Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Επιτήρηση και πρόστιμο επιβάλλει η Γερμανία στην ΕΕ


europe_486815
Η επιτάχυνση της οικονομικής μεγέθυνσης και η αντιμετώπιση της καλπάζουσας ανεργίας που πλήττει ήδη 23 εκατομμύρια Ευρωπαίους (ή το 10% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού) ήταν τυπικά το αντικείμενο της Συνόδου Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών τη Δευτέρα 30 Μαρτίου. Στην πραγματικότητα, η ανεργία (που σε ορισμένες χώρες όπως η Ισπανία έχει προσλάβει εφιαλτικές διαστάσεις πλήττοντας 6 εκ. πολίτες) ήταν απλά το πρόσχημα που κλήθηκε να εμφανίσει ως αναγκαία και επιβεβλημένη την αναθεώρηση των Συνθηκών ίδρυσης της ΕΕ, κατόπιν επίμονης απαίτησης της Γερμανίας, στην κατεύθυνση της εφαρμογής αυστηρότερης δημοσιονομικής πειθαρχίας. Η αναθεώρηση που προάγει η Γερμανία δεν αντιμετωπίζει την ύφεση αλλά την γενικεύει, την ίδια ώρα που καθιερώνει την ΕΕ των πολλών ταχυτήτων, καταργώντας την ομοφωνία στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Το νέο που εισάγει η συμφωνία, η οποία δεν πρόκειται να υπογραφεί από την Αγγλία και την Τσεχία, σχετίζεται με την αυστηρή επιτήρηση των εθνικών οικονομιών από τα κοινοτικά όργανα και την θεσμοθέτηση σοβαρών, χρηματικών ποινών για τα κράτη – παραβάτες, που διατηρούν υψηλά ελλείμματα και μεγάλο δημόσιο χρέος. Πρόκειται για μια πολιτική («ποινικοποίηση του Κεϋνσιανισμού» την χαρακτήρισε ευρωπαίος αξιωματούχος στους New York Times της Δευτέρας) που θα οξύνει τα σημερινά αναπτυξιακά αδιέξοδα όπως αποτυπώνονται στο γεγονός ότι το παραγόμενο προϊόν τόσο της ΕΕ όσο και της ευρωζώνης εξακολουθεί να υπολείπεται δύο ποσοστιαίες μονάδες από το επίπεδο που βρισκόταν πριν το ξέσπασμα της κρίσης. Σε άλλες χώρες τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα όπως για παράδειγμα την Ελλάδα και την Ιρλανδία όπου το προϊόν υπολείπεται 10 και 15 μονάδες αντίστοιχα κι ακόμη για την Ισπανία και την Ιταλία, όπου το ΑΕΠ βρίσκεται 4% και 5% χαμηλότερα από το 2008. Επιπλέον το αναπτυξιακό τέλμα αναφέρεται σχεδόν σταθερά ως μία αιτία για την οποία οι οίκοι αξιολόγησης υποβαθμίζουν την πιστοληπτική θέση των ευρωπαϊκών κρατών.

Με βάση το προσχέδιο που κυκλοφόρησε και πρώτη έδωσε στη δημοσιότητα η ιταλική εφημερίδα Stampa η πρόταση της Γερμανίας για την οικονομική μεγέθυνση περιλαμβάνει τα εξής βασικά σημεία:
· Ισοσκελισμένους ή πλεονασματικούς προϋπολογισμούς. Στην περίπτωση δε των ελλειμματικών το έλλειμμα δε θα υπερβαίνει το 0,5% του ΑΕΠ (άρθρο 3).  
· Η παραπάνω πρόβλεψη θα ενεργοποιηθεί το πολύ έναν χρόνο μετά την ψήφιση της. Συστήνεται δε να λάβει συνταγματικό χαρακτήρα (άρθρο 3).
· Στην περίπτωση που το δημόσιο χρέος θα υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ το κράτος μέλος αναλαμβάνει την ευθύνη να το μειώνει κάθε χρόνο κατά μέσο όρο 1/20 (άρθρο 4).
· Τα κράτη – μέλη που θα υπάγονται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος θα υποβάλλουν ένα λεπτομερές σχέδιο διαρθρωτικών αλλαγών για την αντιμετώπισή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αυτά τα όργανα στη συνέχεια θα έχουν την ευθύνη για την επίβλεψη της εφαρμογής του (άρθρο 5).
· Αν ένα κράτος – μέλος αποτυγχάνει να περιορίσει τις δημοσιονομικές ισορροπίες τότε θα προσάγεται στο ευρωπαϊκό δικαστήριο (άρθρο 8).
· Το ευρωπαϊκό δικαστήριο που θα εξετάζει κάθε περίπτωση δημοσιονομικής απειθαρχίας έχει τη δυνατότητα να επιβάλει πρόστιμο το οποίο δεν θα υπερβαίνει το 0,1% του ΑΕΠ του (άρθρο 8).
· Τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο θα συνεδριάζουν οι αρχηγοί κρατών που θα υπογράψουν την συμφωνία για να εξετάσουν θέματα που αφορούν την πορεία του ενιαίου νομίσματος (άρθρο 12).


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)