μπορεί να ονομάζεται φρέσκο.
Παστεριωμένο γάλα: το παστεριωμένο γάλα πρέπει να έχει παραχθεί με επεξεργασία σε υψηλή θερμοκρασία για μικρό χρονικό
διάστημα (τουλάχιστον σε 71,7 °C για 15 δευτερόλεπτα ή άλλο ισοδύναμο συνδυασμό) ή με μέθοδο παστερίωσης κατά την οποία
χρησιμοποιούνται διάφοροι συνδυασμοί χρόνου θέρμανσης και θερμοκρασίας για την επίτευξη ισοδύναμου αποτελέσματος [οδηγία
92/46/ΕΟΚ του Συμβουλίου (ΕΕ αριθ. L 268 της 14. 9. 1992, σ. 24)].
ΜΗ ΦΡΕΣΚΟ ΓΑΛΑ
το γαλα U.H.T ( ultra heat treatment or ultra hight temperature processing ) Γάλα Υψηλής Παστερίωσης νοείται το γάλα που
έχει υποστεί θερμική επεξεργασία με έκθεση +85οC έως +127οC και για τέτοιο χρονικό διάστημα ώστε να ανταποκρίνεται σωστά
στις δυο χημικές δοκιμασίες που εφαρμόζονται για το παστεριωμένο γάλα. Το γάλα υψηλής παστερίωσης πρέπει να ψύχεται αμέσως
μετά την θερμική επεξεργασία σε θερμοκρασία όχι μεγαλύτερη των +6οC, ενώ η διάρκεια συντήρησης ορίζεται με ευθύνη του
παρασκευαστή. Αναγράφονται σε εμφανές σημείο της συσκευασίας οι λέξεις «Γάλα» και «Υψηλής Παστερίωσης». Απαγορεύεται σε
οποιοδήποτε σημείο της συσκευασίας η αναγραφή των λέξεων «φρέσκο» και «παστεριωμένο». »
Αγορανομικής διάταξης 7/2009 άρθρο 33 που προβλέπει :
Πρώτον την υποχρέωση των παραγωγών για την αναγραφή ενδείξεων επί της συσκευασίας των πάσης φύσεως γαλακτοκομικών
προϊόντων, που υποδηλώνουν τη χώρα προέλευσης της πρώτης ύλης (γάλακτος), που χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή και διάθεση
των προϊόντων αυτών στον τελικό καταναλωτή και
Δεύτερον τις υποχρεώσεις των λιανοπωλητών, για τον τρόπο τοποθέτησης των γαλακτοκομικών προϊόντων στα σημεία πώλησης των
καταστημάτων τους.
Στη σχετική αγορανομική διάταξη υπάγονται ακόμη
α)Οι διάφορες κατηγορίες γάλακτος
β)Το γάλα σε σκόνη, προοριζόμενο για βρέφη και νήπια
γ) Τα σοκολατούχα γάλατα
δ) Τα γιαούρτια ( με προσθήκη ή μη άλλων υλών όπως φρούτα, δημητριακά, μέλι κ.λ.π)
ε) Τα επιδόρπια πάσης φύσεως με βάση το γάλα.
στ) Οι κρέμες, ρυζόγαλα και κρέμες γάλακτος.
Ακόμη στην εν λόγω αγορανομική διάταξη επί της κλειστής συσκευασίας των προϊόντων και όταν αυτά παράγονται στην Ελλάδα, θα
πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά η ένδειξη που υποδηλώνει τη χώρα (π.χ από γάλα προέλευσης 100% Ελληνικό ή 100% Ολλανδικό)
ή τις χώρες (π.χ. από την πρόσμιξη γάλακτος…..% Ελληνικό,…..% Ολλανδικό) προέλευσης γάλακτος από το οποίο παρασκευάσθηκαν.
Σε περίπτωση που τα παραπάνω προϊόντα προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (ΕΕ) , πλην της Ελλάδος ή εισάγονται
από τρίτες χώρες τότε επί της συσκευασίας τους πρέπει να αναγράφεται η ένδειξη που υποδηλώνει την συγκεκριμένη χώρα
παραγωγή τους(π.χ. παράγεται στην Ολλανδία). Οι ενδείξεις αυτές πρέπει να αναγράφονται στην Ελληνική γλώσσα και στο ίδιο
οπτικό πεδίο με την ονομασία των προϊόντων.
