Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Καζάνι που βράζει… το ΠΑΣΟΚ με διαφορά 9 μον. από την ΝΔ


pasoksyrouΈχουν ανάψει για τα καλά τα αίματα στο ΠΑΣΟΚ, ενώ η επιστολή-βόμβα τριών μελών του Εθνικού Συμβουλίου επιτείνει την ένταση που επικρατεί στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος και έχει βάλει «φωτιά» στα σενάρια για πρόωρες εκλογές. 
Εξάλλου κάποιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν διαμηνύσει στο Μαξίμου ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν την κατάργηση της εθνικής συλλογικής σύμβασης και την μείωση των τιμών στον ιδιωτικό τομέα. Η Λούκα Κατσέλη, πρώην υπουργός Εργασίας, σε δηλώσεις της στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, τόνισε πως είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε ενδεχόμενη κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) για την οποία πιέζει η τρόικα. Η κ. Κατσέλη σημείωσε ότι δεν θα ψήφιζε υπέρ της κατάργησης της ΕΓΣΣΕ και πρόσθεσε: «είναι σημαντικό να ξέρουν και οι εταίροι μας που μπαίνουν οι “κόκκινες γραμμές”».
Διάσταση απόψεων Καστανίδη – Μόσιαλου


Όμως απόκλιση απόψεων υπήρξε ανάμεσα στον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τον υπουργό Εσωτερικών όσον αφορά το θέμα της δημοψηφίσματος για δημοσιονομικούς λόγους, που προανήγγειλε από τη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών.
Όπως είπε ο κ. Καστανίδης, στο πρώτο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί θα τεθεί ερώτημα που θα σχετίζεται με την κρίσιμη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "η χώρα είναι σε κρίσιμο σταυροδρόμι, να αναλάβουμε όλοι την ευθύνη και να πει κάθε πολίτης τι θέλει". Από την πλευρά του ο κ. Μόσιαλος απάντησε ότι δεν τίθεται θέμα δημοψηφίσματος για δημοσιονομικούς λόγους και ότι προς το παρόν την κυβέρνηση την απασχολεί η υλοποίηση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου.Αντίθετος με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος υπό τις δεδομένες συνθήκες εμφανίστηκε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης.

Η επιστολή - βόμβα
Αυτό πάντως που έχει προκαλέσει αίσθηση είναι η επιστολή τριών μελών του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, τα οποία θέτουν ξεκάθαρα θέμα ηγεσίας.


Ειδικότερα, σε ανοιχτή επιστολή τους τα μέλη του Ε.Σ. του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Σακελάρης, Θέμης Τζίμας και Αντώνης Ελευθεριάδης, εξαπολύουν σφοδρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης και του Γιώργου Παπανδρέου, τονίζοντας ότι δεν αναγνωρίζουν καμία νομιμοποίηση στην κυβέρνηση, στον πρωθυπουργό, στους αντιπροέδρους, στους υπουργούς και στην κομματική ηγεσία, «να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς». Σημειώνουν, δε, ότι «οφείλουν να προχωρήσουν είτε σε εκλογές είτε σε δημοψήφισμα, για να κριθεί η ασκούμενη πολιτική», προσθέτοντας ότι εφόσον καταδικαστούν καθίσταται σαφές ότι θα πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα «οι εξελίξεις της αλλαγής συνολικά της ηγετικής πολιτικής γενιάς του σήμερα». Η επιστολή αυτή έρχεται μόλις 24 ώρες πριν από την προγραμματισμένη για αύριο συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, στην οποία αναμένεται να γίνει πολιτική συζήτηση για όλες τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αρκετοί υπουργοί είναι αποφασισμένοι να θέσουν μετ’ επιτάσεως θέμα κυβερνητικής συνεργασίας με τη Ν.Δ. ή άμεσης προσφυγής σε εκλογές, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό. Τα σενάρια για πρόωρες εκλογές έχουν φουντώσει και πάλι τις τελευταίες ώρες, ενώ αρκετές πλευρές θεωρούν ορόσημο τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., στις 18 Οκτωβρίου, από τα αποτελέσματα της οποίας εκτιμούν ότι θα εξαρτηθούν και οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.

