(Άρθρο του περιοδικού ΤΡΙΤΟ ΜΑΤΙ, τεύχος 126, Οκτώβριος 2004,
σελίδες 34 - 43)
σελίδες 34 - 43)
Ορισμένα άγνωστα στοιχεία για το γάλα…
Τα παρακάτω στοιχεία αφορούν τα όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ και είναι στοιχεία που έχουν ληφθεί από το site: www.notmilk.com
- To 1930, η μέση αγελάδα παρήγαγε περίπου 6 κιλά γάλα την ημέρα. Το 1988, με την επιλογή ράτσας, την καταλληλότερη διατροφή και τη χρήση αντιβιοτικών, η παραγωγή είχε ανέβει στα 20 κιλά περίπου. Σήμερα με τη χρήση της συνθετικής αυξητικής ορμόνης, η μέση αγελάδα στις βιομηχανικές φάρμες παραγωγής γάλακτος αρμέγεται 2 με 3 φορές την ημέρα και δίνει περίπου 50 κιλά γάλα ημερησίως!
- Γάλα και αντιβιοτικά. Η ιστορία τους ξεκινάει το 1953, χρονιά που η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέτρεψε τη χρήση αντιβιοτικών στη διατροφή των αγελάδων αφενός μεν ως ουσίες που επιταχύνουν την ανάπτυξη των ζώων και την παραγωγή γάλακτος και αφετέρου για λόγους προστασίας των ζώων από τις διάφορες λοιμώξεις. Σήμερα περισσότερο από το 50% της συνολικής ποσότητας των αντιβιοτικών που παράγονται στις ΗΠΑ αποτελούν μέρος της διατροφής των ζώων σε φάρμες. Στο θέμα αυτό υπάρχουν μερικά σημεία που αξίζουν ιδιαίτερη προσοχή. Το πρώτο είναι δύο φόβοι για τις επιδράσεις που έχει η τόσο διαδεδομένη χρήση των αντιβιοτικών στην υγεία των ανθρώπων. Πρακτικά σήμερα όλοι όσοι πίνουμε γάλα ή τρώμε αυγά, καταναλώνουμε κρέας ή ψάρια που έχουν παραχθεί σε βιομηχανοποιημένες συνθήκες, εισάγουμε καθημερινά στον οργανισμό μας κάποιες ποσότητες αντιβιοτικών. Για τον λόγο αυτό, κάποιοι άνθρωποι που είναι ευαίσθητοι σε αυτά μπορεί να παρουσιάσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε αυτά.
Πιο σημαντικό όμως θέμα είναι η πιθανότητα ανάπτυξης μικροβίων που είναι ανθεκτικά σε όσα αντιβιοτικά έχουμε καταναλώσει χωρίς να το ξέρουμε με την τροφή μας. Είναι αστείο να γίνεται τόσος λόγος για τις συνέπειες της κατάχρησης των αντιβιοτικών και ταυτόχρονα να γίνεται τόσο εκτεταμένη χρήση τους στη βιομηχανική κτηνοτροφία.
Προσέξτε όμως και το παρακάτω. Το FDA είχε καθορίσει ότι το γάλα που διατίθεται προς πώληση επιτρεπόταν να περιέχει μικρές ποσότητες αντιβιοτικών, αυτές όμως δεν έπρεπε να ξεπερνούν το ένα μέρος στα 100 εκατομμύρια για το κάθε αντιβιοτικό χωριστά. Όμως η χρήση της συνθετικής αυξητικής ορμόνης οδήγησε στην ανάγκη για αυξημένη χρήση αντιβιοτικών, καθώς οι αγελάδες που τους δίνουν ορμόνη έχουν την τάση να παθαίνουν μαστίτιδα 79 φορές ευκολότερα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν στο γάλα τους μεγαλύτερες ποσότητες αντιβιοτικών από αυτές που όριζαν οι κανονισμοί. Πώς «αντιμετωπίστηκε» το πρόβλημα αυτό; Στο site αναφέρει πως «ξεπεράστηκε» με την παρέμβαση της εταιρίας που παράγει την συνθετική αυξητική ορμόνη. Το γεγονός είναι πως η Margaret Miller, μια από τις επιστήμονες που δούλευαν για τη συγκεκριμένη εταιρία που παράγει την ορμόνη, προσελήφθη από το FDA στο σχετικό τμήμα του. Μια από τις αποφάσεις της ήταν να αυξήσει την επιτρεπόμενη περιεκτικότητα σε κάθε αντιβιοτικό κατά 100 φορές (!), στο ένα μέρος ανά εκατομμύριο..
