Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το θέμα της ACTA 22/02/2012 - Διαμαρτυρίες σε 28 χώρες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι προτίθεται να απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να βεβαιωθεί ότι η Εμπορική Συμφωνία Καταπολέμησης της Παραποίησης (ACTA) δεν παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα.
«Σκοπεύουμε να απευθυνθούμε στο ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης για να μάθουμε αν η ACTA είναι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ασύμβατη με τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες στην ΕΕ, όπως η ελευθερία της έκφρασης, της πληροφόρησης ή της προστασίας των δεδομένων», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου Κάρελ ντε Γκαχτ.
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες αμφισβητούν το κείμενο και έχουν εμποδίσει την επικύρωσή του αναμένοντας διευκρινίσεις, εν μέσω διαδηλώσεων σε ευρωπαϊκές πόλεις.
Η ACTA, την οποία διαπραγματεύτηκαν η ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία, η Σιγκαπούρη, η Νότια Κορέα, το Μαρόκο, το Μεξικό και η Ελβετία, έχει στόχο να καταπολεμήσει την πειρατεία στο Ίντερνετ και να προστατεύσει την πνευματική ιδιοκτησία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαμαρτυρίες για την ACTA σε 28 χώρες

Σε μια προσπάθεια να προλάβουν την επικύρωση της αμφιλεγόμενης συνθήκης ACTA τον Ιούνιο από το  Ευρωκοινοβούλιο, οι πολέμιοί της σε εκατοντάδες ευρωπαϊκές πόλεις συγκεντρώθηκαν και φώναξαν ότι η συνθήκη αυτή απειλεί, μεταξύ άλλων, το Διαδίκτυο με αστυνόμευση, αλλά και το απόρρητο των επικοινωνιών.

Οι αντιδράσεις κλιμακώνονται καθώς οι διαμαρτυρίες επεκτάθηκαν σε 28 χώρες και εκατοντάδες πόλεις, από την Πολωνία από όπου ξεκίνησαν τον Ιανουάριο. Πολωνία, Τσεχία και Γερμανία αποφάσισαν να καθυστερήσουν την επικύρωση της συνθήκης, παρά το γεγονός ότι την έχουν ήδη υπογράψει νωρίτερα στο Τόκιο.

Στη Γερμανία διοργανώθηκαν διαμαρτυρίες με τη συμμετοχή χιλιάδων διαδηλωτών σε έξι τουλάχιστον πόλεις, παρά το γεγονός ότι προηγήθηκε ανακοίνωση της απόφασης του υπουργείο Εξωτερικών με την οποία η συνθήκη δεν επικυρώνεται εν όψει νέου γύρου συζητήσεων, μετά τις επιφυλάξεις που εξέφρασε το γερμανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

16 φωτογραφίες


  • Συλλογή υπογραφών με το μήνυμα EU Save the Internet: Στο avaaz.com έχουν ήδη συγκεντρωθεί περισσότερες από 2,25 εκατομμύρια υπογραφές, με σκοπό να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των 3.000.000 υπογραφών ώστε να υποβληθούν στο Ευρωκοινοβούλιο πριν την κρίσιμη απόφαση του Ιουνίου 2012.
Στην Ελλάδα, το νεοσύστατο Κόμμα των Πειρατών πρωτοστάτησε στις διαμαρτυρίες στην πλατεία Συντάγματος συγκεντρώνοντας πάνω από εκατό μέλη και φίλους του. Πέρα από την οργανωμένη ομάδα του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας απέναντι από την βουλή βρέθηκαν τόσο η Ένωση Χρηστών και φίλων Linux Ελλάδας (HEL.L.U.G.) όσο και ομάδες νέων, κάποιοι από τους οποίους φορούσαν τη διάσημη πλέον μάσκα του Guy Fawkes.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κόμματος των Πειρατών Ελλάδας, η προσέλευση των πολιτών στην Αθήνα περιορίστηκε από την πλήρη απεργία των Μέσων Μεταφοράς και αριθμώντας κοντά τους 500 διαδηλωτές δεν ήταν η μεγαλύτερη στην Ελλάδα. Η μεγαλύτερη στην Ελλάδα διαδήλωση κατά της ACTA έγινε στην Θεσσαλονίκη με μια πορεία σχεδόν χιλίων διαδηλωτών να κινείται στη Λεωφόρο Νίκης και την οδό Τσιμισκή.  Συγκέντρωση περίπου τριακοσίων πολιτών υπήρξε στην Πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα και στην κεντρική Πλατεία Ιωαννίνων.

H Νεολαία Συνασπισμού εξέδωσε επίσης την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Στον απόηχο της καταψήφισης των αμερικάνικων νομοσχεδίων SOPA/PIPA, μετά από  εξαιρετικά μαζικές αντιδράσεις και την πρώτη διαδικτυακή 'απεργία', κάνει την εμφάνιση του ένας νέος κίνδυνος για τις ψηφιακές ελευθερίες και την ιδιωτικότητα στο διαδίκτυο μέσω της διακρατικής συμφωνίας ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement).

Η ACTA, που διαμορφώνεται εν κρυπτώ  ήδη από το 2008, αποτελεί ένα πλαίσιο νομικών κατευθύνσεων που θα πρέπει να ενσωματωθούν στο δίκαιο των κρατών που συμμετέχουν στην συμφωνία και κινείται γύρω από ζητήματα καταπολέμησης της διακίνησης απομιμήσεων προϊόντων  και της προστασίας της πνευματικής ''ιδιοκτησίας'' στο διαδίκτυο.

