Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Έντ Σνόουντεν: Δεν θα έπρεπε να σας ζητούν άδεια για να σας ακούνε; «Εγκαταλείψτε το Dropbox, το Facebook και το Google»


Έντ Σνόουντεν: «Εγκαταλείψτε το Dropbox, το Facebook και το Google»
To πρόσωπο του Έντουαρντ Σνόουντεν φτιαγμένο με τουβλάκια Lego σε έκθεση Κινέζων καλλιτεχνών στο Αλκατράζ των ΗΠΑ.
Ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο σύμβουλος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που τόλμησε να αποκαλύψει την έκταση της μαζικής παρακολούθησης από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, προτρέπει τους χρήστες του Διαδικτύου να τιμήσουν το δικαίωμά τους στο απόρρητο των επικοινωνιών τους ακόμα και «όταν δεν έχουν τίποτα να κρύψουν» και να επιλέξουν εφαρμογές επικοινωνίας που αναπτύχθηκαν με σεβασμό στην μυστικότητα των υπηρεσιών. Ο άνθρωπος που συνταράχτηκε από όσα είδε να συμβαίνουν στην NSA εκ των έσω, λέει, πως το θέμα του απορρήτου θα πρέπει να προσεγγίζεται διαφορετικά. «Δεν θα έπρεπε να δικαιολογήσετε εσείς γιατί θέλετε να επικοινωνείτε με μυστικότητα, ιδιωτικά. Οι κυβερνήσεις θα έπρεπε να αιτιολογούν γιατί θέλουν να σας στερήσουν αυτό το δικαίωμα.», όπως οποιοδήποτε θα έπρεπε να ζητήσει την άδειά σας για να ακούει όσα λέτε με κάθε συνομιλητή σας, όχι γιατί λέτε κάτι κρυφό, αλλά γιατί έχετε το δικαίωμα να συζητάτε ιδιωτικά.

Ο Σνόουντεν, που έχει πάρει άσυλο στην Μόσχα, αναφέρθηκε σε υπηρεσίες που δεν κάνουν όλα όσα χρειάζονται για να σεβαστούν το δικαίωμα αυτό και έγινε συγκεκριμένος: «εγκαταλείψτε Dropbox, και εταιρείες όπως το Facebook και το Google», είπε ο μηχανικός λογισμικού που καταζητείται από τις ΗΠΑ για τις αποκαλύψεις των μυστικών προγραμμάτων παρακολούθησης που χρησιμοποιεί ευρύτερα απ'όσο πίστευε κανείς. «Αναζητήστε ανταγωνιστικές εφαρμογές εταιρειών που κάνουν κρυπτογράφηση των αρχείων σας στο σύστημά σας, κάνουν την μεταφορά κρυπτογραφημένα και τα τηρούν κρυπτογραφημένα στους διακομιστές τους». 

 
Εναλλακτικά, ο άνθρωπος που τιμήθηκε νωρίτερα με το «εναλλακτικό βραβείο Νόμπελ», πρότεινε τις εφαρμογές SpiderOak (στην θέση του Dropbox), στο SilentCircle (κλήσεις και SMS) και στις εφαρμογές της WhisperSystems (RedPhone).
Τέλος, ο γνωστός Εντ επισημαίνει ότι εάν μια τεχνολογική εταιρεία δέχεται να μειώσει την ασφάλεια των συστημάτων και των υπηρεσιών της ως αποτέλεσμα των πιέσεων μιας κυβέρνησης, τότε αυτή η εταιρεία θα βρεθεί αντιμέτωπη με ανάλογα αιτήματα και από άλλες κυβερνήσεις και θα ενδώσει. Εάν για παράδειγμα, είπε ο Σνόουντεν, η επικοινωνία μέσω των τηλεφώνων της Apple παρακολουθείται από την αμερικανική κυβέρνηση, κανείς στην Γερμανία ή αλλού δεν θα το αγόραζε και κάτι τέτοιο θα σήμαινε απώλειες θέσεων εργασίας, εσόδων, φόρων κ.λπ. 

 
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκτενή συνέντευξη του Σνόουντεν στον New Yorker, με αφορμή το ντοκιμαντέρ CitizenFour που καταγράφει τις κινήσεις του πρώην συμβούλου της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας των ΗΠΑ, μετά τις αποκαλύψεις του.



Την ίδια στιγμή, ο Τιμ Μπέρνερς Λι, ο άνθρωπος που συνέλαβε την ιδέα του Παγκόσμιου Ιστού επανέλαβε από το Λονδίνο την έκκληση να ανακτήσουμε την κυριότητα των δεδομένων μας: «Θα ήθελα να φτιάξουμε έναν κόσμο στον οποίο εγώ είμαι κύριος των δεδομένων μου. Μπορώ να σας τα πουλήσω και να διαπραγματευτούμε την τιμή, αλλά το σημαντικό είναι ότι, σύμφωνα με τον νόμο, θα διατηρώ την κυριότητά τους. Πολλά υπέροχα, και χρήσιμα, πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν», εξηγεί ο 'Αγγλος Σερ. Διαβάστε τι είπε ο Τιμ Μπέρνερς Λι.

http://tech.in.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)