Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

ΟΙ ΔΕΚΑ ΕΝΤΟΛΕΣ.

Ερώτηση: Ποιες είναι οι Δέκα Εντολές;

Απάντηση: Οι Δέκα Εντολές είναι δέκα νόμοι στην Αγία Γραφή που έδωσε ο Θεός στο έθνος του Ισραήλ αμέσως μετά την έξοδό τους από την Αίγυπτό. Οι Δέκα Εντολές είναι βασικά μια συνοπτική απόδοση των 600+ εντολών που περιέχει ο Νόμος της Παλαιάς Διαθήκης. Οι πρώτες τέσσερις εντολές έχουν να κάνουν με τη σχέση μας με το Θεό. Οι επόμενες έξι εντολές έχουν να κάνουν με τις σχέσεις μεταξύ μας. Οι Δέκα Εντολές αναφέρονται στην Αγία Γραφή στην Έξοδο 20:1-17 και στο Δευτερονόμιο 5:6-21 και είναι οι ακόλουθες:




(1) «Δεν θα υπάρχουν για σένα άλλοι θεοί εκτός από μένα». Αυτή η εντολή είναι αντίθετη με τη λατρεία κάθε άλλου θεού εκτός από τον ένα αληθινό Θεό. Όλοι οι άλλοι θεοί είναι ψεύτικοι.

(2) «Δεν θα κατασκευάσεις για σένα είδωλα και κανενός είδους ομοίωμα που να αντιπροσωπεύει ο,τιδήποτε βρίσκεται ψηλά στον ουρανό ή εδώ κάτω στη γη ή μέσα στα νερά, κάτω απ` τη γη. Δεν θα τα προσκυνάς ούτε θα τα λατρεύεις, γιατί εγώ ο ΚΥΡΙΟΣ, ο Θεός σου, είμαι Θεός που απαιτώ αποκλειστικότητα. Για την αμαρτία των πατέρων που μου αντιστέκονται τιμωρώ τα παιδιά, ακόμα και ως την τρίτη και την τέταρτη γενιά. Δείχνω όμως την αγάπη μου σε χιλιάδες γενιές αυτών που με αγαπούν και τηρούν τις εντολές μου».Αυτή η εντολή είναι ενάντια στην κατασκευή ειδώλων, μια ορατή αντιπροσώπευση του Θεού. Δεν υπάρχει εικόνα που μπορούμε να κάνουμε και να αποδίδει με ακρίβεια τον Θεό. Το να κάνουμε ένα είδωλο να απεικονίζει τον Θεό είναι το ίδιο με το να λατρεύουμε έναν ψεύτικο θεό. 

(3) «Δεν θα προφέρεις για κανένα λόγο το όνομα του ΚΥΡΙΟΥ, του Θεού σου. Πράγματι, εγώ ο ΚΥΡΙΟΣ, δεν θ` αθωώσω κανέναν που προφέρει το όνομά μου για οποιονδήποτε λόγο». Αυτή η εντολή είναι αντίθετη με το να προφέρουμε το όνομα του Κυρίου μάταια. Δεν πρέπει να παίρνουμε το όνομα του Θεού ελαφρά. Πρέπει να δείχνουμε ευλάβεια στο Θεό αναφέροντάς Τον με σεβασμό και τιμή.

(4) «Να θυμάσαι την ημέρα του Σαββάτου για να την ξεχωρίζεις και να την αφιερώνεις στον ΚΥΡΙΟ. Έξι μέρες θα εργάζεσαι και θα κάνεις όλες τις εργασίες σου. Αλλά η έβδομη μέρα είναι ημέρα ανάπαυσης, αφιερωμένη σ` εμένα τον ΚΥΡΙΟ το Θεό σου. Την ημέρα αυτή δεν επιτρέπεται να κάνεις καμιά εργασία ούτε εσύ ούτε ο γιος σου ούτε η θυγατέρα σου ούτε ο δούλος σου ούτε η δούλη σου ούτε τα ζώα σου ούτε ο ξένος που κατοικεί στις πόλεις σου. Σε έξι μέρες εγώ, ο ΚΥΡΙΟΣ, δημιούργησα τον ουρανό, τη γη και τη θάλασσα, καθώς και όλα όσα υπάρχουν μέσα σ` αυτά, και την έβδομη μέρα αναπαύτηκα. Γι αυτό ευλόγησα την ημέρα του Σαββάτου και την ξεχώρισα για τον εαυτό μου». Αυτή είναι μια εντολή να ξεχωρίσουμε την ημέρα του Σαββάτου (την τελευταία μέρα της εβδομάδας) σαν μέρα ξεκούρασης αφιερωμένη στον Κύριο.

(5) «Να τιμάς τον πατέρα σου και τη μητέρα σου, για να ζήσεις πολλά χρόνια στη χώρα που εγώ ο ΚΥΡΙΟΣ, ο Θεός σου, θα σου δώσω». Αυτή είναι μια εντολή να συμπεριφερόμαστε στους γονείς μας με τιμή και σεβασμό.

(6) «Δεν θα φονεύσεις». Αυτή είναι εντολή ενάντια στην προμελετημένη δολοφονία ενός ανθρώπου.

(7) «Δεν θα μοιχεύσεις». Αυτή είναι εντολή ενάντια στις σεξουαλικές σχέσεις με κάποιον άλλο εκτός από το σύντροφό σου. 

(8) «Δεν θα κλέψεις». Αυτή είναι μια εντολή να μην παίρνουμε τίποτα που δεν ανήκει σε μας χωρίς την άδεια του προσώπου στο οποίο ανήκει.

(9) «Δεν θα καταθέσεις ψεύτικη μαρτυρία ενάντια στο συνάνθρωπό σου». Αυτή είναι μια εντολή ενάντια στην ψεύτικη μαρτυρία ενάντια κάποιου προσώπου. Είναι βασικά μια εντολή ενάντια στο ψέμα.

(10) «Δεν θα επιθυμήσεις τίποτε απ` ό,τι ανήκει στο συνάνθρωπό σου: ούτε το σπίτι του, ούτε τη γυναίκα του, ούτε το δούλο του, ούτε τη δούλη του, ούτε το βόδι του, ούτε το υποζύγιό του». Αυτή είναι μια εντολή να μην επιθυμήσουμε ο,τιδήποτε δεν μας ανήκει. Η επιθυμία μπορεί να οδηγήσει σε παράβαση μιας από τις παραπάνω εντολές: φόνο, μοιχεία, κλέψιμο. Αν είναι λάθος να κάνεις κάτι, είναι λάθος και να το επιθυμήσεις.



ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ: http://ihsousxristos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)