Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

ECHELON: ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΑΣ «ΑΚΟΥΕΙ» - ΙΣΤΟΡΙΚΟ


To δίκτυο, χρονολογείται μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Εμπνευστές του θεωρούνται οι μυστικές υπηρεσίες των δυτικών συμμάχων. Σκοπός του ήταν η συλλογή ζωτικής σημασίας πληροφοριών από χώρες με κομμουνιστικά καθεστώτα. Ωστόσο οι ειδικοί της εποχής είχαν προβλέψει τη σημασία την οποία θα είχαν και στον 21ο αιώνα τα ηλεκτρονικά μηνύματα. Έτσι κατασκεύασαν το Echelon, με κάποιες ιδιαιτερότητες
Αμερικανικές, βρετανικές και συμμαχικές μυστικές υπηρεσίες θα δημιουργούσαν ένα μαζικό, παγκόσμιο και πολυδάπανο σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης. Με τον κωδικό «Project P415», η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των Η.Π.Α. θα αναλάμβανε την διαχείριση του δικτύου συνεπικουρούμενη από τις μυστικές υπηρεσίες κι άλλων χωρών, όπως της Βρετανίας, της Αυστραλίας, της Γερμανίας, της Ιαπωνίας και της Κίνας.

Για τον παραπάνω σκοπό θα κατασκευάζονταν καινούργιοι δορυφορικοί σταθμοί και κέντρα παρακολούθησης σε όλη την υφήλιο, με στόχο την καταγραφή των διεθνών τηλεπικοινωνιών. Η συμφωνία μεταξύ Η.Π.Α. και Βρετανίας με τον κωδικό UKUSA, ανέθετε περιοχές
της υφηλίου σε κάθε έναν από τους συμμετέχοντες κόμβους.

Government Communications Headquarters (GCHQ)Το Government Communications Headquarters (GCHQ) στο Cheltenham της Βρετανίας, αποτελεί το επιχειρησιακό κέντρο για την παρακολούθηση της Ευρώπης, της Αφρικής και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης (δυτικά από τα Ουράλια Όρη). Με προσωπικό 15.000 εργαζομένων και με ετήσιο προϋπολογισμό 500 εκατομμύρια στερλίνες, το GCHQ αποτελεί το μεγαλύτερο σταθμό της Βρετανίας. Οι βρετανικές κυβερνήσεις εκτιμούσαν ιδιαίτερα τις ικανότητες του σταθμού, για την παγίδευση τόσο των ρωσικών στρατιωτικών, όσο κι εκείνων των εμπορικών και ιδιωτικών σημάτων.

Το αντίστοιχο αμερικανικό National Security Agency (NSA) καλύπτει την υπόλοιπη πρώην Σοβιετική Ένωση, την αμερικανική ήπειρο. Ο σταθμός της Αυστραλίας συντονίζει την ηλεκτρονική παρακολούθηση του νότιου Ειρηνικού καθώς και της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Τη λειτουργία των σταθµών αναλαµβάνουν για την NSA οι Naval Security Group (NAVSECGRU) και η Air Intelligence Agency της US Airforce (AIA). Στους βρετανικούς σταθµούς, η βρετανική Royal Airforce είναι υπεύθυνη των εγκαταστάσεων για την βρετανική υπηρεσία πληροφοριών GCHQ. Αυτός ο διακανονισµός επιτρέπει την αυστηρή στρατιωτική φύλαξη της εγκατάστασης και ταυτοχρόνως εξυπηρετεί λόγους συγκάλυψης, σύμφωνα με τα πορίσματα πρόσφατης έρευνας ευρωβουλευτών.

Οι παραβολικές κεραίες οι οποίες συλλαμβάνουν τα σήματα, καλύπτονται κάτω από άσπρες σφαιροειδείς καλύπτρες , τα Radome, προκειµένου να προστατεύονται, αλλά και για την κάλυψη της κατεύθυνσής τους.


Ιδιαιτερότητες του Echelon

To Echelon αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου ηλεκτρονικού δικτύου παρακολούθησης. Ωστόσο, διαθέτει δυο σημαντικές ιδιαιτερότητες:
Α) Με τη χρήση δορυφορικών σταθμών λήψης και κατασκοπευτικών δορυφόρων είναι δυνατό κάποιος να υποκλέψει οποιαδήποτε πληροφορία η οποία µεταβιβάζεται από οποιοδήποτε πρόσωπο, µέσω τηλεφώνου, τηλεοµοιοτυπίας, Internet ή ηλεκτρονικού ταχυδροµείου.
Β) Λειτουργεί µε τη συνεργασία αρκετών κρατών της Βρετανίας, των Η.Π.Α. , του
Καναδά , της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας. Έτσι τα κράτη µπορούν να θέτουν το ένα στη διάθεση του άλλου τις εγκαταστάσεις παρακολούθησης , να καλύπτουν από κοινού τις δαπάνες και να αξιοποιούν τις πληροφορίες που αποκτούν.
Η διεθνής αυτή συνεργασία είναι απαραίτητη ειδικά για την παρακολούθηση δορυφορικών συστηµάτων τηλεπικοινωνίας σε παγκόσµια κλίµακα, επειδή µόνο έτσι είναι δυνατό να λαµβάνονται οι πληροφορίες και των δύο μερών που ανταλλάσσουν μηνύματα.

Ο εισηγητής της έκθεσης, Gerhard Schmid, καταλήγει στο συμπέρασμα σχετικά με το Echelon ότι αποτελεί περισσότερο μια απειλή το γεγονός λειτουργίας του σε ένα χώρο ο οποίος στερείται σχετικού δικαίου.

«Στις περισσότερες περιπτώσεις η παρακολούθηση ενός κράτους δεν θα έπληττε τους κατοίκους του ίδιου του κράτους. Κατά συνέπεια, το θύµα της παρακολούθησης, ως αλλοδαπός, δεν διαθέτει κανενός είδους νοµική προστασία εντός της χώρας και κατά συνέπεια το θύµα βρίσκεται απόλυτα στο έλεος του συγκεκρι µένου συστήµατος. Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος στον εν λόγω τοµέα είναι επίσης ανεπαρκής, εφ ' όσον οι ψηφοφόροι, οι οποίοι θεωρούν δεδοµένο ότι δεν πλήττονται οι ίδιοι αλλά «µόνο» άτοµα που βρίσκονται στο εξωτερικό, δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το ζήτηµα αυτό, ενώ οι εκλεγµένοι αντιπρόσωποί τους φροντίζουν πρώτα απ ' όλα για όσα ενδιαφέρουν τους ψηφοφόρους τους.

Έτσι , δεν προξενεί επίσης έκπληξη το γεγονός ότι οι ακροάσεις που γίνονται στο αµερικανικό Κογκρέσο σχετικά µ ε τις δραστηριότητες της NSA περιορίζονται απλώς στο ερώτηµα αν πλήττονται από αυτό και αµερικανοί πολίτες, ενώ αντίθετα αυτή καθ' εαυτή η ύπαρξη ενός τέτοιου συστήµατος δεν προξενεί καµία αγανάκτηση. Έτσι εµφανίζεται ακόµη πιο σηµαντική η εξέταση του θέµατος σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)