9 μον. η διαφορά
Ανασφάλεια και απαισιοδοξία των πολιτών για το μέλλον, εκτιμήσεις για κοινωνικές συγκρούσεις στο προσεχές δωδεκάμηνο, γενικευμένη απαξίωση του πολιτικού συστήματος και κατακρήμνιση του ΠΑΣΟΚ σε ποσοστά της δεκαετίας του ’70 (καταγράφει χαμηλότερα ποσοστά από τις βουλευτικές εκλογές του 1977 - 22,5% έναντι 25,34%) είναι μερικά μόνο από τα ευρήματα του Βαρόμετρου Οκτωβρίου της Public Issue για λογαριασμό του ΣΚΑΪ και της Καθημερινής που συνθέτουν ένα ζοφερό σκηνικό για τη χώρα.
Στην παράσταση νίκης η ΝΔ καταγράφει σημαντικό προβάδισμα, με 59%, ενώ το ΠΑΣΟΚ σημειώνει μόλις 9%, ενώ στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής των κομμάτων και σε αυτό το Βαρόμετρο, «πρώτο κόμμα» είναι η αποχή με 34%, με την αξιωματική αντιπολίτευση να καταγράφει πλέον 9 μονάδες διαφορά σε σχέση με το κυβερνών κόμμα (31,5% - δεν επιτυγχάνει αυτοδυναμία - έναντι 22,5%).
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα του Βαρόμετρου ως μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας αναφέρεται το οικονομικό με 67%, η ανεργία με 34% ενώ στην τρίτη θέση οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι οι πολιτικοί με 17% με θεαματική μάλιστα άνοδο συγκριτικά με τα προηγούμενα Βαρόμετρα του αντίστοιχου μήνα στα έτη 2009 (3%) και 2010 (7%).
Για την ικανοποίηση σχετικά με τη λειτουργία της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης το κυβερνών κόμμα να καταγράφει πτώση των ποσοστών του στο 7% (από το 20% του Ιανουαρίου) ενώ η ΝΔ παραμένει σε σταθερή δημοσκοπική τροχιά αλλά στο χαμηλό του 10%.
Στην ερώτηση για το ποια είναι η καλύτερη κυβέρνηση για τη χώρα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ καταγράφουν το ίδιο (ποσοστό 11%) ενώ το 73% θεωρεί ότι καμία από τις δύο μπορεί να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα της χώρας. Η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων είναι ότι η κυβερνώσα παράταξη καταγράφει σταθερή πτώση των ποσοστών της, ενώ η ΝΔ ελαφρά άλλα σταθερή άνοδο.
«Κόκκινο» στους πολιτικούς αρχηγούς
Ως προς τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, σύμφωνα με τα ευρήματα το «ισοζύγιο» για άπαντες είναι αρνητικό: λιγότερο αρνητικά αντιμετωπίζεται ο Γιώργος Καρατζαφέρης (38% θετικές γνώμες 57% αρνητικές), ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας (36% - 58%), ο Αντώνης Σαμαράς (35% - 59%), η Αλέκα Παπαρήγα (27% - 68%) και την κορυφή καταλαμβάνει ο Γιώργος Παπανδρέου (23% - 73%).
Χαρακτηριστικό είναι ότι η δημοφιλία του πρωθυπουργού καταγράφει πτώση 7% σε ένα μήνα: στο 23% τον Οκτώβριο από 30% τον Σεπτέμβριο. Πτώση 2% καταγράφει και η δημοφιλία του Αντώνη Σαμαρά για το ίδιο διάστημα (από 37% σε 35%), αλλά και της Αλέκας Παπαρήγα (από 28% σε 27%). Άνοδο καταγράφουν αντίθετα ο Γιώργος Καρατζαφέρης (από 37% σε 38%) και ο Αλέξης Τσίπρας (από 34% σε 36%).
Σύμφωνα με το 47% των ερωτηθέντων καταλληλότερος πρωθυπουργός δεν είναι ούτε ο πρωθυπουργός ούτε ο πρόεδρος της ΝΔ, ενώ το 28% εκτιμά ότι καταλληλότερος είναι ο Αντώνης Σαμαράς και το 22% ο Γιώργος Παπανδρέου (1% δηλώνει ότι και οι δύο είναι καταλληλότεροι για πρωθυπουργοί και 3% δεν έχουν άποψη). Πάντως ο κ. Σαμαράς παρουσιάζεται να έχει ελαφρά αλλά σταθερή άνοδο, ενώ ο κ. Παπανδρέου καταγράφει σταθερή πτώση των ποσοστών του.
