Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Σωρεία ανησυχητικών καταγγελιών για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Συρία

Άμεση κατάπαυση του πυρός για να μπορέσει ο ΟΗΕ να βοηθήσει τους Σύρους που πλήττονται από την εμφύλια διαμάχη στη χώρα τους ζητά η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ και τονίζει ταυτόχρονα ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο πρέπει να επιληφθεί του θέματος της Συρίας και να εξετάσει το αν διαπράττονται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Προσεκτική για το ζήτημα του χαρακτηρισμού του Άσαντ ως εγκληματία πολέμου η Χ.Κλίντον λέγοντας ότι ο Άσαντ «θα μπορούσε να εντάσσεται σε αυτήν την κατηγορία»· άσυλο για το Σύρο ηγέτη θα μπορούσε να δώσει η Τυνησία.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ολοένα και ανησυχητικότερη η εικόνα από τη χώρα, τους 7.500 ξεπερνούν οι νεκροί λένε ο ΟΗΕ και η συριακή αντιπολίτευση, εκτιμώντας έτσι ότι είναι διπλάσιοι από τις επίσημες αναφορές.
Κατάπαυση πυρός ζητά η Πιλάι
Σε παρέμβαση της στις εργασίες του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη , η ύπατη αρμοστής Νάβι Πιλάι ζήτησε την «άμεση κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους». Επιπλέον η Πιλάι κάλεσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να ερευνήσει τα γεγονότα στη Συρία, για την οποία υπογράμμισε πως λαμβάνει όλο και πιο ανησυχητικές αναφορές.
Επισήμανε ακόμη ότι είναι δύσκολο να καθοριστεί «με ακρίβεια ο αριθμός των θυμάτων». Σύμφωνα με την καταμέτρηση της κυβέρνησης της Συρίας, ως τις 15 Φεβρουαρίου οι νεκροί ήταν 3.838 (2.493 πολίτες και 1.345 ένστολοι) αλλά «ο πραγματικός απολογισμός πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερος», τόνισε η Πιλάι. Περίπου 500 είναι τα παιδιά που έχουν σκοτωθεί, πρόσθεσε.
Μέσα στο Φεβρουάριο, όπου πολιορκείται και βομβαρδίζεται ανηλεώς η Χομς, ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά καθημερινά τους 50 και φτάνει ακόμα τους 100–μεταξύ τους είναι και πολλά γυναικόπαιδα.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μία ΜΚΟ της αντιπολίτευσης, η καταστολή του κινήματος αμφισβήτησης του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ έχει προκαλέσει πάνω από 7.600 θανάτους σε 11 μήνες. Για περισσότερους από 7.500 νεκρούς μίλησε και ο αναπληρωτής ΓΓ του ΟΗΕ, Λιν Πάσκοου, άλλες ακτιβιστικές ομάδες μιλούν για πάνω από 8.000 νεκρούς.
Χαρακτηριστικό μέσα στην βαρβαρότητά του είναι το περιστατικό που συνέβη τη Δευτέρα στη Χομς. Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, άνδρες της Σαμπίχα, της παραστρατιωτικής οργάνωσης του καθεστώτος, σταμάτησαν οικογένειες, ξεχώρισε τους άνδρες και τους σφαγίασε εν ψυχρώ «σαν πρόβατα».
Το Συμβούλιο, που συνήλθε κατεπειγόντως έπειτα από αίτημα του Κατάρ και της Τουρκίας, αναμενόταν να καταδικάσει με ευρεία πλειοψηφία τη Συρία για την «βάρβαρη» καταστολή των διαδηλώσεων στη χώρα, εξηγούσαν διπλωμάτες.
Ήδη στο σχέδιο της απόφασης του Συμβουλίου (συντάχτηκε από την Τουρκία και άλλες αραβικές χώρες) υπάρχουν αναφορές σε εκτελέσεις και δολοφονίες διαδηλωτών, βασανιστήρια και σεξουαλική βία, ενώ καλεί το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ να σταματήσει να επιτίθεται σε πολίτες και να επιτρέψει σε ανθρωπιστικές οργανώσεις να δράσουν.
Η αντιπροσωπεία της Συρίας αποχώρησε από τη συζήτηση αφού κάλεσε τις άλλες χώρες να σταματήσουν «να υποστηρίζουν το σεκταρισμό και να δίνουν όπλα» στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης στη χώρα, ενώ κατήγγειλε πως οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Δαμασκού και εμποδίζουν, όπως λέει, τις προμήθειες φαρμάκων και πετρελαίου.
