Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

ACTA: Ο Νόμος που έχει στόχο να εξαλείψει την ελεύθερη έκφρασή μας στο διαδίκτυο.



Όπως είχα προαναφέρει σε προηγούμενο μου άρθρο, είναι πια δεδομένο και κατανοητό από την πλειοψηφία του κόσμου ότι το διαδίκτυο έχει μπει για τα καλά στη ζωή του μέσου ανθρώπου. Δεν εννοώ φυσικά μόνο το σερφάρισμα και την πλοήγηση του σε αυτό, αλλά και τη δυνατότητα έκφρασης και διατύπωσης απόψεων καθώς και μιας πιο σφαιρικής ενημέρωσης, αφού πια στο ίντερνετ μπορεί να βρει ο καθένας οτιδήποτε επιθυμεί. Είναι γεγονός ότι ο κόσμος ενημερώνεται λιγότερο από τα άλλα ΜΜΕ (τηλεόραση, εφημερίδες) επειδή καταλαβαίνει πια ότι τα περισσότερα από αυτά εξυπηρετούνπολλές φορές διάφορα συμφέροντα που ίσως να είναι στρατευμένα από κάποια συγκεκριμένη πολιτική.



Αυτό βέβαια ισχύει και στο διαδίκτυο, απλώς εκεί υπάρχει μια πληθώρα γεγονότων και απόψεων όπου μπορεί κανείς να επιλέξει και να διακρίνει σωστά ανάλογα με την κρίση και τη μόρφωση που διαθέτει και παράλληλα μπορεί να διατυπώσει και την άποψή του για ένα θέμα στα ειδικά παράθυρα σχολιασμού που διαθέτει το κάθε site ή blog. Μπορεί επίσης να το αντιγράψει, να το κρατήσει ή να το διαδώσει στα site δικτύωσης που ίσως έχει (facebook, twitter) έτσι ώστε να ενημερώνονται και οι υπόλοιποι άνθρωποι για αρκετά και σημαντικά θέματα που καλύπτουν φάσματα της επικαιρότητας, της κοινωνίας και όχι μόνο.


Το ACTA είναι μια συμφωνία μεταξύ πολλών χωρών και αφορά τα πνευματικά δικαιώματα, trademarks και άλλα. Η ιδέα στην αρχή δείχνει ότι είναι σωστή αλλά στην πραγματικότητα είναι παραπλανητική και ξεγελά τον κόσμο, καθώς ως στόχο έχει να προστατεύσει διεθνώς τα πνευματικά δικαιώματα και την ιδιοκτησία των sites, αφού βοηθάει στο να αποβάλλει πλαστογραφικές απομιμήσεις όπως “ψεύτικα” αντίγραφα ακριβών αντικειμένων, να διώκει ποινικά απόπειρες πλαστογράφησης επώνυμων αντικειμένων ή εταιρειών εφαρμόζοντάς τα σε κάποια άλλα αντικείμενα (π.χ. να επιχειρήσει κάποιος να μεταφέρει το όνομα ενός επώνυμου ρούχου σε ένα άλλο αντικείμενο που δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό). Επιπλέον προκύπτει ότι οι καλλιτέχνες, οι ερευνητές και πολλοί άλλοι θα επωφελούνται από αυτό καθώς το ACTAυποτίθεται ότι τους προστατεύει και κατοχυρώνει τα πνευματικά τους δικαιώματα σε περιπτώσεις απόπειρας αντιγραφήςτων έργων τους από τα άτομα που σερφάρουν στο διαδίκτυο. Καλό;


Στην πραγματικότητα όμως το ACTA κρύβει μια σημαντική διαπλοκή που θα επηρεάσει πάρα πολύ το διαδίκτυο από τηναρνητική του πάντα πλευρά.


