Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Σε φορολογικούς παράδεισους κρύβεται το τεράστιο παγκόσμιο χρέος των 226 τρισ. δολ.

Tρεις φορές μεγαλύτερο από το παγκόσμιο ΑΕΠ είναι πλέον το παγκόσμιο χρέος, το οποίο εκτοξεύθηκε στα 226 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με έρευνα του Διεθνούς Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικής (IIF).Tο Ινστιτούτο εκτιμά πως το παγκόσμιο χρέος αντιστοιχεί πλέον στο 324% του παγκόσμιου ΑΕΠ. H αύξηση του χρέους οφείλεται κυρίως στην άνοδο του επιπέδου του χρέους στον αναπτυσσόμενο κόσμο σε όλο τον κόσμο, που ανέρχεται πλέον στα 59 τρισ. δολάρια.

Την ίδια ώρα, το IFF καταγράφει κάποια ρίσκα εξυπηρέτησης του χρέους, ειδικά στις αναδυόμενες οικονομίες που έχουν δανειστεί σε σκληρό νόμισμα όπως το ευρώ ή το δολάριο.Συγκεκριμένα, υπολογίζει ότι πριν από το 2018 περίπου 1,7 τρισ. χρέους πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί ή να αποπληρωθεί στις αναδυόμενες οικονομίες. Να σημειώσουμε, τέλος, πως το χρέος αυτό θα αποκτήσει μεγαλύτερο κόστος αν τα επιτόκια στις δυτικές οικονομίες αυξηθούν και τα νομίσματα τους ενισχυθούν.

Και το ερώτημα που τίθεται είναι που κρύβεται όλο αυτό το τεράστιο παγκόσμιο χρέος ; Σε ποιους χρωστάνε όλα αυτά τα τεράστια ποσοστά οι οφειλέτες; Η απάντηση είναι απλή. Τα αστρονομικά αυτά ποσά συσσωρεύονται και κρύβονται σε φορολογικούς παραδείσους από πολυδισεκατομυριούχους όπου παραμένουν αθέατα και αντιπαραγωγικά. Αυτή η απτή όσο και κωμικοτραγική πραγματικότητα, εξηγεί την τρομακτική διεύρυνση των εισοδηματικών ανισοτήτων και τις παγκόσμιες οικονομικές κρίσεις. Όπως και το γεγονός ότι, ενώ υπάρχει αλματώδης τεχνολογική ανάπτυξη, οι πολίτες αναγκάζονται να εργάζονται περισσότερο για να ανταποκριθούν στα προς το ζειν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)