Στην ερώτηση για το ποια θα είναι η βέλτιστη μορφή διακυβέρνησης όποτε προκύψουν βουλευτικές εκλογές από 18% συγκεντρώνουν οι απαντήσεις κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και οικουμενική, 9% αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ, 7% κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ – ΛΑΟΣ, 5% κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, 4% κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ, από 2% κυβέρνηση προσωπικοτήτων/ τεχνοκρατών ή κυβέρνηση των κομμάτων της Αριστεράς, και 1% αυτοδύναμη κυβέρνηση ΚΚΕ. Ενδεικτικό είναι ότι στην ίδια ερώτηση στο Βαρόμετρο Οκτωβρίου του 2009 το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωνε 27%, και του 2010 17%.
Το 53% του ερωτηθέντων εκτιμά πάντως ότι δεν χρειάζονται αυτή τη στιγμή βουλευτικές εκλογές, 39% θεωρεί ότι μάλλον χρειάζεται ενώ το 7% δεν έχει γνώμη.
«Μονοψήφιο» στην παράσταση νίκης το ΠΑΣΟΚ
Στην παράσταση νίκης η ΝΔ καταγράφει σημαντικό προβάδισμα, με 59%, ενώ 9% σημειώνει το ΠΑΣΟΚ, ενώ το 32% δηλώνει κανένα/ άλλο/ χωρίς γνώμη. Ενδεικτικό είναι ότι συγκριτικά με το Βαρόμετρο Σεπτεμβρίου η ΝΔ καταγράφει άλμα 14 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ το ΠΑΣΟΚ υποχωρεί κατά 8 μονάδες.
Όσον αφορά την εκτίμηση της εκλογικής επιρροής των κομμάτων και σε αυτό το Βαρόμετρο, «πρώτο κόμμα» είναι η αποχή με 34%, η ΝΔ καταγράφει 31,5% το ΠΑΣΟΚ 22,5%, το ΚΚΕ 10,5%, το ΣΥΡΙΖΑ 9,5%, το ΛΑΟΣ 9%, οι Οικολόγοι 3%, η Δημοκρατική Αριστερά 5% και η Δημοκρατική Συμμαχία 2% (7% λοιπά κόμματα). Η ΝΔ γνωρίζει τον Οκτώβριο μικρή πτώση συγκριτικά με το Σεπτέμβριο (30,5% έναντι 32%), ενώ το ΠΑΣΟΚ, μετά την «αναλαμπή» του Αυγούστου, (31,5%) καταγράφει σταθερά πτωτική πορεία. ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ παρουσιάζουν τους τελευταίους μήνες σταθερά ανοδική πορεία ενώ το ΚΚΕ τους δύο τελευταίους μήνες γνωρίζει ελαφρά πτώση από το υψηλό Ιουλίου και Αυγούστου (10,5% έναντι 11,5%).
«Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα»
Σύμφωνα με τα ευρήματα τα πράγματα στη χώρα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση 85% και μόλις 10% σε σωστή (ούτε σωστή ούτε λάθος 2%, χωρίς γνώμη 3%).
Αναφορικά με τη διεθνή ισχύ της χώρας συγκριτικά με ένα χρόνο πριν, το 81% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι έγινε πιο αδύνατη, το 14% παρέμεινε η ίδια, το 4% ότι έγινε πιο ισχυρή και το 1% δεν έχει γνώμη.
Το 89% νοιώθει ανασφάλεια για τα επόμενα χρόνια, το 2% δεν έχει γνώμη, ενώ το 4% νοιώθουν ασφαλείς. Το 89% εκτιμά ότι θα σημειωθούν κοινωνικές συγκρούσεις στους προσεχείς μήνες ενώ το 7% εκτιμά ότι οι κοινωνικές συγκρούσεις θα είναι λίγες.
Σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες για την προσωπική οικονομική τους κατάσταση, το 76% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα χειροτερέψει, και το 3% ότι θα καλυτερέψει. Το 94% δε, του δείγματος θεωρεί απίθανο να αποταμιεύσει χρήματα για το προσεχές έτος ενώ το 5% πιθανό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)