Οι αλλαγές που θα επιφέρει στο διαδίκτυο θα είναι δραματικές καθώς το ίντερνετ θα αλλάξει πάρα πολύ σε σύγκριση με αυτό που γνωρίσαμε και μάθαμε μέχρι σήμερα. Σε περίπτωση που θα επιχειρήσει κάποιος να αντιγράψει ένα αρχείο, ένα κείμενο, mp3 ή οτιδήποτε άλλο μπορεί, θα κριθεί παράνομος, γιατί θεωρείται ότι κλέβει ένα αντικείμενο από κάποιον άλλον που μόχθησε για να το κάνει. Όλοι ξέρουμε όμως ότι δεν έχει καμία πρόθεση κλοπής αλλά προώθησης και συζήτησης προς τους άλλους “surfers” του διαδικτύου είτε σε site κυρίως δικτύωσης (facebook, twitter) είτε σε sites ή blogs που σχολιάζουν διάφορα θέματα. Χαρακτηρίζεται από το ACTA ως παράνομος και εγκληματίας και οι συνέπειες που θα ακολουθήσουν θα είναι οδυνηρές για αυτόν (επιβολή μεγάλου χρηματικού προστίμου και χρόνια φυλάκιση). Θα φτάσουμε σε σημείο δηλαδή στη φυλακή να συνυπάρχουν εγκληματίες όπως βιαστές και παιδεραστές με χρήστες του ίντερνετ που αντέγραψαν κάτι από αυτό με βαρύτερη ίσως ποινή. Με λίγα λόγια η απλή αντιγραφή ενός αρχείου σε κάποια τοποθεσία του ίντερνετ θεωρείται για το ACTA κακούργημα!!


Ακόμα θα πιστεύαμε ότι τουλάχιστον οι καλλιτέχνες, οι ερευνητές και πολλοί άλλοι του διαδικτυακού χώρου θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το ACTA. Αλλά και αυτοί δεν θα αποτελούν την εξαίρεση στον κανόνα!! Θα είναι υποχρεωμένοι να υπακούν και αυτοί στη νομοθεσία και από τη στιγμή που θα ανεβάσουν κάτι στο διαδίκτυο δεν θα έχουνπλέον κανένα δικαίωμα τελειοποίησης, επεξεργασίας ή παραλλαγής του αντικειμένου τους. Θα πρέπει να φτιάξουν κάτι καινούργιο από την αρχή.


Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλη αυτή η νομοθεσία συμφέρει ένα πολύ μικρό μέρος της βιομηχανίας που ελέγχει πάρα πολλά στον κόσμο και επειδή έχουν αντιληφθεί ότι το διαδίκτυο μπορεί να τους χαλάσει τα σχέδια, κάνουν ό,τι μπορούν για να το περιορίσουν και ταυτόχρονα να καταστείλουν την ελευθερία του λόγου και της πληροφόρησης. Οτιδήποτε διακινείται στο διαδίκτυο θα ελέγχεται και θα λογοκρίνεται από τους παρόχους πρόσβασης (θα είναι αναγκασμένοι να το κάνουν) ως προς το copyright τους. Ήδη έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις αποκλεισμού videos στο Youtube.


Το Σάββατο στις 11 Φεβρουαρίου θα γίνει παγκόσμια διαμαρτυρία κατά του νομοσχεδίου του ACTA. Η διαδικτυακή πρωτοβουλία για τη συλλογή υπογραφών έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής 1,75 εκατομμύρια υποστηρικτές.


Θεωρώ ότι όλοι πρέπει να προβληματιστούμε πάνω σε αυτό και αν δεν θέλουμε να περιοριστεί και άλλο η ιδιωτική μας ζωή και το δικαίωμα να είμαστε άνθρωποι θα πρέπει όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε αυτήν την νομοθεσία.


Γιατί νομίζω και θέλω να πιστεύω ότι όλοι επιθυμούμε ένα καλύτερο αύριο για μας και τις επόμενες γενιές.


Γιατί θέλουμε να ζήσουμε ελεύθεροι!!!


ΠΗΓΕΣ

http://osarena.net/opinions/acta-o-epomenos-nomos-gia-ton-termatismo-tou-eleftherou-diadiktiou.html


http://osarena.net/news/stopacta-o-ellinas-sikoni-ti-foni-tou-na-ise-eki-11212.html


http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.article&id=12308


http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=120030&catid=7


http://www.tovima.gr/society/article/?aid=442241


(Εστάλη από τον φίλο μας Αργύρη http://ekselikseis.blogspot.com/2012/02/acta.html  )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)