείκουσα, Μαθράκι, Οθωνοί) για τον έλεγχο του Ιονίου και της υπό αυτές καθοριζόμενη ΑΟΖ¨.

4. Επί πλέον για την παρουσία της τουρκικής ναυτικής βάσης στην Αλβανία απαιτείται αεροναυτική παρουσία στο Ιόνιο Πέλαγος, όπως μας αναλύει ο Υποπλοίαρχος Κ. Πατσιαούρας ΠΝ.

5. Δεύτερος σταθμός τα Δαρδανέλια και η γεωστρατηγική τους αξία από τον Ιωάννη Παρίση Υποστράτηγο ε.α. ¨Τα Στενά αυτά συνιστούν τον σημαντικότερο ζωτικό χώρο της Βαλκανικής χερσονήσου, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι δι’ αυτών διέρχονται (και ελέγχονται) δύο στρατηγικές αρτηρίες, επί των οποίων στοιχίζονται άξονες γεωστρατηγικής επιρροής:
α. Η χερσαία αρτηρία, που φέρει άμεσα σε επικοινωνία την Ευρώπη με τη Μικρά Ασία και τη Μέση Ανατολή, και
β. Η θαλάσσια αρτηρία, που συνδέει τον Εύξεινο Πόντο με το Αιγαίο και τη Μεσόγειο θάλασσα¨.

6. Θα προσεγγίσουμε ιστορικά τα Στενά με τον Ανθλγό (ΔΓ) Δημήτριο Σελήνη για να γνωρίσουμε την διαχρονική αξία τους.

7. Μετά σειρά έχουν τα δύο νησιά που φυλάνε τα Δαρδανέλια.Με το άρθρο 14 της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923 παραχωρήθηκε στους ελληνορθόδοξους Ιμβρίους και Τενέδιους ειδικό καθεστώς τοπικής αυτοδιοικήσεως.

8. Αυτό προέβλεπε η Συνθήκη της Λωζάνης για Ίμβρο και Τένεδο, αλλά τελικά οι Τούρκοι εφήρμοσαν μέθοδο γενοκτονίας, ώστε να αφελληνισθούν τα νησιά. Δεύτερος ακρωτηριασμός Ίμβρου και Τενέδου σταδιακά από το 1923 μέχρι σήμερα, με υπεύθυνη από ελληνικής πλευράς την εκάστοτε κυβέρνηση.

9. Την γεωστρατηγική αξία του Άϊ Στράτη μας παρουσιάζει ο Χρήστος Καπούτσης ¨Η Τουρκία επέλεξε τώρα να θέσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης και του Αϊ Στράτη, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του ΝΑΤΟ, για τους εξής λόγους:
• Για να καταγραφεί, επισήμως, μία ακόμη αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε νησί του Αιγαίου.
• Η γεωστρατηγική αξία του Αϊ Στράτη είναι από τους βασικούς λόγους της καινοφανούς τουρκικής αξίωσης. Το ιστορικό ελληνικό νησί βρίσκεται στο κέντρο σχεδόν του Αιγαίου και σε απόσταση ελέγχου της εξόδου των Στενών των Δαρδανελλίων.
• Οι Τούρκοι στρατηγοί εκτιμούν ότι το κλίμα στο ΝΑΤΟ είναι ευνοϊκό, ώστε να προβάλουν ακόμη και τις πλέον παράλογες αξιώσεις εις βάρος της Ελλάδας.
• Το πολιτικοστρατιωτικό κατεστημένο της Άγκυρας εκτιμά ότι η ελληνική αντίδραση στις απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις θα είναι εξαιρετικά περιορισμένη και λόγω εγκλωβισμού της ελληνικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής στα «γρανάζια» της αμερικανο-νατοϊκής διπλωματίας, αλλά και λόγω των φοβικών συνδρόμων που έχουν οι ελληνικές κυβερνήσεις απέναντι στην τουρκική πολιτική, που έχει ως αιχμή της την απειλή χρήσης στρατιωτικής βίας. Και, δυστυχώς για μας, οι Τούρκοι στρατηγοί δεν λάθεψαν…
• Η Τουρκία «απάντησε» στη στήριξη που παρείχε η ελληνική κυβέρνηση στην Κυπριακή Δημοκρατία για το θέμα των πιθανολογούμενων πετρελαίων της Ανατολικής Μεσογείου.
Από τα παραπάνω συνάγεται ότι, αν η ελληνική κυβέρνηση δεν αλλάξει άρδην τακτική στην αντιμετώπιση της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας, είναι πολύ πιθανόν να παραδώσει την Ελλάδα μικρότερη σε έκταση από όση την παρέλαβε!!!¨