Κάτι αντίστοιχο έγινε και με ένα νέο αντιβιοτικό, τη Liquamyocin 200, που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για τη μαστίτιδα. Το αρχικό όριο είχε καθοριστεί στα 30 μέρη ανά εκατομμύριο. Η χρήση του όμως στις αγελάδες έδειξε πως για να τις προστατεύει θα πρέπει να δίνεται σε ποσότητες που τελικά οδηγούσαν σε μεγαλύτερη συγκέντρωσή του στο γάλα, στα 300 μέρη ανά εκατομμύριο.
Τι έγινε με το πρόβλημα αυτό; Και πάλι το FDA πήρε την απόφαση πως δεν πειράζει την υγεία των καταναλωτών να πίνουν γάλα και με μεγαλύτερη συγκέντρωση του συγκεκριμένου αντιβιοτικού και αύξησε το όριο για την επιτρεπόμενη συγκέντρωσή της στα 300 μέρη ανά εκατομμύριο!
Απλό, θα σκεφθείτε. Όχι όμως και τόσο. Γιατί η Danone παραπονέθηκε πως δεν μπορούσε να επεξεργαστεί το γάλα με αυτή τη συγκέντρωση αντιβιοτικού για να κάνει γιαούρτι, καθώς τα μικρόβια που θα έκαναν αυτή τη ζύμωση δεν μπορούσαν να αναπτυχθούν και πέθαιναν λόγω της συγκέντρωση του αντιβιοτικού στο γάλα!
Τέλος, ένα σημείο που έχει οδηγήσει στις διαμαρτυρίες αρκετών ενώσεων καταναλωτών στις ΗΠΑ. Οι εταιρείες γάλακτος και γαλακτοκομικών στο θέμα των αντιβιοτικών οχυρώνονται πίσω από τη σχετική απόφαση του FDA και λένε ότι το γάλα πριν συσκευαστεί συστηματικά να ελέγχεται για τις συγκεντρώσεις αντιβιοτικών που ενδεχομένων περιέχει. Και πάλι υπάρχει μία, περίεργη για ορισμένους, λεπτομέρεια. Ο έλεγχος αυτός γίνεται μόνο για έξι συγκεκριμένα αντιβιοτικά που είναι βέβαια γνωστά στους παραγωγούς γάλακτος. Όμως, όπως κατέθεσε στη σχετική επιτροπή του Κογκρέσου οMichael Hansen του Consumer Reports, για την αντιμετώπιση της μαστίτιδας των αγελάδων μπορούν να χρησιμοποιηθούν 52 διαφορετικά φάρμακα, 30 από τα οποία είναι εγκεκριμένα και από το FDA. Γιατί από αυτά ελέγχονται μόνο τα 6; Τι γίνεται με τα υπόλοιπα 46;
· Στις ΗΠΑ λόγω της διάδοσης της χρήσης της συνθετικής αυξητικής ορμόνης στις αγελάδες που παράγουν γάλα, τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκε ένα νέο προϊόν, το βιολογικό γάλα (organic milk). Αυτό κυρίως χαρακτηρίζεται από το ότι παράγεται από αγελάδες που δεν τους δίνουν την συνθετική αυξητική ορμόνη. Σε μερικές περιπτώσεις και αντιβιοτικά, σε λιγότερες περιπτώσεις από αγελάδες που διατρέφονται αποκλειστικά με χόρτο και σε ακόμα λιγότερες το χόρτο με το οποίο διατρέφονται οι αγελάδες είναι προϊόν βιολογικής καλλιέργειας. Σταδιακά το βιολογικό γάλα άρχισε να κατακτά ένα αρκετά σημαντικό μερίδιο της αγοράς των ΗΠΑ. Η εταιρία που παράγει την συνθετική αυξητική, ορμόνη, το καλοκαίρι του 2003, έκανε μήνυση σε μια από τις εταιρίες παραγωγής βιολογικού γάλακτος για παραπληροφόρηση του κοινού και την κέρδισε! Ο λόγος της μήνυσης ήταν πως η εταιρεία που πουλούσε το βιολογικό γάλα