«Ο αληθινός στόχος αυτής της συζήτησης είναι να δυναμώσουν οι φλόγες της τρομοκρατίας στη χώρα μου», είπε ακόμη ο Σύρος πρεσβευτής, ακολουθώντας τη επίσημη γραμμή του καθεστώτος Άσαντ περί τρομοκρατικών ομάδων που έχουν προκαλέσει την ένταση στη χώρα του.
Άλλη μία προσπάθεια για να εγκριθεί ψήφισμα πρόκειται να γίνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπογράμμισε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ που επιβεβαίωσε ότι τα μέλη του Συμβουλίου συζητούν ένα νέο σχέδιο.
Η απόφαση θα «καλεί να υπάρξει κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους και πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια στις πλέον επαπειλούμενες περιοχές συζητείται στο Συμβούλιο Ασφαλείας», είπε ο Ζιπέ. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι «σε αυτό το σχέδιο η Κίνα και η Ρωσία δεν θα χρησιμοποιήσουν το βέτο».
Η άρνηση των δύο δυνάμεων έχει εμποδίσει οποιαδήποτε ενέργεια από το όργανο του ΟΗΕ ενώ συνεχίζεται η εμφύλια σύγκρουση στη Συρία.
Θέμα χαρακτηρισμού του Άσαντ ως εγκληματία πολέμου έθεσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον. Κατά τη διάρκεια ακρόασης στη Γερουσία επισήμανε ότι ο Άσαντ «θα μπορούσε να ταιριάζει σε αυτή την κατηγορία», αλλά υπογράμμισε ότι «χρησιμοποιώντας αυτές τις ταμπέλες περιορίζει τις πιθανότητες να πειστούν οι ηγέτες να παραιτηθούν.»
Για εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται στη Συρία με υψηλές εντολές είχε μιλήσει και η Νάβι Πιλάι.
Πάντως η Τυνησία είναι έτοιμη να προσφέρει άσυλο στον Μπασάρ αλ Άσαντ και στους οικείους του, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Μονσέφ Μαρζούκι σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί την Τετάρτη στην τυνησιακή εφημερίδα La Presse.
Σημειώνεται ότι στη διάρκεια της διεθνούς διάσκεψης των «Φίλων της Συρίας» την Παρασκευή, στην οποία συμμετείχαν εξήντα χώρες, ο Μαρζούκι είχε ζητήσει να χορηγηθεί «δικαστική ασυλία» στον Μπασάρ αλ Άσαντ και την οικογένειά του και είχε κάνει λόγο για το ενδεχόμενο ο Σύρος πρόεδρος και η οικογένειά του να καταφύγουν στη Ρωσία.
Αγωνία για τους δημοσιογράφους
Εν τω μεταξύ, ο 47χρονος Βρετανός φωτογράφος Πολ Κόνροϊ, που είχε τραυματιστεί την περασμένη εβδομάδα στη Συρία, μεταφέρθηκε στο Λίβανο αργά τη Δευτέρα προς Τρίτη μέσω ενός παράνομου περάσματος. Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε από τη Sunday Times αλλά όχι από το Φόρεϊν Όφις.
Πάντως δεν επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες ότι στο Λίβανο πέρασε και η Εντίτ Μπουβιέ, ανταποκρίτρια της Le Figaro η οποία επίσης έχει τραυματιστεί και βρίσκεται στη Χομς ενώ χρειάζεται άμεσα ιατρική βοήθεια.
Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί αναγκάστηκε μάλιστα να ανασκευάσει τις δηλώσεις του, αφού είχε ανακοινώσει νωρίτερα την Τρίτη ότι είναι σώα και ασφαλής στο Λίβανο. Η κατάσταση είναι «ασαφής και περίπλοκη» είπε ο Γάλλος πρόεδρος ζητώντας συγγνώμη για την προηγούμενη δήλωση. Την μεταφορά στο Λίβανο διέψευσε και η Le Figaro.
Την ίδια ώρα, η ομάδα της συριακής Ερυθράς Ημισελήνου που διαπραγματευόταν με τις Αρχές και τους αντικαθεστωτικούς εγκατέλειψε τη Χομς, καθώς δεν υπήρξε συμφωνία για την απομάκρυνση των δυτικών δημοσιογράφων που έχουν εγκλωβιστεί στη συνοικία Μπάμπα Αμρ, την οποία βομβαρδίζει ο συριακός στρατός, δήλωσε ο πρόεδρος της οργάνωσης. Πάντως παρέδωσε τρόφιμα και άλλα εφόδια στη Χομς και την Ιντλίμπ.
, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)