Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Φόρος στο Ίντερνετ, σαν την Ουγγαρία του Orban ... που δεν εφάρμοσε ποτέ


Φόρος στο Ίντερνετ, σαν την Ουγγαρία του OrbanΤου Νίκου Χρυσικόπουλου

Το Φθινόπωρο του 2014 η ουγγρική κυβέρνηση του Viktor Orban, γνωστού για τις αντιευρωπαϊκές (sic) απόψεις του, εξήγγειλε την πρόθεσή της να επιβάλει φόρο στη χρήση του ίντερνετ. Το μέτρο προέβλεπε χαράτσι 150 φιορινιών (50 λεπτών του ευρώ) για κάθε gigabyte πληροφορίας που θα "κατεβάζουν" ή θα "ανεβάζουν" οι χρήστες του Ιντερνετ. Η ουγγρική κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει το σκεπτικό της, χαρακτήρισε τον φόρο λογική προέκταση των φόρων στην κινητή και σταθερή τηλεφωνία...
Μετά τις πρώτες ηχηρές διαμαρτυρίες και σε μια εμφανή προσπάθεια αναδίπλωσης, ανακοινώθηκε ότι στο φόρο θα μπει πλαφόν χρέωσης 700 φιορινιών (2,3 ευρώ) για κάθε ιδιώτη χρήστη και 5.000 φιορινιών (περίπου 17 ευρώ) για τους εταιρικούς χρήστες. Σύντομα οι αντιδράσεις γιγαντώθηκαν και με τη βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κατέληξαν σε μαζικές διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις, με αιχμή το επιχείρημα ότι η φορολόγηση του Ιντερνετ ουσιαστικά αποτελεί απόπειρα να περιοριστεί η πρόσβαση στην πληροφόρηση. Η τέως επίτροπος Τεχνολογίας της Ε.Ε., Neelie Kroes, είχε δηλώσει τότε πως το μέτρο θα αποβεί εις βάρος του τμήματος της ουγγρικής οικονομίας που διεξάγεται ψηφιακά, πλήττοντας τις συναλλαγές μέσω ίντερνετ.

Μποστά στις αυξανόμενες επικρίσεις, η  κυβέρνηση Orban ανέκρουσε πρύμναν και πήρε πίσω το φόρο, φοβούμενη κοινωνική έκρηξη, ιδιαίτερα από τους νέους που έβλεπαν τον φόρο ως επίθεση στον εκσυχρονισμό της χώρας και επίδειξη κρατικού αυταρχισμού με τη μορφή της φορολόγησης.