στις ετικέτες του έγραφε πως αυτό ήταν «Hormone free, Antibiotics free, Pesticides free”. Δηλαδή γάλα χωρίς ορμόνες, αντιβιοτικά και παρασιτοκτόνα. Αυτό όμως ήταν πραγματικά παραπλανητικό για το καταναλωτικό κοινό. Προσέξτε το σκεπτικό: α) Δεν υπάρχει γάλα που δεν περιέχει ορμόνες, β) το να δίνεις αντιβιοτικά στις αγελάδες είναι νόμιμο, εφόσον η τελική συγκέντρωση των αντιβιοτικών στο γάλα δεν ξεπερνάει τα καθορισμένα από το FDA επίπεδα, και τέλος γ) κανείς κτηνοτρόφος δεν θα τάιζε τις αγελάδες του σκόπιμα παρασιτοκτόνα…
· Γάλα και επικίνδυνες χημικές ουσίες (διοξίνες-παρασιτοκτόνα).Το γάλα είναι ένα προϊόν που σχετικά συχνά επιμολύνεται από διάφορες χημικές ουσίες, όπως οι διοξίνες, τα διάφορα παρασιτοκτόνα που έχουν χρησιμοποιηθεί στην καλλιέργεια του χόρτου από το οποία διατρέφονται οι αγελάδες, ή ουσίες που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα των περιοχών που είναι οι φάρμες τους. Οι διοξίνες ως γνωστών, είναι ιδιαίτερα τοξικές ουσίες πολλών βιομηχανικών διαδικασιών που διαχέονται εύκολα στο περιβάλλον και από εκεί εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα.
Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε το 1999 στο πολωνικό επιστημονικό περιοδικό Rocz Panstw Zakl Hig, η κύρια πηγή έκθεσης του ανθρώπου στις διοξίνες είναι η τροφή του, πιο συγκεκριμένα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κρέας και τα ψάρια που ευθύνονται για το 90% της συνολικής έκθεσης σε αυτές.
Όσο για τα παρασιτοκτόνα, μια έρευνα του FDA που δημοσιεύθηκε στοEnvironmental Contamination and Toxicology το 1991 λέει ότι το FDA το 1988 έλεγξε δείγματα γάλακτος από καταστήματα που πουλούσαν γάλα σε 10 πόλεις των ΗΠΑ και διαπίστωσε ότι το 78% των δειγμάτων περιείχε υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Ακόμα, στο Pesticide News το 1994 δημοσιεύθηκε μια έρευνα που έγινε σε 12 πολιτείες της Ινδίας και για 7 χρόνια εξέταζε δείγματα γάλακτος για την ύπαρξη παρασιτοκτόνων. Η έρευνα αυτή έδειξε πως το 85% των δειγμάτων αγελαδινού γάλακτος που ελέγχθηκαν περιείχαν παρασιτοκτόνα σε συγκεντρώσεις ανώτερες από τα θεωρούμενα ως επιτρεπτά όρια. Αν όμως αμφιβάλετε για τα αποτελέσματα έρευνας που έγινε στην Ινδία, τί θα λέγατε για μια έρευνα που έγινε σε μια πολιτεία των ΗΠΑ, τη Χαβάη; Τον Απρίλιο του 1997 δημοσιεύθηκε στοEnvironmental Health Perspectives έρευνα που έδειχνε ότι η συχνότητα του καρκίνου του μαστού στις γυναίκες της Χαβάης με Ιαπωνική καταγωγή αυξήθηκε κατά 42% ανάμεσα στο 1970 και το 1985… Η χαρακτηριστικότερη ίσως περίπτωση είναι εκείνη του γάλακτος που προερχόταν από φάρμες της Καλιφόρνια. Αυτό βρέθηκε να περιέχει μια σειρά από χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ως καύσιμα πυραύλων!
