Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Ζητείται υπάλληλος» σε… είκοσι πέντε χρόνια

Με τους σημερινούς ρυθμούς οι 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας που χάθηκαν στην Ελλάδα θα χρειαστούν 25 χρόνια για να ανακτηθούν, σύμφωνα με μελέτη του Endeavor Greece.

Θα χρειαστούν 25 χρόνια για να ανακτηθεί το 1 εκατομμύριο των θέσεων εργασίας που χάθηκαν στην Ελλάδα την περασμένη πενταετία, είναι το συμπέρασμα μελέτης του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Endeavor Greece, ο οποίος προειδοποιεί πως ακόμη και αν τελικά η χώρα αλλάξει μοντέλο και πετύχει να δημιουργήσει 10.000 νέες επιχειρήσεις ώστε να επιταχύνει την απορρόφηση...
των ανέργων, πάνω από 640.000 άνθρωποι θα πρέπει να αλλάξουν αντικείμενο την επόμενη δεκαετία και μισό εκατομμύριο να εγκαταλείψουν την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για να βρουν δουλειά στην επαρχία.

Ολα αυτά επιπρόσθετα της εντεινόμενης φυγής των νέων ήδη πάνω από 200.000 αναζήτησαν δουλειά εκτός Ελλάδας.

Το αισιόδοξο σενάριο

Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και παρουσιάζεται σήμερα σε διεθνές συνέδριο για την Κοινωφελή Δράση, η Ελλάδα χρειάζεται θεωρητικά να δημιουργήσει τουλάχιστον 10.000 νέες επιχειρήσεις οι οποίες να μεγεθυνθούν γρήγορα και να δημιουργήσουν η κάθε μια από 50 θέσεις εργασίας –συνολικά 500.000 νέες θέσεις– στα επόμενα επτά χρόνια, ούτως ώστε να ξαναβρούν δουλειά το 80% των ανέργων ηλικίας
από 18 έως 34 ετών. Και αυτό γιατί από το 1 εκατομμύριο θέσεων εργασίας που χάθηκαν στη διάρκεια της μνημονιακής ύφεσης, πάνω από τις μισές προέρχονται από τρεις κλάδους που δεν θα μπορέσουν να ανακάμψουν πλήρως (κατασκευές, λιανεμπόριο/χονδρεμπόριο και μεταποίηση) ή που αφανίστηκαν (real estate). Συνεπώς, ακόμη και στο αισιόδοξο σενάριο ανάπτυξης, τα 2/3 των χαμένων θέσεων εργασίας δεν μπορούν να ανακτηθούν από τους ίδιους κλάδους, υποστηρίζει η μελέτη.

Τρεις μόνο κλάδοι κατάφεραν να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν το συνολικό εργατικό δυναμικό: ο αγροτικός τομέας, η μεταποίηση τροφίμων και ο κλάδος της τεχνολογίας, και, σύμφωνα με τη μελέτη, σε αυτούς πρέπει να δοθεί βάρος.

Οι δυναμικές επιχειρήσεις
Επιπλέον εκτιμάται πως υπάρχει μια μειοψηφία περίπου 3.000 υφιστάμενων επιχειρήσεων που παρουσιάζουν υψηλά περιθώρια ανάπτυξης (περίπου 2.900 μικρομεσαίες και 100 μεγάλες), επενδύουν στο προσωπικό τους και έχουν τις βάσεις να εξελιχθούν ταχύτατα, δημιουργώντας ποιοτικές θέσεις εργασίας. Μπορούν συλλογικά να δημιουργήσουν μέχρι και 200.000 νέες θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι περισσότερες θα απευθύνονται σε νέους. Το υπόλοιπο των 800.000 θέσεων εργασίας πρέπει να δημιουργηθεί από νέες επιχειρήσεις.

Με τον σημερινό ρυθμό και το μείγμα δημιουργίας επιχειρήσεων (περίπου 40.000 κάθε χρόνο, με μόνο 10% να επικεντρώνεται σε κλάδους προστιθέμενης αξίας και μόνο 1% να επιδεικνύει σημαντική ανάπτυξη), η Ελλάδα θα χρειαστεί 25 χρόνια για να δημιουργήσει τις θέσεις εργασίας που απαιτούνται. Για να το πετύχει αυτό σε λιγότερο από μία δεκαετία θα πρέπει να τριπλασιαστούν οι προσπάθειες που επικεντρώνονται σε κλάδους προστιθέμενης αξίας, όπως π.χ. η αγροτική παραγωγή/τρόφιμα, η μεταποίηση, ο τουρισμός, τα logistics, η τεχνολογία κ.ά., όπου έχει δομικά πλεονεκτήματα πρώτης ύλης, γεωγραφικής θέσης ή ανθρώπινου δυναμικού αλλά και να δοθούν κίνητρα ώστε να διπλασιαστούν τα ποσοστά επιτυχίας των νέων επιχειρήσεων, καταλήγει η μελέτη.

Του Βασίλη Γεώργα από efsyn 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)