Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

«Κυβερνοπόλεμος» Κίνας-ΗΠΑ


Κατηγορίες κατά πέντε αξιωματικών του κινεζικού στρατού για κλοπή (hacking) πληροφοριών από μεγάλες αμερικανικές εταιρείες απήγγειλε η αμερικανική εισαγγελία. Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις οι αξιωματικοί κατηγορούνται ότι έκλεψαν εμπορικά μυστικά και εσωτερικά έγγραφα από τις εταιρείες αλλά και από ένα συνδικάτο προκειμένου να χρησιμοποιηθούν από ανταγωνιστές τους στην Κίνα.

Με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν κατηγορίες απαγγέλθηκαν στην Πενσυλβάνια που είναι ο πυρήνας της αμερικανικής σιδηρουργίας. Αφορούν τους Γουάνγκ Ντονγκ, Σουν Καϊλιάνγκ, Γουέν Ξινιού, Χουάνγκ Ζενιού και Γκου Γκουνχούι, όλους αξιωματικούς της μονάδας 61398 του κινεζικού στρατού. Αφορούν στην κλοπή πληροφοριών και εσωτερικών εγγράφων από τις εταιρείες Westinghouse Electric, US Steel, Alcoa Inc, Allegheny Technologies, Solar World και το συνδικάτο των εργαζομένων στη σιδηρουργία (Steelworkers Union) ενώ στο στόχαστρό τους, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, βρέθηκαν επίσης οι εταιρείες United Steel, Paper and Forestry, Rubber, Manufacturing, Energy, Allied-Industrial και η διεθνής ένωση Εργαζομένων στις Υπηρεσίες. Η υπόθεση καλύπτει μια χρονική περίοδο από το 2006 μέχρι σήμερα και όπως υποστηρίζει το FBI προκάλεσε «σημαντικές απώλειες» στις εταιρείες.
 
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Ουάσινγκτον, ο Γενικός Εισαγγελέας, Έρικ Χόλντερ, υποστήριξε ότι πρόκειται για «πολύ σοβαρές παραβιάσεις που απαιτούν επιθετική απάντηση». Σημείωσε ότι είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν συγκεκριμένα ονόματα που εμπλέκονται σε κυβερνοπόλεμο κατά αμερικανικών εταιρειών και συμπλήρωσε ότι δεν φαίνεται να υπάρχει κανένας άλλος στόχος όλης αυτής της κυβερνοεπίθεσης πέραν της διασφάλισης πλεονεκτήματος από κινεζικές εταιρείες, κρατικές και μη, απέναντι στις αμερικανικές επιχειρήσεις. Η επικεφαλής του τμήματος εθνικής ασφαλείας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Τζον Κάρλιν, δήλωσε, από την πλευρά του, ότι για πρώτη φορά εκτίθενται ονόματα και πρόσωπα πίσω από τα πληκτρολόγια στη Σαγκάη τα οποία κλέβουν μυστικά από αμερικανικές εταιρείες.

Τον Μάρτιο, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ, είχε ανακοινώσει ότι το Πεντάγωνο σχεδιάζει να τριπλασιάσει τις δυνατότητες άμυνας απέναντι σε κυβερνοεπιθέσεις. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα έχει επανειλημμένως χαρακτηρίσει τις κυβερνοεπιθέσεις «σοβαρή απειλή» για την αμερικανική ασφάλεια και έχει προαναγγείλει «αυστηροποίηση» όλου του σχετικού νομικού πλαισίου αλλά και των μέτρων ασφαλείας.

Το πρακτορείο Reuters υποστηρίζει ότι τμήμα των στοιχείων που αποκαλύφθηκαν από το wikileaks δείχνει ότι έχουν εντοπιστεί τεράστια προβλήματα ασφαλείας απέναντι σε κυβερνοεπιθέσεις από την Κίνα. Μάλιστα, μόλις πέρυσι η εταιρεία κυβερνο-άμυνας Mandiant είχε δημοσιεύσει έκθεση στην οποία ανέφερε ότι μία κινεζική στρατιωτική εταιρεία κρυβόταν πίσω από την συντριπτική πλειοψηφία των κυβερνοεπιθέσεων κατά αμερικανικών ομοσπονδιακών υπηρεσιών και εταιρειών.

Αξιωματούχοι του FBI εκτιμούσαν ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων που θα σχετίζονται με την ασφάλεια στο διαδίκτυο και προανήγγειλαν συλλήψεις και διώξεις. Εντούτοις, ειδικοί στον τομέα της ασφάλειας από το hacking εκτιμούσαν ότι τέτοιου είδους κρούσματα δεν πρόκειται να μειωθούν λόγω των διώξεων αλλά αντίθετα μάλλον εισερχόμαστε σε μια περίοδο που θα παρουσιάζουν διαρκή άνοδο.

Η Κίνα έχει αρνηθεί επανειλημμένως τις κατηγορίες αυτές και έχει υποστηρίξει από την πλευρά της ότι η ίδια είναι θύμα αμερικανικών κυβερνοεπιθέσεων. Μόλις την Κυριακή, λίγες ώρες πριν την δημοσιοποίηση της απαγγελίας κατηγοριών κατά των πέντε Κινέζων αξιωματικών το αρμόδιο γραφείο για την ασφάλεια του Διαδικτύου στο Πεκίνο ζήτησε από τις αρχές να υιοθετήσουν πιο αυστηρά μέτρα ασφαλείας εκτιμώντας ότι επίκειται νέο κύμα κυβερνοεπιθέσεων κατά στόχων κινεζικών συμφερόντων.

Αν και τυπικώς δεν υπάρχει περίπτωση φυλάκισης των πέντε Κινέζων αξιωματούχων οι οποίοι απλώς πιθανότατα θα χάσουν το δικαίωμα πρόσβασής τους στις ΗΠΑ, είναι προφανές, εκτιμούσαν αναλυτές, ότι ο αμερικανο-κινεζικός ανταγωνισμός εισέρχεται σε νέα φάση που θα χαρακτηριστεί από την κλιμάκωση της αλληλοεκτόξευσης κατηγοριών και για επιθέσεις στο διαδίκτυο. Κίνα και ΗΠΑ έχουν και στο παρελθόν, πολλάκις, ανταλλάξει τέτοιες κατηγορίες.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)