10. Στην συνέχεια διαβάζουμε για την στρατιωτική αξία της Λήμνου από ιστορικής πλευράς (1912), και συγκεκριμένα ο Δρ. Χασάπης γράφει ότι: «ήταν ξεκάθαρο ότι η διαμάχη στο Αιγαίο θα κρινόταν υπέρ εκείνου που θα έλεγχε τα Στενά. Αν οι Τούρκοι εΙχαν προβλέψει να οχυρώσουν τη Λήμνο, θα ναυμαχούσαν με πολύ καλύτερες προϋποθέσεις», τονίζοντας ότι «η απώλεια της Λήμνου στην αρχή των βαλκανικών πολέμων στοίχισε στους Τούρκους μια σύντομη στρατιωτική ήττα και, επομένως, την αδυναμία αξιοπρεπούς διαπραγμάτευσης».
Η άρνηση της Τουρκίας να συμπεριληφθεί σε νατοϊκές ασκήσεις τόσο το ίδιο το νησί (Λήμνος), όσο και το πολεμικό αεροδρόμιο -ραντάρ, με την ανοχή του ΝΑΤΟ δημιούργησε μία κατάσταση: ¨ Εμείς όμως δεν βάλαμε βέτο και παρέμειναν γκρίζες ζώνες¨(Κύρα Αδάμ). Βλέπεται η Λήμνος ελέγχει τα Δαρδανέλια. Η τέλεια προκεχωρημένη αεροναυτική βάση.

11. Η αποστρατικοποίηση που ζητά η Τουρκία για την Σαμοθράκης και τη Λήμνο είναι αντίθετη με τη Σύμβαση Montreux¨«Οι διατάξεις που αφορούν τις νήσους Λήμνο και Σαμοθράκη, οι οποίες ανήκουν στη γειτονική μας και φιλική χώρα Ελλάδα και είχαν αποκρατικοποιηθεί κατ’ εφαρμογή της Σύμβασης της Λωζάνης του 1923, επίσης καταργήθηκαν με τη νέα Σύμβαση του Montreux και αυτό μας ευχαριστεί ιδιαίτερα» (Εφημερίδα των πρακτικών της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, τεύχος 12, Ιούλιος 31/1936, σελίδα 309)¨.
Λέτε να έχουμε νέο ακρωτηριασμό;

12. Τι συμβαίνει με την πετρελαιοφόρο Ζουφάρα; ¨ Η βραχονησίδα ανήκει βάσει διεθνών συνθηκών στην Ελλάδα και επεκτείνει τις ζώνες θαλάσσιας κυριαρχίας της, δηλαδή τα χωρικά ύδατα και την υφαλοκρηπίδα της, στον κρίσιμο χώρο του Βορειοανατολικού Αιγαίου, προς τα ανατολικά. Ειδικά στη Ζουράφα, όπου τα νερά είναι πολύ ρηχά ακόμη και σε μεγάλη απόσταση, η ελληνική υφαλοκρηπίδα επεκτείνεται σημαντικά¨.
Όμως αυτό το ανατολικότερο όριο των ελληνικών συνόρων, και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κινδυνεύει να πάψει να υπάρχει με κίνδυνο να αλλάξει ακόμη και η θαλάσσια συνορογραμμή Ελλάδας-Τουρκίας.
Η Ζουράφα ή Ζγοράφα βυθίζεται λόγω της διαβρώσεως των ακτών της με αποτέλεσμα σε λίγα χρόνια να κινδυνεύει να γίνει ύφαλος.
Μάλιστα, ο πρώην ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Σταύρος Ξαρχάκος, πριν μερικά χρόνια είχε καταθέσει επείγουσα ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι «σε χάρτες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που συντάχθηκαν το 1955 είχαν καταγραφεί και άλλες νησίδες -σε μικρή απόσταση από τη Ζουράφα- οι οποίες σήμερα έχουν τελείως εξαφανιστεί κάτω από τη θάλασσα, ενώ, τα τελευταία 40 χρόνια, έχει παρατηρηθεί δραστική μείωση της έκτασης της ίδιας της Ζουράφας». Ο κος Ξαρχάκος μεταξύ άλλων ζήτησε να μάθει αν «έχει ενταχθεί το νησί Ζουράφα σε κάποια Κοινοτική Πρωτοβουλία προστασίας ευαίσθητων περιοχών (π.χ. NATURA 2000 ή άλλη), καθώς και αν έχουν ενημερώσει οι ελληνικές αρχές τις υπηρεσίες της Επιτροπής ότι το μικρό αυτό νησί που αποτελεί απώτατο όριο της ελληνικής και κοινοτικής επικράτειας και διαθέτει σημαντικότατα αρχαιολογικά ευρήματα, κινδυνεύει με ολική εξαφάνιση λόγω της θαλάσσιας διάβρωσης».
Μήπως το ελληνικό κράτος περιμένει να βυθισθεί η Ζουφάρα και έτσι να απαλλαγεί από τον βραχνά των τουρκικών διεκδικήσεων; Φυσικά το γεγονός αυτό θα έχει συνέπειες σε βάρος μας. Φαινόμενο παθητικού αυτοακρωτηριασμού.
13. Κατηφορίζουμε προς τα ΙΜΙΑ, για τα οποία ¨το Σεπτέμβριο του 1995, ο Ανδρέας δέχτηκε απόρρητη ενημέρωση από την ΕΥΠ σύμφωνα με την οποία είχε ανακαλυφθεί ΚΟΙΤΑΣΜΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ, από τις (άγνωστες τότε) βραχονησίδες ΙΜΙΑ, έως κάτω στη ΓΑΥΔΟ!!!¨