· Γάλα και Νόσος των Τρελών Αγελάδων. Αν και η μετάδοση της νόσου των τρελών αγελάδων με το γάλα δεν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά, το γεγονός είναι ότι η κυβέρνηση της Αγγλίας, όταν είχε ξεσπάσει η επιδημία, είχε απαγορεύσει την πώληση του γάλακτος από άρρωστα ζώα επειδή δεν μπορούσε να αποκλεισθεί το γεγονός της μετάδοσής της με αυτό τον τρόπο. Τώρα το τι είχε συμβεί με το γάλα των «τρελών αγελάδων» πριν από τη διάγνωση της πάθησής τους και σε τι κινδύνους έχουν μπει όσοι το κατανάλωσαν, αυτό κανείς δεν μπορεί να το πει με σιγουριά. Γεγονός πάντως είναι πως υπάρχει καταγεγραμμένη η περίπτωση ενός 24χρονου φυτοφάγου που παρουσίασε τη Νόσο των Τρελών Αγελάδων, ενώ η μόνη επαφή του με ζωικά τρόφιμα ήταν το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Σύμφωνα με τον Michael Hornsbyκαι τους London Times (23/8/97), οι επιστήμονες φοβόντουσαν πως η μόνη εμφανώς πιθανή πηγή μόλυνσής του ήταν το γάλα.
· Θυμάστε μια φορά και έναν καιρό την πέτσα που έκανε το γάλα; Οφειλόταν στα πλούσια λιπαρά του. Μήπως θυμάστε και ότι μας έλεγαν πως όσο πιο καλό ήταν το γάλα τόσο παχύτερη ήταν η πέτσα του; Σήμερα τί έχει γίνει η πέτσα αυτή; Ομογενοποιήθηκε! Αλλά για σκεφθείτε: όταν με διάφορους τρόπου εξαναγκάζεις μια αγελάδα να βγάλει τριπλάσιο γάλα από όσο θα έβγαζε φυσιολογικά, είναι ποτέ δυνατόν το γάλα αυτό να έχει την ίδια περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά;
· Ίσως έχετε ακούσει ή σας έχουν πει πως σε περίπτωση που δεν σας πιάνει ύπνος να πιείτε ένα ποτήρι ζεστό γάλα. Ακόμα, είναι πιθανό να έχετε ακούσει διάφορους ή να έχετε νοιώσει και εσείς την δυσκολία του να σταματήσεις την κατανάλωση γάλακτος ακόμα και όταν σου έχει γίνει φανερό ότι δεν μπορείς να το χωνέψεις. Ή για την ιδιαίτερα έντονη επιθυμία κάποιων παιδιών για το γάλα. Για την καζομορφίνη όμως έχετε ακούσει τίποτα; Ένα οπιοειδές που υπάρχει στο γάλα ή το παράγει ο οργανισμός κατά τον μεταβολισμό της καζεΐνης. Ένα σημείο που έχει συγκεντρώσει την προσοχή πολλών ερευνητών είναι το γεγονός ότι η καζομορφίνη βρίσκεται στα ούρα παιδιών με Διαταραχή Συγκέντρωσης της Προσοχής, με Αυτισμό καθώς και σε ενήλικες με Σχιζοφρένεια ή και κάποιες άλλες νευρολογικές διαταραχές..
