Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

Από το "Σχέδιο Ήλιος" στο "Σχέδιο Αίολος": πώς το πολιτικό σύστημα εξυπηρετεί τους ξένους κι όχι τους Έλληνες.

Στις αρχές της προηγούμενης 10ετίας τα Γερμανικά εργοστάσια κατασκευής φωτοβολταϊκών έκλειναν το ένα πίσω απ' το άλλο, μη μπορώντας ν' ανταγωνιστούν τα αντίστοιχα Κινεζικά. Η ανάγκη διάσωσης των δήθεν "πράσινων" θέσεων εργασίας, που η ανοησία της ενεργειακής μετάβασης, της διαβόητης Energiewende, έστελνε στην Άπω Ανατολή, έκανε τον αλήστου μνήμης Σόιμπλε να βρει τη λύση στο "Σχέδιο Ήλιος". Με πρόθυμο συνεργάτη του εκείνον που "ξέχασε πού έβαλε το δισκάκι της λίστας Λαγκάρντ" ανακοίνωσαν από κοινού πως η χρεοκοπημένη Ελλάδα θα έβαζε 12.000MW φωτοβολταϊκών και θα έκανε "λογιστική" εξαγωγή του ηλεκτρισμού στη Γερμανία. Όταν αντιλήφθηκαν πως η πολιτική ανοησία δεν ήταν τεχνικά εφικτή, το "Σχέδιο Ήλιος" κατέρρευσε, μαζί κι αρκετά Γερμανικά εργοστάσια.

Στην τρέχουσα 10ετία οι τωρινοί συνεργάτες των Γερμανών είχαν την πολιτική οξυδέρκεια να μην ανακοινώσουν εξίσου πανηγυρικά ένα αντίστοιχο "Σχέδιο Αίολος", αλλά να το υλοποιήσουν σταδιακά, μέσω του δήθεν "Εθνικού" Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα και του δήθεν "Εθνικού" Κλιματικού Νόμου, που θα μας φορέσουν οσονούπω. Πλέον τα Γερμανικά εργοστάσια κατασκευής ανεμογ@@ητριών βρίσκονται σε αντίστοιχη δυσμενή θέση με τα εργοστάσια φ/β και οι αντίστοιχες δήθεν "πράσινες" θέσεις εργασίας κινδυνεύουν κι αυτές να μεταναστεύσουν στην Ασία.

Στην πιο πάνω εικόνα βλέπετε το εργοστάσιο της Nordex στο Ροστόκ (Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία), το μοναδικό της Nordex στη Γερμανία, που απασχολεί περίπου 2 χιλ. εργαζόμενους. Τον Απρίλιο 2016 η Ισπανική Acciona S.A. συγχωνεύτηκε με τη Nordex κι είναι ο βασικός της μέτοχος, (με 33,6%). Η εταιρεία πρόσφατα ειδοποίησε το Συμβούλιο ...

Εργαζομένων για το "ενδεχόμενο" κλείσιμο του εργοστασίου στο Ροστόκ, ενώ ενημέρωσε επίσης για "ενδεχόμενο" κλείσιμο τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο 2o Ευρωπαϊκό εργοστάσιο της Nordex, στο Ισπανικό La Vall d'Uixó (κάτω εικόνα). Την Τσικνοπέμπτη ξεκίνησαν οι σχετικές διαπραγματεύσεις με το τοπικό σωματείο.



Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 1/7/2021 πλέον δεν ανεβαίνουν στο Facebook.

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr", ακόμα κι αν κάνετε αναδημοσίευση από αλλού.




Λόγω της απότομης αύξησης του κόστους για τις πρώτες ύλες και τις μεταφορές, η Nordex παρουσίασε ζημιές σχεδόν 104 εκατομμυρίων ευρώ στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2021. Το 2021 ήταν ένα από τα χειρότερα χρόνια στη Γερμανία για την επέκταση της αιολικής ενέργειας εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια, καθώς σε ολόκληρη τη Γερμανία μόλις 460 νέες χερσαίες ανεμογ@@ήτριες τέθηκαν σε λειτουργία. Η επέκταση ήταν κάτω από το προηγούμενο χαμηλό σημείο το 2019, (479 συστήματα). Η Nordex πιθανότατα θα μεταφέρει την παραγωγή της στην Ασία, καθώς το κόστος παραγωγής στην Ασία είναι πολύ φθηνότερο.

Κατόπιν αυτού μην απορείτε που στο Enterprise Greece η κυβέρνηση έχει ανεβάσει ως "Στρατηγικές Επενδύσεις" θηριώδη αιολικά έργα, όπως το ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΕΥΒΟΙΑΣ ΙΣΧΥΟΣ 450,6MW της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και το "Εγκατάσταση έξι αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) συνολικής ισχύος 299,6 MW στην θέση Νότια Σκύρος – Όρος Κόχυλας" της ΑΙΟΛΙΚΗ ΝΟΤΙΟΥ ΣΚΥΡΟΥ Α.Ε. Παρόλο που οι τοπικές κοινωνίες έχουν ξεσηκωθεί εδώ και χρόνια ενάντια στα συγκεκριμένα θηριώδη εργοστάσια, το πολιτικό σύστημα σκίζεται ν' απορροφήσει Γερμανικές ανεμογ@@ήτριες, μήπως και διασωθούν οι Γερμανικές δήθεν "πράσινες" θέσεις εργασίας στη Nordex, τη Siemens Gamesa και την Enercon, που οι τρεις μαζί έχουν το 50% της Ελληνικής αγοράς.

Εκτός βέβαια απ' τις "Στρατηγικές", έχουμε και τις "Εμβληματικές" "επενδύσεις", όπως το θηριώδες φωτοβολταϊκό του 1GW της RWE στις εκτάσεις της Δυτικής Μακεδονίας. Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι τα κυβερνητικά κόμματα, καθώς, παρά τους όρκους που δίνει κάθε νέα κυβέρνηση, μόνο τους Έλληνες δεν υπηρετεί. Κι αυγατίζουν συγκεκριμένοι λογαριασμοί στις εξωτικές εξωχώριες εταιρείες, ενώ οι Έλληνες είμαστε σε μόνιμη βάση φόρου υποτελείς στους ξένους.

Με πληροφορίες από https://www.nordex-online.com, https://blackout-news.de/aktuelles/nordex-werk-in-rostock-vor-dem-aus/, https://cadenaser.com/2022/02/24/comienza-la-negociacion-por-el-cierre-de-la-empresa-nordex-acciona-de-la-vall-duixo/

greeklignite.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)