Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Ακτές ώρα μηδέν


Πανελλήνιο δίκτυο για την προστασία των ακτών και της παραλίας

Πληθαίνουν οι πρωτοβουλίες ενάντια στο σχέδιο νόμου για τον αιγιαλό και την παραλία, στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Δικτύου «Ακτές Ώρα Μηδέν». Πάνω από 130 φορείς και 147.000 πολίτες έχουν ήδη υπογράψει κείμενο με το οποίο εκφράζουν την αντίθεσή τους. Παράλληλα, διοργανώνεται υπερμαραθώνιος 240 χλμ

Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου πλήττουν ευθέως και ανεπανόρθωτα τον πυρήνα του φυσικού και πολιτιστικού κεφαλαίου της χώρας, ακτές, παραλήμνιες περιοχές, υγροτόπους, ευπαθή οικοσυστήματα, ενάλιες και παράκτιες αρχαιότητες, τοπίο και φυσικούς σχηματισμούς, τονίζει η Μαρία Καραμανώφ, σύμβουλος Επικρατείας και μέλος ΔΣ του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας.


Για πρώτη φορά στην ιστορία οι ακτές χάνουν τον κοινόχρηστο χαρακτήρα τους και οι πολίτες την ελεύθερη πρόσβαση σε αυτές, ενώ επιβραβεύονται οι καταπατητές. Η εφαρμογή του νομοσχεδίου, αξιολογούμενη και με στυγνή οικονομική λογική, θα στερήσει τη χώρα από το σπουδαιότερο συγκριτικό της πλεονέκτημα, τις θάλασσες, τις παραλίες και την, σε πολλά μέρη, παρθένα ακόμα φύση.


Ο αρχαιολογικός πλούτος

Τεράστιο πλήγμα και στον αρχαιολογικό πλούτο της Ελλάδας θα προκαλέσει η εφαρμογή του νομοσχεδίου, σύμφωνα με τη Δέσποινα Κουτσούμπα, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και αρχαιολόγο στην Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων.
Υποβρύχιες αρχαιότητες, όπως στην Ελαφόνησο Λακωνίας και στην Αργολίδα, βυθισμένα λιμάνια, που βρίσκονται εκεί όπου είναι τα σύγχρονα, όπως στη

Λέσβο, τη Θάσο, την Αίγινα και αλλού γίνονται απροσπέλαστα, αφού η παράκτια ζώνη και τα λιμάνια περνούν στο ΤΑΙΠΕΔ και από εκεί σε επιχειρηματίες. Χερσαίοι αρχαιολογικοί τόποι σε παραλίες, όπως ο ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα στο Καβούρι Αττικής ή η αρχαία πόλη της Ιτάνου στο Λασίθι της Κρήτης, ιστορικά μέρη, όπως ο κόλπος του Ναυαρίνου, όπου έγινε η γνωστή ναυμαχία, ή ολόκληρα νησιά, σαν το Γαϊδουρονήσι στην Κρήτη και την Αλιμνιά στα Δωδεκάνησα, χαρακτηρισμένα ως προστατευόμενες αρχαιολογικές περιοχές κινδυνεύουν να γίνουν απροσπέλαστα για το κοινό, προειδοποίησε η κ. Κουτσούμπα.


Ως «ωρολογιακή βόμβα» περιγράφει το σχέδιο νόμου ο κ. Καραμπέτσος από το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων, στο οποίο συμμετέχουν 80 φορείς. Ήδη στο Ελληνικό, η ιδιωτικοποίηση 6.500 στρεμμάτων και 3,5 χιλιομέτρων παραλίας που περιλαμβάνει δυο ελεύθερες παραλίες, ένα αθλητικό κέντρο και ένα λιμάνι εκποιούνται για χρήσεις που η κοινωνία δεν χρειάζεται, όπως καζίνο, εμπορικά κέντρα κλπ, επισημαίνει ο Πάνος Τότσικας, από την Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού.

Στην επικείμενη περιβαλλοντική καταστροφή της ιδιαίτερης φύσης και ισορροπίας της παράκτιας ζώνης εστιάζει η Ελένη Καμπέρη, μέλος του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), η οποία κατήγγειλε πως το Κέντρο ουδέποτε εκλήθη για να καταθέσει την επιστημονική του εμπειρία.




Υπερμαραθώνιος και σκυταλοδρομία

Μία από τις δράσεις διαμαρτυρίας που έχουν ξεκινήσει, αποτελεί ο υπερμαραθώνιος «240 χλμ για τον αιγιαλό» που αποτελεί πρωτοβουλία του μαραθωνοδρόμου Άγη Εμμανουήλ. Με αφετηρία τις Κεχριές κοντά στα Ίσθμια στις 8 Ιουλίου, οι δρομείς θα περάσουν από Ελευσίνα, Ελληνικό, Ανάβυσσο, Λαύριο, Λούτσα και θα καταλήξουν στις 12 Ιουλίου στον Σχοινιά. Παράλληλα θα λάβει χώρα σκυταλοδρομία πολιτών, η οποία θα πλαισιωθεί από εκδηλώσεις στον δρόμο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)