H εφαρμογή της ACTA επιφέρει αλλαγές στον ψηφιακό κόσμο θεσμοθετώντας διαδικασίες εξπρές από την πλευρά των κατόχων πνευματικών δικαιωμάτων για την ποινικοποίηση ατόμων που παραβιάζουν πνευματικά δικαιώματα (filesharing, torrents, αντιγραφές, κλπ).

Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα στους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων να αντλούν προσωπικά δεδομένα από τους παρόχους ίντερνετ σε περίπτωση υποψιών παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων από τους συνδρομητές.

Η εφαρμογή ενός τέτοιου νόμου ενδεχομένως οδηγεί στην προληπτική παρακολούθηση  των λογαριασμών των συνδρομητών από πλευράς των παρόχων προς αποφυγή παραβιάσεων.

Η ACTA αποτελεί την ευόδωση του πολιτικού σχεδίου της βιομηχανίας θεάματος σε παγκόσμια κλίμακα. Έρχεται για να ποινικοποιήσει πρακτικές που χρησιμοποιούνται από την πλειονότητα των χρηστών  και για να σηκώσει ακόμα υψηλότερους φράχτες γύρω από τη διακίνηση των ψηφιακών αγαθών.

Ως Νεολαία Συνασπισμού τασσόμαστε ενάντια στην πνευματική ιδιοκτησία, όπως προωθείται από τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις πολυεθνικές, η οποία προστατεύει τα κέρδη τους και όχι τον βιοπορισμό του καλλιτέχνη.»


Σύμφωνα με το Δίκτυο για την Ψηφιακή Απελευθέρωση, η σύμβαση αυτή είναι αποτέλεσμα εν κρυπτώ άτυπων διαβουλεύσεων μεταξύ κρατικών αξιωματούχων, και θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τα ψηφιακά μας δικαιώματα. Χαρακτηρίζεται δε ως απόπειρα για την καθιέρωση σε διεθνές επίπεδο μηχανισμών λογοκρισίας εφάμιλλων με αυτούς των αποσυρθέντων SOPA/PIPA.

Στο dln.gr περιγράφονται επίσης οι κυριότεροι λόγοι των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας κατά της ACTA. Όπως αναφέρουν σε σχετικό δημοσίευμα, η ACTA περιλαμβάνει προβλέψεις που:

  • Παραβιάζουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η αρχή της δίκαιης δίκης, το δικαίωμα πρόσβασης στην πληροφορία, το δικαίωμα της ελευθερίας στην έκφραση και το δικαίωμα προστασίας της ιδιωτικότητας.
  • Είναι αόριστες και ελλειπώς διατυπωμένες με αποτέλεσμα να δημιουργούν ανασφάλεια δικαίου και να καθιστούν υπηρεσίες, όπως η Βικιπαίδεια, και μορφές ανάπτυξης λογισμικού, όπως το ΕΛ/ΛΑΚ, αν όχι παράνομες τουλάχιστον επικίνδυνες ως προς την ποινική ευθύνη των συντονιστών τους.
  • Δημιουργούν κινδύνους για την ελεύθερη διαδικτυακή μας έκφραση, προτρέποντας σε συνεργασίες μεταξύ τηλεπικοινωνιακών παρόχων και κατόχων δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας για την ιδιωτική αστυνόμευση του διαδικτύου.
  • Ανοίγουν την πόρτα στην επιβολή μέτρων προληπτικού χαρακτήρα, όπως τεχνολογικών φίλτρων της ηλεκτρονικής μας επικοινωνίας, εγκυμονώντας κινδύνους για την συρρίκνωση των ψηφιακών μας δικαιωμάτων.
  • Περιορίζουν την ιδιωτικότητά μας, δίνοντας το δικαίωμα στους κατόχους δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας να αιτούνται και να λαμβάνουν προσωπικά μας δεδομένα από τους μεσάζοντες του διαδικτύου χωρίς προηγούμενη δικαστική απόφαση.
  • Ποινικοποιούν την έρευνα για την ασφάλεια ΤΠΕ καθώς και συνήθεις υπηρεσίες μεσαζόντων του διαδικτύου, ευρέως διαδεδομένες ΤΠΕ, όπως οι p2p τεχνολογίες, και πρακτικές διαμοιρασμού της πληροφορίας μεταξύ χρηστών για μη εμπορικούς σκοπούς, που είναι βαθιά ριζωμένες στην κουλτούρα του διαδικτύου.
  • Περιορίζουν την πρόσβαση στην πληροφορία καθιστώντας τη χρήση έργων για τα οποία δεν μπορεί να βρεθεί ο δικαιούχος των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας (ορφανά έργα) ποινικά κολάσιμη πράξη.
  • Iδρύουν μία διεθνή επιτροπή με την εξουσία να ελέγχει τις διαδικασίες τροποποίησης και εφαρμογής της νέας σύμβασης, παρακάμπτοντας την οποιαδήποτε δυνατότητα λογοδοσίας και ελέγχου από τις κοινωνίες.

http://tech.in.gr/news/article/?aid=1231150008



(Εστάλη από τον φίλο μας τον Βασίλη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)