Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Βιολογική Γεωργία




ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΛΟΙΠΟΝ;



Το όραμα που ανέδειξε και διαμόρφωσε το κίνημα της Βιολογικής γεωργίας στην Ευρώπη - και παγκοσμίως - είχε στο επίκεντρο τη βαθιά ανησυχία για το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους, την υγεία των γεωργών και καταναλωτών και το μέλλον των ανθρώπων της γεωργίας στην ύπαιθρο.
Κατα τη διάρκεια κυρίως των τελευταίων 10 ετών η βιολογική γεωργία εξελίχτηκε ολοένα σε μια σοβαρή και αναπτυσσόμενη επιχειρηματική δραστηριότητα με πιστοποίηση, αγορές και κανάλια διάθεσης. Περισσότερα από 300 εκ στρ παγκοσμίως πιστοποιούνται σήμερα για οργανική – βιολογική γεωργία ενώ ο παγκόσμιος τζίρος των βιολογικών προιόντων υπολογίζεται σε 30 δις € (πηγή : GRAIN, 2008)1 .

Οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες που κυριαρχούν στην αγορά των τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που διακινούν σπόρους και αγροεφόδια, σταμάτησαν να βλέπουν με εχθρότητα την ολοένα πια αναπτυσσόμενη αγορά και επιδόθηκαν σε μια συστηματική προσπάθεια να την ελέγξουν αφούν πιά δεν μπορούσαν να την περιορίσουν . Οι νέοι μεγάλοι επενδυτές στην αγορά βιολογικών προιόντων άρχισαν να αναπτύσσουν τα δικά τους γνωστά κριτήρια, στρατηγικές και μεθοδεύσεις κυριάρχισης με ιδιαίτερη έμφαση:
· στους κανονισμούς παραγωγής και διακίνησης προιόντων, εφοδίων, σπόρων κ.λ.π.
· στην πιστοποίηση
· στις ενισχύσεις των βιοκαλλιεργητών,
· στη συμβολαιακή βιολογική γεωργία
Έτσι οι απλοί άνθρωποι που ξεκίνησαν και ενθουσιασμένοι πύκνωσαν τις τάξεις του κίνηματος της οικολογικής γεωργίας παγκοσμίως – και στην Ελλάδα- παρακολουθούν εμβρόντητοι την μετάλλαξη του σε μια στυγνή και αδυσώπητη προσπάθεια πολυεθνικών να κυριαρχήσουν και ελέγξουν τη νέα αγορά. Η συστηματική προσπάθεια περιλαμβάνει ελαστικοποίηση των προδιαγραφών παραγωγής (ανοχή σε μη βιολογικού τύπου εισροές), συνύπαρξη βιολογικών με γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες, διακίνηση φτηνών βιολογικών προιόντων από χώρες του Νότου, έλεγχος παραγωγής βιολογικού σπόρου και τελευταία η δραστική περικοπή των επιδοτήσεων για βιολογική καλλιέργεια.
Η πρόσφατη υιοθέτηση σε Ε.Ε. και Η.Π.Α. των προδιαγραφών για τους βιολογικούς σπόρους με τους οποίους καθίσταται υποχρεωτική η χρήση πιστοποιημένου βιολογικού σπόρου από ποικιλίες συγκεκριμένων προδιαγραφών, έχει αρνητικές επιπτώσεις για τη βιωσιμότητα κυρίως των μικροκαλλιεργητών που κρατούν ή ανταλλάσουν σπόρο ντόπιων ποικιλιών. Η τιμή των εμπορικών «βιολογικών» σπόρων αναμένεται να αυξηθεί ενώ καθίσταται τόσο δυσχερής όσο και ασύμφορη η καλλιέργεια ντόπιων ποικιλιών οι οποίες δεν μπορούν να γραφτούν σε εθνικό κατάλογο – και επομένως να κυκλοφορήσουν στο εμπόριο - αφού δεν πληρούν τις προδιαγραφές των πιστοποιημένων σπόρων (ομοιομορφία, απόδοση). Επιπλέον η πιστοποίηση βιοκαλλιεργητών που χρησιμοποιούν ντόπιες –απιστοποίητες – ποικιλίες είναι αδύνατη και επομένως οι βιοκαλλιεργητές χάνουν την ενίσχυση και δεν μπορούν να εμπορευτούν τα προϊόντα που παράγουν.
Κοντολογίς, η σημερινή ‘μεταλλαγμένη’ βιολογική γεωργία ξεπουλά βασικές της αρχές, όπως είναι αυτές της βιοποικιλότητας και ανεξαρτησίας του γεωργού από εισροές, παίζοντας το παιχνίδι των πολυεθνικών κολοσσών που ελέγχοντας την αγορά τροφίμων προσπαθούν να κυριαρχήσουν στην παγκόσμια οικονομία. Η πίεση για τους Γ.Τ.Ο. και η προσπάθεια καταλήστευσης των γενετικών πόρων είναι συνεχής, μεθοδευμένη και αφόρητη επιχειρώντας να κάμψει και τις τελευταίες αντιδράσεις των χωρών .


Στην χώρα μας γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες αυτής της σκληρής πραγματικότητας που πληγώνει όσους επενδύσαμε τις ελπίδες μας και τα νεανικά μας όνειρα για μια γεωργία διαφορετική. Για όσους όμως δεν επένδυσαν μόνο στις σειρήνες της εύκολης επιδότησης και των χρυσών συμβολαίων με εταιρίες πιστοποίησης – διακίνησης αλλά επένδυσαν στον εγγενή πλούτο της οικολογικής γεωργίας ήρθε η ώρα της αλήθειας. Ήρθε ή ώρα η οικολογική γεωργία να γίνει τρόπος και στάση ζωής.
Ευτυχώς για εμάς η δυσφορία που υπάρχει στη βάση του κινήματος είναι πλέον γενικευμένη και ελπίζουμε να καταλήξει σε μεθοδική αντίσταση και καταδίκη των πρακτικών που περιγράψαμε. Μέχρι τότε λοιπόν αρνούμαστε πλέον να συμπράξουμε στον εξευτελισμό της οικολογικής γεωργίας. Επιλέγουμε την αυτοοργάνωσή μας σε δίκτυα, την τοπική παραγωγή και εναλλακτική διακίνηση των προϊόντων μας με κριτήρια τη βιωσιμότητα, αυτάρκεια και αξιοπρέπεια του γεωργού, το σεβασμό στον καταναλωτή και την προσήλωση σε όλες τις σταθερές αξίες του κινήματος της οικολογικής γεωργίας.
Δεν συμπράττουμε στη δυσφήμιση και τον εξευτελισμό της οικολογικής γεωργίας. Μηδενική ανοχή στους Γ.Τ.Ο. Κρατάμε και ανταλλάσουμε το δικό μας σπόρο. Το σπόρο της Ελπίδας.!!
Κώστας Κουτής
ΑΙΓΙΛΟΠΑΣ
Μη κυβερνητική οργάνωση
για την Βιοποικιλότητα και την Οικολογία στη Γεωργία
Γραφείο Εστιακών Σημείων
Άνω Λεχώνια 38500 Βόλος
Τηλ. & Fax : 2428094558,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)