Σε λιγότερο από ένα μήνα


Σχεδόν δύο χρόνια μετά και 1.500 χιλιόμετρα νοτιότερα, η ελληνική κυβέρνηση επιλέγει το μοντέλο της έμμεσης φορολογίας για να αυξήσει το κόστος χρήσης του ίντερνετ στη χώρα. Όσοι χαρακτήριζαν "ακραίο" το σενάριο φορολόγησης των ευρυζωνικών συνδέσεων όταν αυτό είδε το φως της δημοσιότητας, βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με έναν από τους πλέον αντιαναπτυξιακούς φόρους, καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποφάσισε, από την 1η Ιουλίου 2016, την επιβολή φόρου 5% στις ευρυζωνικές συνδέσεις, αλλά και 10% στη συνδρομητική τηλεόραση.
Παρά τις προειδοποιήσεις ότι η επιπλέον φορολόγηση στις συνδέσεις διαδικτύου θα αποτελέσει τροχοπέδη για πολίτες, επιχειρήσεις, αλλά και την λειτουργία του δημόσιου τομέα, στην προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας, η κυβέρνηση μπροστά στην βούληση να κλείσει το νέο μνημόνιο, προχώρησε τελικώς στην επιβολή του μέτρου.
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, το χαράτσι θα επιβληθεί σε όλες τις συνδέσεις στο διαδίκτυο, είτε για επαγγελματική, είτε για ιδιωτική χρήση μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών, tablet ή κινητών τηλεφώνων και άλλων συσκευών. Με συμπληρωματικές διατάξεις αναμένεται να καθοριστούν οι λεπτομέρειες και να λυθούν τα (πολλά) προβλήματα τεχνικής εφαρμογής. Λόγου χάρη, πως σε ένα συνδυαστικό πακέτο κινητής, σταθερής, ιντερνετ και τηλεόρασης που προσφέρεται σήμερα στην αγορά, πως θα επιβληθεί το 5% στην ευρυζωνική σύνδεση και το 10% στη συνδρομητική τηλεόραση;
Και δεν είναι μόνον η έμμεση φορολόγηση, αφού η σύνδεση στο διαδίκτυο και γενικότερα οι τηλεπικοινωνίες εφεξής θα κοστίζουν ακριβότερα για τα νοικοκυριά, με την αύξηση του ΦΠΑ από το 23%, στο 24%, ως είδος πολυτελείας...
Και όλα αυτά ενώ, σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων για το β΄ εξάμηνο του 2015, η διείσδυση των ευρυζωνικών συνδέσεων στη χώρα μας μετά κόπων και βασάνων ανέρχεται μόλις στο 30,8% επί του πληθυσμού, στην 11η θέση μεταξύ των χωρών στην Ε.Ε.
 
Βολές από ΣΕΠΕ

Οι αντιδράσεις για το μέτρο έχουν ήδη διατυπωθεί. Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), έκανε λόγο για καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία, την κοινωνία και τους πολίτες από την επιβολή μίας ακόμη πρόσθετης φορολόγησης σε κινητή τηλεφωνία, διαδίκτυο και συνδρομητική τηλεόραση.
Σε σχετική ανακοίνωση ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι μια τέτοια επιβάρυνση, πλήττει πρωτίστως τους πολίτες, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σε μία περίοδο που ο προϋπολογισμός τους βάλλεται από παντού και μάλιστα για ένα τόσο απαραίτητο αγαθό, όχι μόνο για την καθημερινότητα αλλά και την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Επίσης, τονίζεται, η επιπλέον φορολόγηση στις συνδέσεις διαδικτύου, θα πλήξει το μεγάλο στόχο της ψηφιακής επανεκκίνησης, λειτουργώντας αποτρεπτικά τόσο στον πολίτη όσο και στον ιδιωτικό τομέα και τις επιχειρήσεις για την απόκτηση υπηρεσιών, εφαρμογών και προϊόντων τεχνολογίας, αποθαρρύνοντας ακόμα και τις αυτονόητα αναγκαίες χρήσεις της.
"Παράλληλα, η επιβολή επιπλέον φόρου στις ελληνικές εταιρίες συνδρομητικής τηλεόρασης, βασικό χρηματοδότη του ελληνικού αθλητισμού και κινηματογράφου, είναι βέβαιο πως θα δημιουργήσει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού υπέρ των εταιριών του εξωτερικού, που θα παρέχουν αντίστοιχες υπηρεσίες χωρίς επιπλέον φόρο.  Ιδιαίτερα τη στιγμή που, πέραν όλων των άλλων επιβαρύνσεων που υφίστανται οι ελληνικές εταιρίες συνδρομητικής τηλεόρασης, ήδη καταβάλλουν και 3% ετησίως επί των εσόδων τους για την άδεια δορυφορικής εκπομπής. Τέλος, θα ήταν το απολύτως λάθος μήνυμα για τους χιλιάδες των εργαζομένων στις εταιρίες του κλάδου, για τις επενδύσεις και, εν γένει, την ανάληψη οικονομικής δραστηριότητας στο δυναμικό τομέα τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, τη στιγμή που η χώρα χρειάζεται εργαλεία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας", καταλήγει ο ΣΕΤΕ.

Nikos.chrissikopoulos@capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)