14. ¨Η Κρίση των Ιμίων δεν είχε συνέπειες ως προς το καθεστώς των νησιών. Ωστόσο, έδωσε αφορμή¨ στην Τουρκία να θέσει ζήτημα «Γκρίζων Ζωνών» στο Αιγαίο, αμφισβητώντας την κυριαρχία της Ελλάδας σε αρκετά νησιά και να θέσει ένα ακόμη θέμα στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών διαφορών. Παρόλα αυτά, η ελληνική πλευρά δεν αποδέχτηκε ποτέ την ύπαρξη τέτοιου θέματος, επικαλούμενη τις διεθνείς συνθήκες¨. Παρόλα αυτά τα ελληνικότατα ΙΜΙΑ έγιναν αμφισβητούμενη περιοχή και η αρχή της χρήσης του όρου των Γκρίζων Ζωνών¨, έστω από πλευράς τις Τουρκίας προς δημιουργία τετελεσμένου γεγονότος, με απρόβλεπτη κατάληξη. Ακρωτηριασμοί εν εξελίξει;

Έχουμε λοιπόν τις παρακάτω ενότητες:
1. Νήσος Σάσων και ο πορθμός του Οτράντο.
2. Διαπόντια νησιά και η Κέρκυρα. (Βικιπαίδεια)
3. Πόλεμος στο Ιόνιο! Επιχείρηση «Σκεντέρμπεης» - Αναβίωση και συντριβή του Τουρκαλβανισμού! ( Ιωάννης Θεοδωράτος).
4. Απαιτήσεις Ελληνικής Αεροναυτικής Παρουσίας στο Ιόνιο Πέλαγος. (Υποπλοιάρχου Κ. Πατσιαούρα ΠΝ)
5. Στενά Βοσπόρου και Δαρδανελλίων - Γεωστρατηγική Αξία (Ιωάννης Παρίσης Υποστρατηγος ε.α.).
6. Στενά Βοσπόρου και Δαρδανελλίων - Ιστορική προσέγγιση [Ανθλγός (ΔΓ) Δημήτριος Σελήνης].
7. Ειδική Διοικητική Οργάνωση Ίμβρου και Τενέδου.
8. Ίμβρος και Τένεδος: η γενοκτονία των Ελλήνων.
9. Άγιος Ευστράτιος: η γεωπολιτική του αξία (Χρήστος Καπούτσης).
10. Η στρατιωτική αξία της Λήμνου χθες και σήμερα.
α. Η απελευθέρωση της Λήμνου (Greek News).
β. Δεν έβαλαν βέτο, έμειναν οι γκρίζες ζώνες (Κύρα Αδάμ).
11. Η αποστρατικοποίηση της Λήμνου και της Σαμοθράκης ( Νίκος Λυγερός).
12. Τι πραγματικά συμβαίνει με την Ζουράφα ή Λαδοξέρα και οι Τούρκοι αμφισβητούν την Ελληνική κυριαρχία.
13. Λίγο πριν την «ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΙΜΙΩΝ» είχε βρεθεί πετραίλαιοστο Ίμια!!!
14. Η Κρίση των Ιμίων


η συνέχεια εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)