Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

«Κατάληψη» στην Αθήνα: Κινέζοι αγοράζουν μαζικά διαμερίσματα

«Κατάληψη» στην Αθήνα: Κινέζοι αγοράζουν μαζικά διαμερίσματα - MediaΚινέζοι αγοράζουν μαζικά διαμερίσματα στο κέντρο για βραχυχρόνια ενοικίαση μέσω Airbnb
Μορφή χιονοστιβάδας έχει πάρει το τελευταίο διάστημα η αγορά διαμερισμάτων και μονοκατοικιών, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, από Κινέζους επενδυτές, με κύριο στόχο την εκμετάλλευσή τους μέσω ιστοσελίδων βραχυχρόνιας ενοικίασης κατοικιών τύπου Airbnb. 
Η κινεζική «απόβαση» στην κτηματαγορά της Αθήνας αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως οι Κυκλάδες, είναι μια πραγματικότητα που διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια αλλά αυξήθηκε θεαματικά στο τέλος του 2017, σύμφωνα με στοιχεία του οργανισμού Enterprise Greece. Μάλιστα, αποτελεί κοινό μυστικό στους μεσιτικούς κύκλους ότι τις αξίες των ακινήτων τις συγκρατούν ακόμη, σε μεγάλο βαθμό, οι Κινέζοι αγοραστές. 
Οι τελευταίοι λειτουργούν είτε επενδυτικά, αγοράζοντας επιλεγμένα ακίνητα για να τα διαθέτουν σε τουρίστες, είτε για να λάβουν την άδεια παραμονής, τη λεγόμενη «χρυσή βίζα», που τους ανοίγει τις πόρτες εισόδου στην Ε.Ε., αποκτώντας σπίτια αξίας άνω των 250.000 ευρώ.
Έτσι συντηρείται μία ολόκληρη αγορά επαγγελματιών που απαρτίζεται από δικηγόρους, μεσίτες, συμβολαιογράφους, μεταφραστές, τουριστικούς πράκτορες, διαχειριστές πολυκατοικιών κ.λπ. 
Σύμφωνα με τους μεσίτες, οι προτιμήσεις των Κινέζων αγοραστών ποικίλλουν. Οι περισσότεροι συνταξιούχοι προτιμούν διαμερίσματα ή μεζονέτες κοντά στη θάλασσα, στα νότια προάστια. Οι οικογένειες με παιδιά συνήθως αγοράζουν ακίνητα κοντά στο κέντρο της Αθήνας ή σε περιοχές με σταθμό του μετρό. Μια άλλη κατηγορία είναι οι Κινέζοι που αγοράζουν καθαρά για επενδύσεις, εστιάζουν στην αξία του ακινήτου και, επομένως, τους ενδιαφέρουν μόνο τα ακίνητα - «φιλέτα». 
Υπάρχουν κι εκείνοι που αγοράζουν τα ακίνητα για να πάρουν τη «χρυσή βίζα» και μετά τα νοικιάζουν στο Airbnb. Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι Κινέζοι ενδιαφερόμενοι έρχονται δύο φορές στην Ελλάδα. Την πρώτη για να επιλέξουν το ακίνητο και να εξουσιοδοτήσουν κάποιον δικηγόρο για τις διαδικασίες και τη δεύτερη για τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και τα βιομετρικά στοιχεία που απαιτούνται για την άδεια παραμονής. 
Στη συνέχεια είτε θα νοικιάσουν το οίκημα που αγόρασαν σε Έλληνες κατοίκους είτε θα το «βάλουν» στο Airbnb, καθώς η επιλογή της τοποθεσίας του ακινήτου έχει γίνει προσεκτικά. Συνήθως πρόκειται για ακριβά σπίτια στο Κολωνάκι, στα Εξάρχεια και στο Κουκάκι. Στην πλειονότητά τους είναι μικρές κατοικίες στο κέντρο, με κύρια χαρακτηριστικά τη θέα ή το ότι βρίσκονται κοντά στην Ακρόπολη. Εναλλακτικά αγοράζουν μεγάλες πολυτελείς κατοικίες στα νότια προάστια. 
Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι είναι δύσκολοι πελάτες και προσεκτικοί. Ψάχνουν πολύ το ακίνητο πριν το αγοράσουν, παρά το γεγονός ότι πολλές φορές δεν σκοπεύουν να κατοικήσουν σε αυτό, και είναι δύσκολοι στο να νιώσουν εμπιστοσύνη σε κάποιον Έλληνα συνεργάτη.
Απόβαση στις Κυκλάδες
Οι Κινέζοι, εκτός από το ιστορικό κέντρο, δείχνουν να «αγαπούν» και τις Κυκλάδες, κυρίως τη Σαντορίνη, με αποτέλεσμα να αναζητούν ακίνητα και στα νησιά. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αποφασίζουν να αγοράσουν πολλά μικρά ακίνητα αντί ενός αξίας 250.0000 ευρώ, με αποτέλεσμα να έχουν στην κατοχή τους ακόμη και δεκάδες σπίτια. 
Ανάμεσα στις παράδοξες προτιμήσεις των αγοραστών είναι και η επιθυμία για καλλιέργεια της γης, καθώς πριν από λίγες μέρες ένας Κινέζος ζήτησε από μεσιτικό γραφείο να του βρουν χωράφι με ελιές στη Βάρη Κορωπίου. Την επιθυμία να αγοράσουν στην περιοχή του Παπάγου και στο Ψυχικό εκφράζουν όσοι έχουν στα σχέδιά τους να μείνουν στην Ελλάδα μόνιμα, αφήνοντας την Κίνα.
Το Airbnb δίνει «δουλειά»
Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να αλλάξει η ζωή πολλών απλών ανθρώπων, οι οποίοι, από εκεί που δεν ήξεραν τι να κάνουν με τα σπίτια τους στο κέντρο, σήμερα να μπορούν να τα πουλήσουν ή να τα εκμεταλλεύονται οι ίδιοι. 
Το Airbnb είναι ένα ανεπανάληπτο παγκόσμιο φαινόμενο, μέσω του οποίου, σύμφωνα με την εταιρεία Cowen, θα γίνονται καθημερινά 500 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις μέχρι το 2020 και ένα δισεκατομμύριο διανυκτερεύσεις μέχρι το 2025 και φαίνεται ότι είναι έτοιμο να μεταμορφώσει την Αθήνα. 
Από τις αρχές του 2017 τα ενοικιαζόμενα μέσω του Airbnb σπίτια στην Αθήνα έχουν αυξηθεί κατά 500%, σύμφωνα με μεσίτες. Σήμερα περισσότερα από 500 άτομα στην Αθήνα διαχειρίζονται πάνω από ένα ακίνητο στο Airbnb, ενώ, σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, μόνο την περίοδο 2013 - 2014 το Airbnb δημιούργησε στην πρωτεύουσα πάνω από 1.000 νέες θέσεις εργασίας.
Πότε συμφέρει
Η βραχυχρόνια μίσθωση συμφέρει περισσότερο από την ενοικίαση σε μόνιμους κατοίκους εάν το ακίνητο έχει πληρότητα 50% σε ετήσια βάση, όπως παρατηρούν όσοι δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στον χώρο. Για καλύτερη απόδοση, ο ιδιοκτήτης πρέπει να επενδύσει σε μία καλή ανακαίνιση και, στη συνέχεια, να διατηρεί το διαμέρισμα φροντισμένο. Κι αυτό γιατί όσοι κάνουν διακοπές σε AirBnB είναι τουρίστες εμπειρίας, που θέλουν να κάνουν εναλλακτικές διακοπές και να ζήσουν σαν ντόπιοι. 
Μάλιστα, συχνά ζητούν από τους ιδιοκτήτες των σπιτιών προτάσεις για το πού να διασκεδάσουν και τι να κάνουν στην πόλη. Για τους ιδιοκτήτες που ζουν μακριά ή δεν έχουν το χρόνο να ασχοληθούν υπάρχουν οι διαχειριστές που αναλαμβάνουν τη μέριμνα του ακινήτου – από την καθαριότητα και τη συντήρηση μέχρι τις φωτογραφίες μέσω των οποίων θα το προβάλλουν στη διαδικτυακή πλατφόρμα – και την επικοινωνία με τους τουρίστες που θα μείνουν σε αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)