Συμπληρωματικά στοιχεία που ήταν γραμμένα διάσπαρτα στο αυθεντικό άρθρο:
Δεν είναι μόνο ότι το αγελαδινό γάλα παρουσιάζει τη μικρότερη συμβατότητα με τις ανθρώπινες ανάγκες, σε σχέση με το γάλα άλλων ζώων όπως το πρόβατο ή η γίδα (της οποίας το γάλα θεωρείται το καλύτερο μετά το ανθρώπινο). Οι παλαιότεροι θυμούνται ασφαλώς ότι το γάλα της γαϊδούρας εθεωρείτο φάρμακο για πολλές περιπτώσεις.
Η δυνατότητα όμως της αγελάδας να παράγει πολύ γάλα έχει οδηγήσει στην προσπάθεια καθιέρωσης υπερκατανάλωσης του αγελαδινού γάλακτος, παραγνωρίζοντας τους παραπάνω παράγοντες.
Ακόμη και έτσι όμως, έχει τεράστια διαφορά η κατανάλωση του γάλακτος αγελάδων ελεύθερης βοσκής από το γάλα ζώων που ζουν ακίνητα όλη τη ζωή τους σε ένα χώρο και έχουν μετατραπεί σε μηχανές παραγωγής γάλακτος (50 λίτρα την ημέρα!) με τη χορήγηση αυξητικών ορμονών και αντιβιοτικών…
~#~*~#~* ~#~* ~#~* ~#~* ~#~* ~#~* ~#~* ~#~* ~#~* ~#~* ~#~* ~#~* ~#~
Η ιερή στιγμή του θηλασμού ενός βρέφους από τη μητέρα του. Όλες οι έρευνες συμφωνούν με την πανάρχαιη πείρα όλης της ανθρωπότητας. Τίποτε δεν αντικαθιστά τη διατροφή με μητρικό γάλα, κατά το πρώτο στάδιο της ζωής ενός ανθρώπου. Επί πλέον, εκτός από τέλεια τροφή η διαδικασία λήψης του μητρικού γάλακτος από το βρέφος βοηθά στη δόμηση ενός ανθρώπου χωρίς ψυχολογικά τραύματα.
Στην εποχή μας όμως, προωθείται ανεξέλεγκτα η άποψη ότι το μητρικό γάλα μπορεί να αντικατασταθεί από άλλα γάλατα -περισσότερο ή λιγότερο συμβατά με τις πραγματικές ανθρώπινες ανάγκες. Οι γιατροί χορηγούν φάρμακα στις μητέρες για να σταματήσει η παραγωγή γάλακτος από το σώμα τους, συνήθως με τη δικαιολογία της αποφυγής της επώδυνης «πέτρωσης». Αυτό το πέτρωμα του γάλακτος όμως στο γυναικείο στήθος οφείλεται ακριβώς στο ότι η μητέρα έρχεται σε ελάχιστη επαφή με το νεογέννητο μέσα στις κλινικές, πράγμα που θα επέτρεπε την άμεση κατανάλωσή του γάλακτος από το νεογνό.
Η διαφήμιση φροντίζει να πείσει ότι το μητρικό γάλα δεν είναι αναντικατάστατο, ενώ η μόδα –στο όνομα της καλής εμφάνισης (για πόσο αλήθεια;) καταδικάζει έναν νέο άνθρωπο στη στέρηση της πιο πολύτιμης ψυχικής και σωματικής βάσης..
http://www.siouras-therapies.gr/2010/11/13.html
(Το αφιέρωμα συνεχίζεται τις επόμενες ημέρες)
(Όλες οι αναρτήσεις του αφιερώματος :http://eleftheroiellines.blogspot.com )
(Το αφιέρωμα συνεχίζεται τις επόμενες ημέρες)
(Όλες οι αναρτήσεις του αφιερώματος :http://eleftheroiellines.blogspot.com )
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)