Οι λιανοπωλητές για τα πάσης φύσεως πωλούμενα γάλατα υποχρεούνται να τοποθετούν τα προϊόντα
α) απλής παστερίωσης (φρέσκο γάλα)
β) υψηλής παστερίωσης
γ) μακράς διάρκειας
δ) εβαπορέ, ζαχαρούχο ή μη, σε ευδιάκριτα- ξεχωριστά σημεία (π.χ. στα χρησιμοποιούμενα ψυγεία σε ξεχωριστό ράφι το φρέσκο
γάλα και σε άλλο ράφι το γάλα υψηλής παστερίωσης), έτσι ώστε ο καταναλωτής να μπορεί να επιλέξει με ασφάλεια το γάλα που επιθυμεί να προμηθευτει
επιμελεια: ΜΑΛΛΙΑΚΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
Συνδέουν το παστεριωμένο γάλα με την αύξηση των κρουσμάτων της σκλήρυνσης κατά πλάκας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι έδειξε πρωτοποριακή μελέτη της Νευρολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ στον πληθυσμό της Κρήτης
Τη δραματική αύξηση, έχει σχεδόν εξαπλασιαστεί, της σκλήρυνσης κατά πλάκας στον πληθυσμό της Κρήτης τα τελευταία 30 χρόνια και την συσχέτισή της με την κατανάλωση παστεριωμένου εισαγόμενου αγελαδινού γάλακτος από τους πάσχοντες, αποκαλύπτει μεγάλη μελέτη της Νευρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Κρήτης που δημοσιεύθηκε στο κορυφαίο διεθνές επιστημονικό περιοδικό “Neurology” και παρουσιάζεται σε επιστημονικό συνέδριο που πραγματοποιείται στην Αγία Πελαγία.
Όπως είπε στην “Π” ο καθηγητής Νευρολογίας Ανδρέας Πλαϊτάκης, επικεφαλής της μελέτης, το συμπέρασμα αυτό υποστηρίζεται και από άλλες μελέτες που έχουν γίνει διεθνώς.
Πώς το γάλα σχετίζεται με τη νόσο
Πώς όμως η πηγή του γάλακτος μπορεί να σχετίζεται με την ασθένεια;
Σε σύγκριση με το γάλα από βοοειδή, η σύνθεση πρωτεΐνης του αιγοπρόβειου γάλακτος προσομοιάζει περισσότερο με εκείνη του ανθρωπίνου γάλακτος. Επίσης προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι η σύνθεση πρωτεΐνης του αιγοπρόβειου γάλακτος είναι διαφορετική από εκείνη του αγελαδινού γάλακτος και ότι η παστερίωση του τελευταίου αυξάνει την πιθανότητα ενεργοποίησης του ανοσοποητικού συστήματος. Επιπλέον, το φρέσκο γάλα, εν σχέσει με το παστεριωμένο, τροποποιεί τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου, ενώ είναι γνωστό ότι τα βακτήρια της εντερικής χλωρίδας περιέχουν πρωτεΐνες που προσομοιάζουν με αυτές της μυελίνης του νευρικού συστήματος του ανθρώπου και ως εκ τούτου μπορεί να ευαισθητοποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα για να προσβάλλει το νευρικό. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται μοριακή μιμική και είναι γνωστό ότι αποτελεί μηχανισμό που έχει ενοχοποιηθεί στην πρόκληση αυτοάνοσων νοσημάτων, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού μπορεί να αναγνωρίσει δικά του συστατικά ως ξένα (λόγω ομοιότητας) και να κινητοποιηθεί ώστε να τα καταστρέψει.
Οι παρατηρήσεις αυτές ενισχύονται από δεδομένα που δείχνουν ότι η κατανάλωση του αγελαδινού γάλακτος είναι σχετικά υψηλή στις βιομηχανικές χώρες και ότι υπάρχει σημαντική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης αγελαδινού γάλακτος και της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Πάνω από το 90% των ασθενών έπιναν εισαγόμενο αγελαδινό γάλα
Η μελέτη έδειξε ότι οι παππούδες και οι γιαγιάδες των ασθενών με ΣΚΠ έπιναν σχεδόν αποκλειστικά γάλα της αίγας, ενώ περίπου 50% των παιδιών τους (δηλαδή οι γονείς των ασθενών με ΣΚΠ) έπιναν γάλα της αίγας. Αντίθετα, για πάνω από 90% των ασθενών με ΣΚΠ, η πηγή του γάλακτος ήταν το παστεριωμένο εισαγόμενο βόειο γάλα (μόνο το 2-5% έπιναν το τοπικό γάλα κατα την εκδήλωση της νόσου).
Ο κ. Πλαϊτάκης μιλώντας στην “Π” υπογράμμισε:
“Πιστεύουμε ότι η παρατήρηση μας, ότι η μετάβαση από το φρέσκο γάλα της αίγας στο παστεριωμένο αγελαδινό γάλα, σχετίζεται με την αύξηση της ΣΚΠ στην Κρήτη, είναι πολύ σημαντική για να αποτελέσει αφετηρία για νέες ερευνητικές προσπάθειες, όπως τονίζεται στα highlights του NEUROLOGY